x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Justiţiei: Graţiere da, amnistie ba

Ministrul Justiţiei: Graţiere da, amnistie ba

de Marius Gîrlașiu    |    18 Ian 2017   •   10:31
Ministrul Justiţiei: Graţiere da, amnistie ba
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Actualul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a vorbit ieri despre legea amnistiei şi graţierii, în condiţiile în care în ultima vreme au apărut informaţii referitoare la un iminent proiect de lege în acest sens. Iordache a discutat ieri la Guvern cu premierul Sorin Grindeanu despre oportunitatea unei legi a amnistiei şi graţierii.

„Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere, dar grațierea este un fenomen. Și asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. În 2002 s-a dat ultima lege care vizează graţierea. Bineînțeles, cu eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei”, a explicat Florin Iordache, întrebat despre o posibilă lege a amnistiei şi graţierii. Chiar şi aşa, Iordache a precizat că decizia în privinţa unui astfel de proiect ar trebui luată de Guvernul Grindeanu. De altfel, surse politice susţin că premierul s-a întâlnit, ieri, la Palatul Victoria, cu ministrul Justiţiei şi şefa CSM, printre temele discutate fiind şi legea amnistiei şi a graţierii. Ministrul Justiţiei a vorbit ieri şi despre legea răspunderii magistraţilor, care ar putea intra în dezbaterea Parlamentului cel târziu în februarie. "Din punctul meu de vedere, trebuie să accelerăm legile justiţiei care sunt acum în dezbatere la Consiliul Superior al Magistraturii, iar în legile justiţiei se prevede răspunderea magistraţilor”, a spus Iordache la intrarea în sediul CSM, unde a participat la şedinţa plenului.

 

Capii Justiţiei sunt împotrivă

Preşedintele CSM, Mariana Ghena, şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, dar şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi s-au pronunţat recent împotriva unui proiect de lege privind răspunderea materială a magistraţilor. “Legislaţia actuală reglementează răspunderea magistraţilor sub o triplă formă: disciplinară, penală şi civilă. Nu este necesară adoptarea altor dispoziţii legale privind acest aspect”, a explicat Mariana Ghena, în vreme ce Cristina Tarcea a vorbit despre o lege a răspunderii pentru miniştri şi parlamentari. „Aşa cum există o lege a răspunderii magistraţilor, trebuie să existe şi o lege a răspunderii Legislativului şi o lege a răspunderii Executivului, pentru că judecătorii nu fac altceva decât să aplice legi pe care Parlamentul le aprobă”, a fost replica şefei Instanţei Supreme.

 

Liviu Dragnea susţine că ministrul Florin Iordache trebuie să se gândească la un sistem care „să protejeze judecătorii” de orice alte influenţe.

×