Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, într-o emisiune TV, că cetăţenii moldoveni vor putea circula liber în UE în mai sau iunie anul acesta, dacă nu apar în acest interval "accidente neprevăzute".
"Există consensul politic la nivelul Guvernelor pentru a rezolva problema liberei circulaţii a cetăţenilor moldoveni. A fost aleasă o procedură mult mai simplificată, a depăşit faza Consiliului, deci nivelul guvernamental, se află la Parlamentul European, mâine ( miercuri, n.r.) are loc votul în comisia parlamentară de specialitate, urmând ca, dacă lucrurile merg aşa cum ele sunt programate, pe 25 februarie să aibă loc votul final în plenul Parlamentului European, după care urmează o procedură simplificată(..) Dacă lucrurile merg şi nu apar accidente neprevăzute probabil în luna mai sau iunie cetăţenii moldoveni vor circula liber în Uniunea European", a afirmat Corlăţean într-o emisiune la Digi 24.
Şeful dimplomaţiei române a preizat că eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni "va fi un mare succes pentru Republica Moldova, pentru acest guvern proeuropean de la Chişinău şi pentru România" şi va conta foarte mult în condiţiile în care vor avea loc alegeri la finalul anului la Chişinău.
Ministrul Afacerilor Externe a mai anunţat că este posibil ca după Olimpiada de la Soci, Rusia să crească presiunile asupra statelor din regiune care vor să intre în Uniunea Europeană. "Toată lumea ştie că după Olimpiada de la Soci este posibil ca Rusia să crească din nou gradul de presiune asupra aspirantelor la apropierea de Uniunea Europeană. Nu este niciun secret şi nici măcar nu o spun într-un sens ofensator la adresa Rusiei, chiar dacă nu suntem de acord cu acest tip de acţiune politică pentru că până la urmă ceea ce este corect să primeze şi să fie respectat este voinţa suverană, legitimă, proprie, a fiecărui stat de a-şi decide interesele.
Ori, dacă Republica Moldova a decis să semneze un acord de asociere politică şi economică, dacă a decis să dorească să îşi fundamenteze sistemul intern, instituţional, legislativ, pe baza acquis-ului comunitar, normelor europene, este dreptul legitim al acestui stat să meargă în această direcţie", a mai spus ministrul Corlăţean. Totodată, şeful diplomaţiei române a afirmat că formulele de presiune nu ajută unui climat de cooperare. "Formule de presiune, embargoul asupra vinurilor moldoveneşti sau eventuale forme de retaliere împotriva forţei de muncă moldoveneşti care se găseşte în Federaţia Rusă, nu ajută la un climat de cooperare", a conchis Corlăţean.
Republica Moldova a parafat, în noiembrie 2013, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă închiderea negocierilor în vederea semnării documentului, care va avea loc anul acesta. Parafarea Acordului reprezintă începerea unui parteneriat strategic pe termen lung cu Uniunea Europeană, care ar putea duce la integrarea efectivă în blocul comunitar. Acordul trebuie ratificat de fiecare stat membru al UE.