x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tîlvăr, despre oferirea sistemului Patriot Ucrainei: Momentan, nu se pune problema

Tîlvăr, despre oferirea sistemului Patriot Ucrainei: Momentan, nu se pune problema

de Redacția Jurnalul    |    14 Mai 2024   •   18:59
Tîlvăr, despre oferirea sistemului Patriot Ucrainei: Momentan, nu se pune problema
Sursa foto: Hepta

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, afirmă că sistemul de rachete Patriot este indispensabil pentru România, în contextul în care sunt discuții despre faptul că țara noastră ar putea oferi Ucrainei un astfel de sistem de apărare.

„Nu a spus nimeni că trebuie să dăm. Sunt echipamente solicitate, ținând seama de situația de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcțional și încă trei care sunt în curs de a deveni funcționale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem și alte discuții. Momentan, nu se pune problema”, a spus ministrul Apărării.

Întrebat ce ar însemna pentru apărarea României dacă am da acest sistem gratuit Ucrainei, ministrul a spus că un sistem este operațional, iar celelalte sunt în curs de operaționalizare și alte trei sunt în așteptare.

„Le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-și apăra teritoriul național, deci ele au relevanță, iar din acest punct de vedere, acest sistem operațional este indispensabil”, a subliniat Angel Tîlvăr.

Ministrul a precizat că discuțiile vor fi purtate în CSAT, dar menționează că nu poate avansa o dată când se va lua o decizie.

„Ce pot să vă spun este că noi, la Ministerului Apărării, am făcut evaluări legate de acest lucru și ceea ce v-am spus are valabilitate. (...) Nu este vor de a prejudicia securitatea națională, este vorba de a apăra teritoriul național, evident în acord și împreună cu aliații noștri, pentru că România face parte dintr-o alianță care ne onorează și care ne generează garanții de securitate”, a spus Tîlvăr.

Întrebat dacă i-a transmis președintelui Iohannis poziția MApN, Angel Tîvăr a spus că au vorbit „nu o dată pe teme de apărare naționale și vă asigur că și acest subiect a fost și va fi în discuție”.

(sursa: Mediafax)

×