Proiectul elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă, ce va fi dezbătut în Comisia parlamentară specială pentru legile electorale, propune abrogarea Legii 370 privind alegerea preşedintelui şi înlocuirea acesteia cu un nou act normativ, care să preia votul anticipat, votul prin corespondenţă şi simplificarea procedurilor la secţiile de votare din străinătate, a declarat luni preşedintele AEP, Constantin Florin Mitulescu-Buică.
"Propunem ca Legea 370 să fie abrogată în totalitate şi să devină o lege nouă, care să preia votul anticipat, votul prin corespondenţă, simplificarea procedurilor la secţiile de votare în străinătate şi pregătirea pentru turul I şi turul II pentru alegerile prezidenţiale. Pentru alte tipuri de alegeri nu venim cu propunere de modificare a sistemului electoral", a precizat Mitulescu, după şedinţa Comisiei speciale pentru legile electorale.
El a adăugat că proiectul AEP vizează votul anticipat în zilele de vineri şi sâmbătă.
"Aşa cum am discutat imediat după alegerile pentru Parlamentul European, veneam cu o propunere de şapte zile, în spaţiul public a fost propus de preşedintele Klaus Iohannis un număr de opt zile, iar alte termene erau pentru sâmbătă. Noi vom veni cu propunerea de vineri, sâmbătă şi duminică. Alegerile propriu-zise duminică şi votul anticipat vineri şi sâmbătă, pentru a cădea la media propunerilor făcute în spaţiul public, iar comisia parlamentară va avea ocazia să vină cu extinderea sau reducerea acestui termen", a arătat Mitulescu.
Preşedintele AEP a precizat că "pre-înregistrarea" este singura posibilitate prin care se poate afla câţi cetăţeni vor vota în străinătate.
"Pre-înregistrarea este singurul moment prin care am putea să ştim, în străinătate, câţi cetăţeni îşi vor exercita dreptul la vot, fie că este prin corespondenţă, fie că este vot anticipat, fie că este votul în ziua de duminică, aşa cum este votul clasic", a susţinut Mitulescu.
Potrivit acestuia, sistemul de vot propus de AEP ar trebui să diminueze presiunea pe ziua votului.
"Presiunea pe unele secţii de votare a fost foarte mare, iar în proximitatea acestor secţii de votare prezenţa a fost foarte mică. Nu putem să le spunem cetăţenilor: mergeţi totuşi la altă secţie de votare din proximitate, dar votul prin corespondenţă, votul anticipat şi simplificarea procedurii la secţia de votare ar trebui să rezolve aproape de 100% presiunea care se face, de regulă, pe ziua de duminică", a punctat Mitulescu.
El a mai spus că proiectul AEP prevede ca şeful misiunii diplomatice să dispună înfiinţarea mai multor secţii de votare în aceeaşi locaţie.
"Dacă într-o ambasadă spaţiul permite, faci cinci secţii de votare, din start sunt nouă membri ai secţiei de votare şi nouă ştampile, nouă cabine şi lucrurile se vor simplifica", a arătat preşedintele AEP.
AGERPRES