x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană: Prezenţa Regelui Mihai în Parlament, o dovadă de împăcare şi recunoaştere a trecutului

Mircea Geoană: Prezenţa Regelui Mihai în Parlament, o dovadă de împăcare şi recunoaştere a trecutului

25 Oct 2011   •   08:55
Mircea Geoană: Prezenţa Regelui Mihai în Parlament, o dovadă de împăcare şi recunoaştere a trecutului

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca discursul Regelui Mihai in Parlament reprezinta dovada de impacare si recunoastere a trecutului, dar si a continuitatii istorice.

"Este pentru Romania, atat de zbuciumata si atat de plina de semne de intrebare cu privire la prezentul si viitorul nostru, un gest de normalitate. Intr-un stat democratic respectul fata de institutii este un principiu de baza. Vor fi fara indoiala incercari de a da alte conotatii unui astfel de moment si sper ca acest moment sa nu fie unul dintre aceste situatii. Conotatii, incercarea de a specula si de a adanci fracturi din societate pe linii partizane nu-si au locul intr-o asemenea zi solemna, este vorba de o normalitate democratica, respect fata de institutii, reinnodarea unui ciclu de traditie istorica a natiunii noastre. Este ceea ce ordinea republicana si traditia ne cer deopotriva", a spus Geoana, care si-a inceput discursul cu urarea de "La multi ani!" pentru fostul suveran.

Presedintele Senatului a apreciat ca datoria pentru fiecare roman este sa-si cunoasca istoria si sa-i pretuiasca reperele morale. El a aratat ca Regele Mihai a fost fortat sa paraseasca tara "intr-o perioada in care un regim al raului se instala peste Europa".

"Era regimul care a lasat sa cada o cortina grea peste continentul nostru, deturnand sensul si aparteneta Romaniei la familia sa naturala a Occidentului democratic si dezvoltat. Nu putem sa privim inainte daca nu avem taria si recunostinta de a privi catre predecesorii nostri. Maretia unui popor este data si de forta cu care isi accepta trecutul si isi respecta memoria si liderii", a subliniat presedintele Senatului.

Geoana a afirmat ca celebrarea in Parlament a celor 90 de ani de viata ai Regelui Mihai reprezinta o conciliere a romanilor cu propriul lor trecut.

"Prezenta Majestatii Sale in Parlament este o dovada de impacare si recunoastere a trecutului si este o platforma de consens national pe care o salut si pe care sunt convins ca toti cetatenii Romaniei din tara si strainatate o saluta deopotriva", a spus presedintele Senatului. Prezenta Majestatii Sale in Parlament dupa 64 de ani de la ultimul sau discurs este dovada continuitatii istorice a faptului ca perioada comunista este o paranteza perfect inchisa iar prezenta sa in Palatul Parlamentului este o necesara exorcizare a demonilor care inca mai salasluiesc poate in zidurile acestei cladiri. Acest fapt ar trebui sa ne scuteasca de a mai face greseli in viitor si sa ne confere dovada reintrarii in propria normalitate. (...) Printr-un astfel de gest poate ca natiunea romana nu va mai bajbai in istorie si ne vom intoarce la valorile noastre traditionale", a mai spus presedintele Senatului.

×