x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană, exclus din PSD

Mircea Geoană, exclus din PSD

22 Noi 2011   •   16:59
Mircea Geoană, exclus din PSD

UPDATE 20:13 - Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca regreta excluderea lui Geoana din partid. "Domnul Geoana si-a spus punctul de vedere. Cred ca lucrurile s-au transat la vot. Sper ca domnul Geoana sa nu intre intr-un proiect politic al puterii. Organizatia noastra de la Giurgiu nu functiona. Erau oameni care erau nemultumiti de mai mult timp. Sunt liberi sa plece".

Ion Iliescu: Declaratiile lui Geoana reprezinta o obraznicie

UPDATE19.26: Comitetul Executiv al PSD s-a pronuntat in favoarea excluderii lui Mircea Geoana din partid, cu 54 de voturi pentru si 5 impotriva.

La iesirea din sedinta CEx, Mircea Geoana a oferit o declaratie de presa jurnalistilor prezenti, lansand un atac dur asupra conducerii PSD, acuzata de metode totalitare: "Timp de 5 ani am condus acest partid si am crezut ca am putut aduce democratie in acest partid. Ponta a venit cu demisia pe masa, santajand partidul. Inteleg presiunile la care au fost supusi cei care au votat. Atata timp cat acest partid este condus din umbra Mircea Geoana, la judecata CEx al PSD: "Ma duc plin de calm si de incredere"de Nastase si Iliescu nu mai are nicio sansa de reformare. Au pus in fata o marioneta.Mircea Geoana, la judecata CEx al PSD: "Ma duc plin de calm si de incredere"

"Mai devreme sau mai tarziu, anul viitor, va avea loc un Congres care sa inlature aceasta echipa. Acest fenomen nu este unic la PSD. Suntemintr-un moment similar celui din Italia. Epuizat moral si mafiot."

"Primele acuzatii oficiale care mi s-au adus le-am inregistrat in aceasta seara, la ora 18.03. Iliescu este o piaza rea in acest moment. Acest om nu se poate transforma. Nu ma despart de partid." (...)

UPDATE 17:57 - Dupa luarile de cuvant, Geoana a fost invitat sa paraseasca CExN, pentru a permite acestui for sa delibereze. Fostul sef al PSD a refuzat sa paraseasca sedinta, solicitand vot deschis si spunandu-le membrilor CExN ca doreste sa se uite in ochii prietenilor sai atunci cand acestia se vor pronunta in privinta excluderii sale din partid.

UPDATE 17:25 - Presedintele PSD i-a propus marti lui Mircea Geoana cedarea postului de presedintele al Senatului vicepresedintelui Ioan Chelaru. Geoana a refuzat, motivand ca, in acest caz, PSD va pierde a doua functie in stat.

UPDATE 17:16 - Membrii filialei Giurgiu a PSD au amenintat ca vor parasi partidul in cazul in care Mircea Geoana va fi exclus din formatiunea social-democrata.

UPDATE 16:27 - Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a dezmintit, in debutul Comitetului Executiv National al partidului, informatia potrivit careia ar urma sa propuna suspendarea lui Mircea Geoana pentru un an. "Vreau sa folosesc prezenta presei am constatat vehicularea unei informatii false, mi s-a atribuit ca as fi declarat ca am de gand ca in cadrul CExN sa propun nu stiu ce in legatura cu sanctionarea domnului Geoana. N-am facut nicio astfel de declaratie nimanui si am refuzat la diverse solicitari sa fac vreo declaratie cu privire la aceasta sedinta. Deci e un fals care s-a tot vehiculat", a precizat Ion Iliescu, potrivit Agerpres.

URMARESTE LIVE Antena3

UPDATE 16:00 - Sedinta Comitetului Executiv al PSD a inceput odata cu luarea cuvantului de catre presedintele PSD, Victor Ponta.

UPDATE 15:55 - "Aceasta intalnire nu e despre excludere, ci despre directia in care merge PSD. Nu merg sa cer de la nimeni nimic altceva decat o discutie cu privire la situatia reala a PSD si cauzele reale ale acestei inscenari. Ma duc plin de calm si de incredere, ca un om care a condus acest partid cinci ani, sa am o intalnire clara, neta, in care sa ne spunem adevarul unii altora. Daca e ceva sa-mi fie reprosat, sa-mi fie spus, nu sa fie inventat, iar, din punctul meu de vedere, aceasta intalnire nu este despre Mircea Geoana, nu este despre mine sau despre soarta mea in partid, ci este despre directia generala a acestui partid. Intrebarea este daca PSD poate sa mearga mai departe fara Mircea Geoana. Asta e intrebarea adevarata", a declarat presedintele Senatului inaintea inceperii sedintei CEx al PSD.

UPDATE 15:50 - Potrivit unor surse, citate de Antena3, 38 de presedinti de organizatii judetene si de sector au mandate pentru a vota excluderea lui Mircea Geoana. Zece presedinti de organizatii vor vota impotriva excluderii lui Geoana sau se vor abtine de la vot. In plus, Ion Iliescu ar putea propune Comitetului Executiv al PSD suspendarea lui Mircea Geoana pentru un an.

BPN al PSD a decis, in urma cu doua saptamani, inlocuirea lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean la conducerea Senatului. Geoana a catalogat initiativa ca fiind gresita, iar conducerea partidului l-a acuzat de incalcarea Statutului, prin nerespectarea deciziei BPN.

Comisia de integritate a PSD a decis, pe 14 noiembrie, cu 43 de voturi "pentru", cinci "impotriva" si doua abtineri, sa recomande Comitetului Executiv National excluderea lui Mircea Geoana din partid. Decizia a fost luata inainte ca Geoana sa ajunga la sediul partidului, unde fusese invitat ca sa isi sustina punctul de vedere.

Presedintele Senatului a transmis o scrisoare membrilor Comitetului Executiv, mentionand ca nici pana in prezent nu i-au fost comunicate motivele pentru care se cere sanctionarea sa de catre CEx, relateaza Mediafax.

Geoana declara, saptamana trecuta, ca asteapta fara prea multe sperante Comitetul Executiv in care se va discuta propunerea de excludere a sa din partid, intrucat actualul presedinte, Victor Ponta, a redus la tacere oameni curajosi pana acum.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, ca Mircea Geoana are timp sa mai reflecteze, fiind "deschisa calea pentru orice solutie si decizie", fostul sef al statului criticand atitudinea presedintelui Senatului fata de partid. El subinia insa ca porecla pe care i-a dat-o lui Geoana "are un fundament".

Saptamana trecuta, liderul PSD Adrian Nastase sustinea, pe blog, ca Mircea Geoana a demonstrat social-democratilor ca nu se pot baza pe el, fostul premier remarcand si ca in CNAIM s-a votat "covarsitor" exluderea din partid a presedintelui Senatului pentru ca acesta nu a respectat deciziile partidului.

Presedintele Traian Basescu declara, luni, la TVR, ca nu-l vede pe Mircea Geoana nici in PDL nici in UNPR, mentionand ca nu a mai vazut "prostie mai mare decat oferirea pe tava" a singurei functii care permitea opozitiei sa faca politica legislativa.

Ulterior au aparut informatii privind un partid politic pe care il va initia Geoana dupa ce va fi exclus din PSD. O parte dintre liderii judeteni ai PSD, precum si cativa parlamentari i-au promis sprijin lui Mircea Geoana, daca acesta va decide infiintarea unui nou partid, dupa iminenta excludere din PSD, la Comitetului Executiv din 22 noiembrie.

CExN al PSD are 57 de membri, printre care Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ion Iliescu, Adrian Nastase, Titus Corlatean, Dan Nica si Marian Vanghelie.

×