Potrivit Constitutiei, "organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, care nu intrunesc in alegeri numarul de voturi pentru a fi reprezentate in Parlament, au dreptul la cate un loc de deputat, in conditiile legii electorale. Cetatenii unei minoritati nationale pot fi reprezentati numai de o singura organizatie".
REPREZENTANTI. Astfel, cei care vor reprezenta minoritatile altele decat cea maghiara in Camera Deputatilor in legislatura 2004-2008 sunt: Liana Dumitrescu (Asociatia Macedonenilor din Romania), Sotiris Fotopolos (Uniunea Elena din Romania) Aurel Vainer (Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania), Varujan Pambuccian (Uniunea Armenilor din Romania), Gheorghe Firczak (Uniunea Culturala a Rutenilor din Romania), Stefan Tcaciuc (Uniunea Ucrainenilor din Romania), Slavomir Gvozdenovici (Uniunea Sarbilor din Romania), Nicolae Mircovici (Uniunea Bulgara din Banat-Romania), Mihai Radan (Uniunea Croatilor din Romania), Iusein Ibram (Uniunea Democrata Turca din Romania), Aledin Amet (Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania), Nicolae Paun (Partida Rromilor Social-Democrata din Romania), Oana Manolescu (Asociatia Liga Albanezilor din Romania), Miron Ignat (Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania), Victor Ovidiu Gant (Forumul Democrat al Germanilor din Romania), Adrian Miroslav Merka (Uniunea Democrata a Slovacilor si Cehilor din Romania), Ghervazen Longher (Uniunea Polonezilor din Romania "Dom Polski") si Mircea Grosaru (Asociatia Italienilor din Romania RO.AS.IT).SITUATII. Majoritatea absoluta in Camera Deputatilor este de 167 de voturi, aceasta fiind necesara pentru adoptarea legilor organice si pentru ca Guvernul sustinut de majoritatea parlamentara sa nu aiba surprize la o eventuala motiune de cenzura. Experienta din legislaturile anterioare arata ca reprezentantii minoritatilor s-au situat de partea Puterii atunci cand s-au votat motiuni, proiecte de lege importante sau au fost numiti membri in institutiile subordonate Parlamentului. Grupul minoritatilor urmeaza sa se intalneasca la 13 decembrie, dupa validarea noului Legislativ pentru a-si alege un lider si pentru a-si stabili stategia de vot. Jumatate dintre cei care vor reprezenta minoritatile in legislatura viitoare sunt deputati si in actuala legislatura, printre ei numarandu-se si actualul lor lider, Varujan Pambuccian. De remarcat ca, pentru a obtine impreuna cu UDMR majoritatea absoluta de 167 de deputati, Uniunea PSD+PUR ar trebui sa atraga de partea sa 13 din cei 18 deputati ai minoritatilor.
In schimb, Alianta PNL - PD, nu ar obtine majoritatea nici impreuna cu UDMR, nici cu sprijinul grupului minoritatilor nationale, ajungand la doar 152 de mandate. (Gabriela Antoniu)
Citește pe Antena3.ro