Declaraţiile privind cumpărarea de voturi la moţiunea de cenzură prin care a picat Guvernul Boc 2 completează tabloul dezvăluirilor de culise privind schimbarea actualei majorităţi formate de PSD, PC, PNL, UDMR şi minorităţi. PD-L are nevoie de susţinerea a minimum 236 de parlamentari pentru ca Lucian Croitoru să fie desemnat premier.
Astfel, în contextul desemnării lui Lucian Croitoru, surse din conducerea PD-L au explicat pentru Jurnalul Naţional că "toate jocurile sunt făcute în conformitate cu interesele de candidat ale lui Traian Băsescu", una din variantele avute la dispoziţie fiind că noul premier desemnat ar putea să propună formarea unui Guvern cu miniştri PD-L, şi să vină în faţa Parlamentului după ce, la negocieri ar obţine voturile UDMR şi ale unui număr (deja clasic) de trădători din PSD şi PNL. Dacă trece de vot, acest Guvern ar asigura prezenţa PD-L la Palatul Victoria în momentul cheie al organizării alegerilor. De altfel, preşedintele PD-L Cluj, Daniel Buda (foto), declara joi că actuala majoritate parlamentară ar putea suferi modificări în următoare zile, astfel încât Guvernul condus de premierul desemnat Lucian Croitoru să treacă de Parlament. El a precizat că şi-ar fi dorit ca Emil Boc să fie desemnat premier. "Desemnarea lui Lucian Croitoru este o propunere echilibrată, iar domnul Croitoru este o persoană mai mult decât pregătită profesional pentru aceste condiţii de criză economică. Cred că premierul desemnat va reuşi să coaguleze o majoritate parlamentară necesară în Parlament", a afirmat Daniel Buda. Până în prezent, calculele nu sunt deloc încurajatoare pentru PD-L.
CROITORU NU STRĂNGE VOTURILE
Învestirea noului Guvern şi a lui Lucian Croitoru ca premier de Parlament înseamnă minimum 236 de voturi favorabile. Pornind de la acest minimum necesar şi având în vedere numărul de parlamentari ai fiecărui grup, concluzia ar fi că un Cabinet Lucian Croitoru nu are şanse să treacă de Parlament, în ciuda unei posibile susţineri manifestate mai mult sau mai puţin voalat ieri de reprezentantul UDMR, Kelemen Hunor. Astfel, voturile pe care, strict teoretic, s-ar putea sigur baza Cabinetul format de Croitoru sunt cele 170 care ar veni de la PD-L. La acestea se adaugă şi cele 31 de voturi câte au împreună deputaţii şi senatorii UDMR. Alte voturi ar putea veni de la cei şase liberali (foşti) care au lipsit de la moţiunea de cenzură şi au fost excluşi din partid chiar în aceeaşi zi. Pe lângă acestea s-ar putea adăuga alte două voturi, de la deputatul independent Gabriel Oprea, un apropiat al preşedintelui Băsescu, şi de la senatorul Liviu Câmpanu, care de curând a demisionat din PNL. Per total, 209 voturi în favoarea unui Guvern marca Lucian Croitoru. Şi la distanţă de 25 de voturi de învestitură.
În condiţiile în care aliatul tradiţional al puterii, grupul minorităţilor, este decis, după cum ne-a declarat deputatul Varujan Pambuccian, să meargă până la capăt cu Klaus Johannis (fiind reprezentant al FDGR, parte componentă a grupului minorităţilor), iar PSD şi PNL rămân aliate în ideea menţinerii aceluiaşi candidat, Cabinetul Croitoru nu va reuşi să strângă necesarul de 236 de voturi. Oricât s-ar baza PD-L pe eventualii trădători din PSD sau PNL, să reuşeşti să strângi încă cel puţin 25 de voturi pare a fi acum o sarcină imposibil de atins.
Citește pe Antena3.ro