x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Blaga mai vrea o agentie

Ministrul Blaga mai vrea o agentie

16 Mai 2005   •   00:00

Seful Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, anunta numeroase modificari in perioada urmatoare in cadrul Administratiei publice, pe care le explica si ca efect al aplicarii principiului descentralizarii.



  • de ANIELA NINE

  • PLAN. Ministrul Vasile Blaga vrea sa reinfiinteze Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala
    Prezent la Adunarea Generala a Federatiilor Autoritatilor Locative, alaturi de premierul Tariceanu, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ieri mai multe masuri care marcheaza transferul de competente de la nivel central catre autoritatile locale, coroborat cu transferul resurselor financiare corespunzatoare. Pentru aceasta, a explicat Blaga, vor fi amendate atat legea-cadru, a administratiei locale, din punct de vedere al statutului primarului si prefectului, cat si Ordonanta 45/2003 privind finantele publice locale. "Nu veti mai primi nici o responsabilitate fara a va fi indicata si sursa de finantare si veti fi consultati pentru orice decizie importanta, cu impact asupra comunitatilor", le-a dat asigurari Blaga alesilor locali, citat de Mediafax.

    TRANSFORMARI. In randul masurilor anuntate de Blaga se inscrie si reinfiintarea Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionala, ca structura care sa se ocupe de coordonarea activitatii din zonele de dezvoltare regionala, dar si de "regandirea" rolului MEC in acest subdomeniu, deoarece in prezent exista o capacitate slaba de absorbtie a fondurilor comunitare. Ministrul de resort a vorbit si de transformarea directiilor judetene de sanatate sau invatamant in inspectii aflate in subordinea autoritatilor locale, in principal din punct de vedere al salarizarii. In plus, primarii vor primi atributii in domeniul circulatiei, ordinii si sigurantei publice, acest proiect urmand sa fie aplicat mai intai in doua localitati-pilot: Oradea si Pitesti.

    RESTITUIRE IMOBILE. Pe de alta parte, premierul Tariceanu le-a solicitat alesilor locali sa se implice in punerea in posesie a fostilor proprietari ai imobilelor pentru care au fost emise deja decizii judecatoresti definitive.

    "Trebuie sa intelegeti ca este o problema fundamentala de drept, indiferent ca e a comunitatii evreiesti, germane sau a altei comunitati care a trait in Romania. E un drept fundamental al lor, inalienabil, si cred ca trebuie sa faceti efortul pentru ca ei sa poata fi pusi in posesie. Este o problema dupa care vom fi judecati si masurati", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu.

    INTERDICTIE
    Premierul Tariceanu a raspuns indirect ingrijorarii exprimate la CNC al PD de unul dintre vicepresedinti, Cezar Preda, care sustinea ca, "desi suntem in 7 mai, inca se guverneaza cu oamenii PSD". Astfel, Tariceanu a afirmat ieri ca Executivul pe care il conduce nu va prelua "practicile fostei puteri", de racolare politica a alesilor locali apartinand Opozitiei. Premierul i-a asigurat pe reprezentantii alesilor locali ca fondurile bugetare vor fi alocate fara a se tine cont de formatiunea politica ce a castigat alegerile in localitatea respectiva.
    ×
    Subiecte în articol: politic blaga