x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Diaconu şi-a anunţat demisia din funcţia de senator. Senatul a declarat vacant postul

Mircea Diaconu şi-a anunţat demisia din funcţia de senator. Senatul a declarat vacant postul

12 Dec 2012   •   12:40
Mircea Diaconu şi-a anunţat demisia din funcţia de senator. Senatul a declarat vacant postul
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Mircea Diaconu şi-a anunţat astăzi, în plenul Senatului, demisia din funcţia de parlamentar, mandat câştigat în 2008 în colegiul 1 Argeş. Tot astăzi, Senatul a adoptat un proiect de hotărâre cu 54 de voturi pentru, 3 împotrivă, 3 abţineri prin care a luat act de demisia senatorului PNL Mircea Diaconu şi a declarat vacant postul său.

"Complicat de explicat un act care deja prin definiţie este unilateral şi pe care deja mi l-am exprimat în 4 decembrie. În sine fiind un act unilateral produce efecte. Mă încearcă un sentiment amestecat: Sunt oarecum mândru că am izbutit să devin problema României, problema UE, etc. Sper din tot sufletul că de azi înainte problemele se vor rezolva, un întreg şir de persoane şi de instituţii, persoane, agenţii şi de curţi se vor uşura pe această cale pentru că se va intra într-adevăr în Schengen în sfârşit, pentru că din cauza mea nu s-a intrat în Schengen, fireşte a fost o glumă. Cel mai important lucru pe care vreau să îl spun, ziceam în tinereţea mea, susţin şi acum că viaţa este un şir lung de legitimaţii. Câteodată eşti inginer, după aia eşti profesor şi aşa mai departe, câteodată eşti senator şi trec toate aceste legitimaţii. Ce rămâne eşti tu însuţi. Sunt foarte mândru că de profesie sunt Mircea Diaconu şi voi rămâne în continuare cu această profesie până la capăt şi am fost foarte încântat de prietenia noastră. O să continui de oriunde mă voi putea exprima să apăr civic imaginea Parlamentului", a declarat Mircea Diaconu, potrivit Agerpres.

Şedinţa s-a desfăşurat în cvorum, lucru constatat după apelul nominal solicitat de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Senatorul liberal Mircea Diaconu şi-a dat demisia din Parlament pe 4 decembrie.

Plenul Senatului a respins în şedinţa din 30 octombrie posibilitatea încetării mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu, care, potrivit raportului ANI, se afla în stare de incompatibilitate.

Comisia juridică a Senatului a analizat, în şedinţa din 11 septembrie, scrisoarea înaintată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) referitoare la starea de incompatibilitate în care se afla senatorul liberal Mircea Diaconu şi a stabilit că plenul Senatului este cel în măsură să constate starea de incompatibilitate şi să ia decizie cu privire la acest caz.

Ulterior, senatorul Mircea Diaconu a solicitat Biroului Permanent al Senatului amânarea discuţiilor sau măsurilor de punere în aplicare a incompatibilităţii sale stabilite de ANI până la soluţionarea căii de atac care a fost depusă la ÎCCJ.

El a depus, în data de 24 septembrie, la Biroul Permanent al Senatului certificatul de grefă de la ÎCCJ care atesta faptul că împotriva deciziei 3104/19.06.2012 pronunţate de instanţă în dosarul nr.1195/2/2011, în contradictoriu cu ANI, a formulat contestaţie în anulare prevăzută de art. 318, Codul de procedură civilă, cale extraordinară de atac ce face obiectul dosarului 6014/1/2012 cu termen de judecată 10 aprilie 2013.

În aceeaşi zi, Biroul Permanent al Senatului a decis transmiterea către Comisia juridică a solicitării înaintate de senatorul PNL Mircea Diaconu, în vederea formulării unui nou punct de vedere, însă senatorii jurişti şi-au menţinut punctul de vedere exprimat anterior, potrivit căruia plenul Senatului este cel în măsură să decidă cu privire la acest subiect.

Pe 21 noiembrie CCR a decis că Senatul trebuie să ia act de încetarea de drept a calităţii de senator a liberalului Mircea Diaconu prin rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care se constata starea de incompatibilitate a acestuia.

×
Subiecte în articol: mircea diaconu demisie senat