x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Diaconu rămâne în Parlament. Senatul a respins solicitarea ANI, de încetare a mandatului de senator

Mircea Diaconu rămâne în Parlament. Senatul a respins solicitarea ANI, de încetare a mandatului de senator

30 Oct 2012   •   13:32
Mircea Diaconu rămâne în Parlament. Senatul a respins solicitarea ANI, de încetare a mandatului de senator
Sursa foto: Intact Images/Marin Raica

Plenul Senatului a respins solicitarea ANI privind încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Înainte de decizia Senatului, Mircea Diaconu a spus că nu va mai candida pentru un nou mandat. Crin Antonescu, liderul PNL, a anunţat luni că Mircea Diaconu nu va mai candida la alegerile parlamentare din decembrie.

Pentru încetarea mandatului lui Mircea Diaconu au votat 23 de senatori, în timp ce 32 s-au exprimat împotriva acestui demers, iar alţi 10 s-au abţinut.

"Un Senat în picioare şi-a păstrat opinia iniţială. Astăzi Senatul şi-a menţinut culpa, şi-a asumat culpa, dacă ea a fost. Dar subiectul se discută şi juridic şi legislativ în continuare. În hotărârea de la Curtea de Apel, pe o pagină întreagă, judecătorul cere să nu fiu sancţionat în niciun fel, pentru că nu e culpa mea, ci a Senatului. Iar astăzi Senatul şi-a menţinut culpa, şi-a asumat culpa, dacă ea a fost. Dar subiectul se discută şi juridic şi legislativ în continuare", a spus Diaconu, după votul din plenul Camerei superioare a Parlamentului, favorabil lui.

"În hotărârea judecătorească, aşa este expresia, culpa este a unui terţ, adică a Senatului, care mi-a acordat dreptul de a funcţiona, deci legitimitatea de a funcţiona. Eu am făcut o cerere şi m-am adresat Senatului, explicând şi întrebând dacă sunt sau nu în incompatibilitate, iar Senatul mi-a spus că nu sunt în incompatibilitate, iar astăzi şi-a menţinut opinia", a explicat senatorul PNL.

De asemenea, Mircea Diaconu a apreciat ca fiind "foarte onorant" pentru el votul senatorilor în cazul său.

"Vorba lui Agamiţă Dandanache, 'unanimitatea este un monstru'. În orice democraţie sunt şi alte păreri însă au fost vreo 40 şi nu ştiu cât la 20. Deci onorabil pentru mine, chiar foarte onorant", a afirmat Mircea Diaconu.

Consiliul Naţional de Integritate (CNI) a cerut Senatului să constatate încetarea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu, după ce instanţa supremă a hotărât că a încălcat regimul incompatibilităţilor.

În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate (ANI) a susţinut că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. (V.M)




×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare 2012