x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană: Viitorul guvern este "vitrina unui sistem politic deja consolidat"?

Mircea Geoană: Viitorul guvern este "vitrina unui sistem politic deja consolidat"?

09 Feb 2012   •   11:15
Mircea Geoană: Viitorul guvern este "vitrina unui sistem politic deja consolidat"?

Senatorul independent Mircea Geoana a declarat, in plenul Parlamentului, ca spera ca noul Cabinet Ungureanu sa aiba "curajul sa intrerupa practici corupte si nedemocratice ale trecutului" si sa dea "cateva semnale extrem de clare de independenta din punct de vedere politic si din punct de vedere al programului de guvernare".

"Am fost printre cei care au spus cu orice ocazie publica, privata, in tara sau in strainatate ca schimbarea guvernului anterior era necesara si trebuia facuta mai din timp. Ma bucur ca si un numar dintre parlamentarii puterii recunosc acest lucru. Si intrebarea care se pune astazi cu privire la posibila investire a unui nou cabinet si o intrebare pe care, evident, sunt convins ca si-o pune intr-un for interior si intr-un plan public si politic si domnul Mihai Razvan Ungureanu este legata de trei paliere de conversatie.

In primul rand, nu este cumva prea putin, prea tarziu fata de tensiunea sociala, economica si frustrarea si indignarea pe care societatea romaneasca le-a acumulat? A doua intrebare care este legitima si sunt convins ca domnul Ungureanu va incerca cel putin sa gaseasca un raspuns la a doua intrebare, daca nu cumva acesti ministri si prim-ministrul desemnat sunt doar prizonierii si vitrina unui sistem politic deja consolidat. Deci daca sunteti intr-adevar adevarati sau sunteti doar pusi sa faceti o schimbare de imagine, un lifting de imagine. Si este o intrebare pe care sa stiti ca toata lumea si-o pune si cred ca si-o pune domnul Mihai Razvan Ungureanu.

Si in al treilea rand, evident, daca aceasta echipa, indiferent cat de scurt sau de lung ii va fi mandatul, va avea curajul sa intrerupa practici corupte si nedemocratice ale trecutului. Aceasta este intrebarea fundamentala. Daca va gasi forta politica si intelectuala de a spune ca actuala politica economica, in care ajustarea si austeritatea joaca, fara indoiala, un loc, trebuie sa fie copletata cu o forma de stimulare economica si de crestere economica. Si de creare de locuri de munca. Pentru ca este clar si in Romania, si in alte parti ale lumii ca actuala politica economica este prea putin capabila sa readuca crestere economica, optimism si reluarea investitiilor straine, aflate intr-un picaj dramatic astazi in tara si in regiunea noastra", a declarat Mircea Geoana in plenul reunit.

Geoana l-a sfatuit pe primul ministru desemnat sa "dea cateva semnale extrem de clare de independenta din punct de vedere politic si din punct de vedere al programului de guvernare".

"Simpla preluare a celor 44 de pagini de program de guvernare anterior nu este suficienta, chiar daca sunt cateva accente noi, pe care le salut: onestitate, pragmatism, modernitate.

Tot ce inseamna alocare dirijata de resurse si de contracte pentru firme de casa si clientela politica. Acesta ar fi semnal! Sa spui pentru opt luni de zile, daca acest guvern va rezista opt luni de zile si va fi investit astazi: schimbam in mod dramatic modul in care functionam! Daca nu, acest lucru va fi prezentat si va fi perceput ca o simpla continuare cu alte masti a aceleiasi scenete si a aceluiasi scenariu, doar cu alti actori. Poate mai tineri, poate mai competenti", a mai spus Mircea Geoana.

×