x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană: Privim cu foarte multă preocupare evoluţia din Ucraina

Mircea Geoană: Privim cu foarte multă preocupare evoluţia din Ucraina

de Agerpres    |    18 Feb 2014   •   19:41
Mircea Geoană: Privim cu foarte multă preocupare evoluţia din Ucraina

Senatorul român Mircea Geoană a declarat marţi, la Bruxelles, că priveşte cu foarte multă preocupare evoluţia din Ucraina şi că evenimentele de marţi au năruit speranţa că se va putea ajunge la un compromis între cele două părţi.

Înalt Reprezentant al prim-ministrului român pentru promovarea proiectelor economice, strategice şi de diplomaţie publică, Mircea Geoană a discutat despre acest subiect cu preşedintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, Elmar Brok, cu eurodeputatul Carlos Coelho, din Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a PE, şi cu Helga Schmid, adjuncta şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

"Este clar că ziua de astăzi a năruit speranţa că se va putea ajunge la un compromis între cele două părţi, că se va putea găsi o formulă care să asigure până la alegerile prezidenţiale din Ucraina o anumită formă de echilibru politic. Riscul ca această confruntare să antreneze şi armata este unul considerabil şi tot ce înseamnă influenţă din partea UE, din partea Washingtonului, din partea Bucureştiului sau a ţărilor din vecinătatea Ucrainei trebuie să meargă spre această singură concluzie. În primul rând, Ucraina are dreptul să-şi decidă singură destinul, nicio altă ţară, nici Occidentul şi nici Rusia nu au dreptul să-i impună unei ţări suverane şi independente drumul şi destinul pe care şi le alege. În al doilea rând, trebuie evitată această escaladare care duce deja la victime omeneşti importante, care pune presiune pe jurnaliştii prezenţi la Kiev şi care riscă să transforme o confruntare între două tabere aflate în divergenţă într-o evoluţie periculoasă, cu riscuri incontrolabile pentru stabilitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei", a declarat Mircea Geoană în cadrul unui briefing de presă.

În context, el a adăugat că "privim cu foarte multă preocupare evoluţia de acolo" şi că speră că, în primul rând, cei din Ucraina vor înţelege că riscurile sunt enorme şi, în al doilea rând, că Europa şi SUA vor lucra sincronizat.

"Atunci când Occidentul lucrează sincronizat şi este coerent, rezultatele sunt pozitive. Când părţi de Europa şi SUA lucrează desincronizat, şansele noastre de a putea să fim influenţi şi de a putea să fim relevanţi scad exponenţial. Sper, de asemenea, la coerenţă în lumea occidentală cu privire la subiectul Ucraina, Moldova şi Georgia", a mai spus Mircea Geoană.

Oficialul român a participat la Bruxelles la Adunarea Parlamentară a NATO şi mai are întrevederi la Comisia Europeană cu comisarii europeni Dacian Cioloş (agricultură şi dezvoltare rurală) şi Androulla Vassiliou (educaţie, cultură, multilingvism şi tineret). 

×
Subiecte în articol: mircea geoana violente ucraina