x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Monica Macovei a cerut CE ca noul acord cu R.Moldova să fie unul de asociere

Monica Macovei a cerut CE ca noul acord cu R.Moldova să fie unul de asociere

27 Oct 2009   •   00:00

Preşedintele Delegaţiei interparlamentare PE - Moldova, Monica Macovei, a declarat, într-un interviu, că a solicitat Comisiei Europene ca noul acord cu statul moldovean să fie unul de asociere.



"Comisia Europeană a făcut vineri o declaraţie în Parlamentul European (PE) cu privire la situaţia economică din Republica Moldova. Am spus cu această ocazie că acest Guvern proeuropean trebuie sprijinit pentru a nu cădea victima situaţiei economice severe în care se află ţara în acest moment. De asemenea, am solicitat Comisiei Europene un pachet de asistenţă mai substanţial decât cel pregătit cu ceva timp în urmă. Am precizat că este vorba de un ajutor la nivel de macroeconomie- micşorarea deficitului bugetar şi plata salariilor şi pensiilor- plus sprijin financiar pentru implementarea reformelor pe care cei care au câştigat aceste alegeri şi-au luat angajamentul că le vor îndeplini şi pe care UE le cere. Deci interesul este comun", a subliniat Macovei.

"De asemenea, am cerut ca noul acord la care se lucrează în prezent să fie unul de asociere. (...) Acordul de asociere este începutul de drum pentru integrarea în UE. (...) Cred că este foarte important să se înceapă deja negocierile cu Moldova pentru liberalizarea vizelor. Este important pentru oameni să aibă libertatea de circulaţie. Dobândesc informaţii, văd cum este în alte părţi şi schimbă atitudinea oamenilor faţă de reforme", a continuat Macovei.

Ea a precizat că nu poate oferi o dată privind luarea unei decizii în acest sens, adăugând că "s-au făcut propunerile pentru Macedonia, Serbia, Muntenegru, care şi-au făcut temele" şi "urmeaza apoi Balcanii de Vest". Aceste zone ar fi mai pregătite decât Republica Moldova "din motive tehnice legate de securizarea frontierelor, pentru că UE are interesul să aibă graniţe sigure". Pentru aceasta este nevoie de "voinţă politică şi de bani", iar "voinţă politică, în acest moment, nu mă îndoiesc că există în Moldova", a apreciat Macovei.

Mediafax

×
Subiecte în articol: externe