x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Fifor a evidenţiat, la Washington, eforturile României pentru consolidarea securităţii flancului estic al NATO

Ministrul Fifor a evidenţiat, la Washington, eforturile României pentru consolidarea securităţii flancului estic al NATO

26 Sep 2018   •   06:46
Ministrul Fifor a evidenţiat, la Washington, eforturile României pentru consolidarea securităţii flancului estic al NATO

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a subliniat marţi, la Washington, eforturile depuse de România pentru consolidarea securităţii flancului estic al Alianţei, precum şi angajamentul de a răspunde principiului de împărţire echitabilă a rolurilor, riscurilor şi responsabilităţilor în cadrul NATO, potrivit unui comunicat transmis de MApN. 

Ministrul Fifor a participat la o masă rotundă organizată de Heritage Foundation la Washington D.C., care a reunit experţi Heritage, reprezentanţi ai Congresului şi Administraţiei SUA, precum şi reputaţi specialişti în domeniul securităţii internaţionale. 

"Am punctat provocările de securitate din regiunea Mării Negre, inclusiv din perspectiva importanţei strategice a acestei regiuni pentru securitatea aliaţilor, fapt confirmat şi de deciziile Summitului NATO din iulie. De asemenea, am subliniat eforturile depuse de România pe linia consolidării securităţii flancului estic al Alianţei, precum şi angajamentul ţării noastre de a răspunde principiului de împărţire echitabilă a rolurilor, riscurilor şi responsabilităţilor în cadrul NATO", a declarat ministrul Fifor la finalul discuţiilor. 

Heritage Foundation este principalul think-tank de orientare republicană, unde au susţinut prelegeri prestigioşi oficiali internaţionali, precum secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, şi Wess Mitchell, asistentul pentru Europa al secretarului de stat al SUA. 

De asemenea, în cadrul vizitei oficiale în Statele Unite ale Americii, ministrul apărării naţionale a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai companiilor Bell Helicopter, Boeing, Raytheon şi Lockeed Martin, la sediile acestora din Washington D.C. 

Discuţiile cu reprezentanţii companiilor americane s-au axat, cu precădere, pe posibilităţile de cooperare în domeniul industriei de apărare. Cu acest prilej, ministrul Fifor a reiterat intenţia Guvernului României ca derularea tuturor programelor naţionale de achiziţii strategice să fie realizată în condiţiile cooperării industriale în domeniul apărării şi transferului de tehnologie şi know-how în industria de apărare românească. 

Mihai Fifor a mai precizat că, în contextul alocării a două procente din PIB pentru apărare, pentru cel puţin 10 ani, începând cu anul 2017, România a demarat un program de achiziţii care să răspundă necesităţilor de creştere a capabilităţilor naţionale de apărare şi să contribuie la consolidarea statutului ţării noastre ca aliat şi partener credibil şi solid în regiunea Mării Negre. 

Oficialul român a fost însoţit de secretarul de stat pentru armamente, Andrei Ignat, şi de şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. AGERPRES

×
Subiecte în articol: mihai fifor romania onu nato mapn