x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană: PSD a pornit numărătoarea inversă

Mircea Geoană: PSD a pornit numărătoarea inversă

30 Sep 2008   •   00:00

PNL şi PD-L au avut în mână în ultimii patru ani un volan pe care nu au ştiut cum să îl manevreze. Au condus o maşină pentru care nu au avut permis, iar rezultatele acestei aventuri de dreapta se văd: cel mai mare decalaj social din Uniunea Europeană, cea mai scăzută putere de cumpărare, rata inflaţiei la un nivel alarmant, deficit comercial crescut şi servicii sociale sub limita decenţei.



PNL şi PD-L au avut în mână în ultimii patru ani un volan pe care nu au ştiut cum să îl manevreze. Au condus o maşină pentru care nu au avut permis, iar rezultatele acestei aventuri de dreapta se văd: cel mai mare decalaj social din Uniunea Europeană, cea mai scăzută putere de cumpărare, rata inflaţiei la un nivel alarmant, deficit comercial crescut şi servicii sociale sub limita decenţei. Pentru ca tabloul să fie complet, premierul automobilist a reuşit să construiască cinci kilometri de autostradă în patru ani. Aceasta este adevărata măsură a guvernării de dreapta.
O guvernare care timp de patru ani s-a ocupat de certuri şi scandaluri, iar când a venit vorba despre muncă, a ascuns mizeria sub preş şi a trecut mai departe. Astăzi, aceiaşi oameni ne arată ce rezultate extraordinare au obţinut şi ne prezintă cifre ce ar trebui să ţină de foame şi de cald.

Trăim într-un tablou de Kafka din care oamenii, pe bună dreptate, nu mai înţeleg nimic. Dacă există o creştere economică reală şi solidă, de ce pensiile şi salariile nu pot asigura un trai decent. De ce nu putem beneficia de un sistem medical civilizat şi de condiţii mai bune în şcoli. De ce agricultorii trăiesc de azi pe mâine şi de ce românii trebuie să plece din ţară pentru a-şi face un rost în viaţă. Aceste întrebări nu există în lumea celor 10% favorizaţi de guvernarea de dreapta, în turnurile de fildeş din Primăverii, de la Cotroceni sau de la Cluj. Acolo interesează cine a construit mai puţini kilometri de autostradă – oamenii lui Tăriceanu, sau oamenii lui Băsescu – de parcă nu ar fi ţinut împreună de clanţa Ministerului Transporturilor în ultimii patru ani. De la actuala putere, de la oamenii de dreapta, nu vom primi niciodată un răspuns la aceste întrebări, cum nu au primit nici românii în ultimii patru ani altceva decât schemele lui Varujan Vosganian.


Congresul Extraordinar al PSD de sâmbătă a prezentat un mesaj foarte clar şi un angajament ferm: obiectivul nostru nu este doar să ajungem la guvernare. Obiectivul PSD este să guverneze eficient şi în folosul tuturor românilor, pentru a reduce diferenţele sociale şi nedreptatea pe care le-au încurajat PNL şi PD-L. Suntem singurul partid de stânga din România şi singurul care se poate lupta pentru toţi românii. Am demonstrat acest lucru în patru ani de opoziţie. Am reuşit să determinăm de două ori majorarea pensiilor, am reuşit să obţinem majorarea subvenţiilor pentru agricultori, am iniţiat Pactul Naţional pentru Educaţie, prin care se garantează acordarea a 6% din PIB pentru sistemul de învăţământ şi exemplele pot continua. În ultimii patru ani, dacă nu existau presiunile PSD, aceste măsuri cu siguranţă nu ar fi fost adoptate. Prin programul nostru de guvernare nu facem decât să fim consecvenţi cu direcţiile pe care ni le-am asumat şi cu stânga modernă, europeană. Dar mai mult, contextul politic şi economic internaţional impune o nouă atitudine din partea Executivului în România. În acest moment avem o creştere economică artificială, bazată exclusiv pe consum. Este o creştere nesănătoasă, care se va întoarce împotriva românilor. Avem nevoie de politici economice care să asigure un progres real, pe baze macroeconomice prudente. Noile motoare ale creşterii economice trebuie să fie investiţiile în infrastructură şi lucrări publice, în energie, agrobusiness sau turism. Trebuie să încurajăm IMM-urile şi repatrierea talentelor româneşti din străinătate şi trebuie să maximizăm absorbţia de fonduri europene. Statul trebuie să îşi menţină un rol activ în piaţă şi să reglementeze evoluţia acesteia. Pentru social-democraţii moderni progresul economic şi progresul social sunt două elemente indisolubile. Iar eşecul capitalismului de dreapta trebuie să aducă în discuţie şi modelul economic şi social, dar şi tipul de capitalism pe care îl dorim în România. Alegerile de la 30 noiembrie sunt cele mai importante din istoria democraţiei renăscute din România. De acestea depinde dacă ţara noastră va alege calea unui stat modern, echitabil, influent şi prosper. România poate şi trebuie să fie noua Spanie a Europei Centrale. Nu mai avem răbdare să îi învăţăm pe cei de la guvernare să îşi facă treaba. Şi nu vrem ca peste patru ani să asistăm la inaugurarea a încă cinci kilometri de autostradă marca PNL-PD-L. Incompetenţa guvernării de dreapta ne-a costat pe toţi. La Congresul Extraordinar de sâmbătă am prezentat românilor un mesaj foarte ferm: PSD vrea să ajungă la guvernare şi să înceapă cu adevărat dezvoltarea României ca stat european. Românii nu îşi mai permit încă patru ani de guvernare de dreapta.

×
Subiecte în articol: politic dreapta