Social-democratul Miron Mitrea şi-a anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunităţii
Social-democratul Miron Mitrea şi-a anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunităţii.
"Am venit în faţa dumneavoastră să vă anunţ că de azi îmi depun demisia din funcţia de deputat în colegiul 41 Vrancea. Gestul meu a fost şi este singura modalitate pe care am găsit-o ca să ies dintr-o situaţie neonorantă, aceea de a mi se reproşa că mă ascund în spatele imunităţii parlamentare şi refuz să mă prezint în faţa procurorilor", a susţinut fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea.
Social-democratul a subliniat că de trei ani se tot prezintă în faţa Procuraturii, în care nu are încredere şi şi-a exprimat speranţa ca Parlamentul şi celelalte organe ale statului să se aplece asupra modului în care se face dreptate în România.
"De doi ani de zile, trei ani deja, m-am prezentat la fiecare chemare a procurorilor şi am să mă prezint în continuare. Gestul meu nu este un gest de a mă pune la dispoziţia Procuraturii, pentru că am fost tot timpul la dispoziţie, ca orice cetăţean, mai ales că nu am niciun fel de încredere în procurorii politicii de la DNA. Şi, vă rog să mă credeţi, trecând prin această experienţă, pot să vă spun doar că Parlamentul, ca şi celelalte organe ale statului, poate acum nu, dar în viitoarea legislatură vor trebui să se aplece asupra modului în care se face dreptate în România, nu vorbesc de mine sau de Adrian sau de ceilalţi senatori, ci de cetăţenii simplii, care nu pot face faţă abuzurilor care se întâmplă în anumite zone ale Procuraturii şi nu vreau să generalizez", a afirmat Miron Mitrea.
El a ţinut să arate că este definit, ca om politic, de două lucruri - "onoare" şi "cuvânt dat" - şi să le mulţumească deputaţilor pentru colaborare.
"Eu cred, prin educaţie şi prin modul în care am activat, că sunt cuvinte precum onoare şi cuvânt dat, care fac parte şi care definesc orice bărbat politic. E adevărat că, în ultima vreme, constatăm cu toţii că aceste noţiuni şi-au pierdut oarecum importanţa, dar eu cred în ele, motiv pentru care vă prezint demisia mea. Vă mulţumesc că împreună am reuşit patru ani de zile să lucrăm 12 luni. Îmi pare rău că a trebuit să apelez la acest gest. Sper ca, pe viitor, în următoarea legislatură, situtuaţii ca cele care s-au întâmplat în această legislatură şi poate şi în altele să nu se mai întâmple. Vă mulţumesc, vă stimez şi vă urez tuturor succes în alegerile care urmează", a conchis Mitrea.
- Mediafax
Crin Antonescu: "Demisia lui Mitrea din Camera Deputaţilor, un gest de demnitate politică"
"Consider că este un gest de demnitate politică şi nu numai. Sper să fie motivat, aşa cum a anunţat Miron Mitrea, de un anumit mod de a concepe termenii de curaj, onoare şi demnitate", a declarat liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţuilor, Crin Antonescu.El a mai spus că nu a avut "de a face" cu procurorii, dar şi-a exprimat neîncrederea în demersurile anumitor procurori.
"Privind din afară, există destule motive să mă îndoiesc de demersul corect şi profesionist al unor procurori în unele dintre cazuri", a adăugat Antonescu.
Liderul deputaţilor liberali a mai afirmat că cererile DNA privind avizarea începerii urmăririi penale a unor parlamentari foşti miniştri reprezintă "o situaţie specială", atât din punct de vedere legislativ, cât şi constituţional.
"Noi suntem într-o situaţie specială, legislativ şi constituţional. În sensul acesta ar trebui o modificare a legii răspunderii ministeriale, fie o rediscutare a regimului imunităţii", a conchis Crin Antonescu.
Bogdan Olteanu: "Respect decizia lui Mitrea de a demisiona, aşa cum respect decizia lui Năstase de a rămâne"
"Eu nu am avut, din fericire pentru mine, ocazia să mă confrunt cu o situaţie ca domnul Mitrea şi atunci nu sunt în postura să comentez aşa ceva", a susţinut Bogdan Olteanu.Întrebat dacă gestul lui Mitrea poate fi interpretat ca fiind unul electoral, de campanie, Olteanu a spus că acest lucru va fi judecat de electorat.
"Asta vor decide cetăţenii din colegiul senatorial al domniei sale şi vor aprecia dacă este un gest electoral bun, un gest electoral rău sau pur şi simplu o reacţie la situaţia în care se află, dar domnia sa îşi asumă acest gest şi sigur că, în toamnă, vom trage concluziile", a apreciat liberalul.
Întrebat dacă Mitrea este o pierdere pentru Cameră, Bogdan Olteanu a spus că social-democratul nu-şi mai doreşte să fie deputat.
"Domnul Mitrea este un deputat vechi, cu multe activităţi în Camera Deputaţilor la toate nivelele. Dar în Cameră sunt cei care, pe de-o parte, sunt votaţi de cetăţeni, iar pe de altă parte doresc să fie în Camera Deputaţilor. Domnul Mitrea a decis că nu doreşte să fie în Camera Deputaţilor şi cu siguranţă cel care îl va înlocui îşi va face treba în aceste trei luni", a precizat preşedintele Camerei, care a adăugat că demisia lui Miron Mitrea "a fost un gest demn, un gest anunţat, pe care domnia sa şi l-a asumat".
În ceea ce priveşte influenţa pe care o are demisia lui Mitrea asupra lui Adrian Năstase, care nu doreşte să-şi dea demisia, Olteanu a subliniat că respectă decizia lui Năstase, aşa cum respectă decizia lui Mitrea de a demisiona.
"Aceasta este decizia domnului Năstase şi, aşa cum respect demisia domnului Mitrea de a demisiona, nu pot decât să respect decizia domnului Năstase de a-şi duce mandatul mai departe. Demisia poate să o decidă numai domnia sa atunci când consideră că e necesar", a conchis Olteanu
- Mediafax
Miron Mitrea a declarat că nu s-a răzgândit în ceea ce priveşte demisia sa din funcţia de parlamentar, menţionând însă că după acest episod privind cercetarea de către DNA nu se va călugări, ci se va reîntoarce în Parlament.
"Nu m-am răzgândit. Nici vorbă. Fac parte dintre cei care nu se răzgândesc. Au nemţii o vorbă: «Un om, un cuvânt». Nu am găsit altă soluţie să ies din această situaţie onorabil. Pentru că este o chestiune de onoare, nu o chestiune juridică. Faptul că ţi se spune tot timpul că te ascunzi după imunitate ca să nu te ancheteze nu ştiu cine este jenant. Şi mi s-a spus destul. Am rugat colegii să mi se dea un vot în favoarea începerii urmăriri penale, au hotărât altfel, au votat cum au vrut", a susţinut Miron Mitrea.
Întrebat ce speră să obţină prin acest gest, Mitrea a spus că nu vrea şi nici nu are să obţină nimic în afară de faptul că va avea mai multe greutăţi, în continuare, cu DNA.
"Eu astăzi (miercuri -nr) îmi dau demisia şi intru într-un alt tip de legătură cu instituţiile statului. Nu am să folosesc formula: «Mă pun la dispoziţia Procuraturii!», pentru că nu fac asta. Eu nu fac gesturi să mă pun la dispoziţia lor. Am fost doi ani de zile şi m-au anchetat, ştiu ce este acolo şi nu am nici cea mai mică încredere în procurorii politici de la DNA. Nu am încredere, dar nu aveam cum să ies onorabil. Onoarea nu aveam cum să mi-o apăr rămânând în continuare în Parlament", a spus Mitrea.
La remarca privind reîntoarcerea sa în Parlament după alegeri, pe un post de senator, Miron Mitrea a menţionat că nu are de gând să se călugărească după acest episod.
"Nu vă aşteptaţi să mă călugăresc, după acest moment. Nu mă retrag la mănăstire, rămân politică, fac un gest pentru mine ca să-mi apăr onoarea cumva şi ca să arăt că nu am niciun fel de frică. Să facă anchete, să lucreze, să înceapă dosarul, să trimită în Justiţie, să mă trimită în judecată, să vedem ce e în dosar, eu ştiu ce e în dosar. Sunt un om care am fost întotdeauna responsabil faţă de faptele mele", a apreciat Miron Mitrea.
Întrebat de ce îşi doreşte încă un mandat de parlamentar, Mitrea a spus că asta este meseria sa, aceea de parlamentar.
- Mediafax
Citește pe Antena3.ro