„Nu a spus nimeni că trebuie să dăm. Sunt echipamente solicitate, ținând seama de situația de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcțional și încă trei care sunt în curs de a deveni funcționale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem și alte discuții. Momentan, nu se pune problema”, a spus ministrul Apărării.
Întrebat ce ar însemna pentru apărarea României dacă am da acest sistem gratuit Ucrainei, ministrul a spus că un sistem este operațional, iar celelalte sunt în curs de operaționalizare și alte trei sunt în așteptare.
„Le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-și apăra teritoriul național, deci ele au relevanță, iar din acest punct de vedere, acest sistem operațional este indispensabil”, a subliniat Angel Tîlvăr.
Ministrul a precizat că discuțiile vor fi purtate în CSAT, dar menționează că nu poate avansa o dată când se va lua o decizie.
„Ce pot să vă spun este că noi, la Ministerului Apărării, am făcut evaluări legate de acest lucru și ceea ce v-am spus are valabilitate. (...) Nu este vor de a prejudicia securitatea națională, este vorba de a apăra teritoriul național, evident în acord și împreună cu aliații noștri, pentru că România face parte dintr-o alianță care ne onorează și care ne generează garanții de securitate”, a spus Tîlvăr.
Întrebat dacă i-a transmis președintelui Iohannis poziția MApN, Angel Tîvăr a spus că au vorbit „nu o dată pe teme de apărare naționale și vă asigur că și acest subiect a fost și va fi în discuție”.
(sursa: Mediafax)