x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Monica Macovei, lustrată de propriii colegi

Monica Macovei, lustrată de propriii colegi

de Gabriela Antoniu    |    28 Feb 2012   •   21:00
Monica Macovei, lustrată de propriii colegi

Camera Deputatilor a adoptat ieri cu 167 "pentru" si patru abtineri, in ab­senta opozitiei, legea lustratiei. Actul normativ prevede limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Persoana care se afla in acest caz nu va putea candida si nu poate fi numita pe o perioada de cinci ani consecutiv de la data intrarii in vigoare a acestei legi. Proiectul prevede, printre altele, ca vor fi lustrate persoanele care au avut functii politice de conducere re­tribuite de PCR, in apara­tul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura. La dezbaterile in plen, de­putatii au decis, la propunerea de­putatului UDMR Mate Andras Le­vente, introducerea procurorilor comunisti in categoria persoanelor lustrate. In acest caz, printre cei lustrabili se numara si europarlamentarul PDL Monica Macovei. Ca fost procuror comunist, ea nu va mai putea candida pentru un nou mandat, daca doreste acest lucru. Intrebat daca europarlamentarul Monica Maco­vei poate fi lustrata in urma aplicarii legii, deputa­tul UNPR Eugen Ni­colicea a raspuns: "Euro­parla­mentarul Monica Maco­vei, nu, fostul procuror Monica Ma­covei, da, dar incepand cu mandatul urmator". Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a propus, la randul sau, sa fie scosi din legea lustratiei cei care au facut parte din conducerea UTC. Mate Andras Levente a spus ca grupul UDMR nu poate fi de acord cu aceasta propunere, dar, in final, de­putatii au decis, prin vot, ca aceia care au fost in conducerea UTC sa nu fie lustrati.

De asemenea, presedintele Co­mi­siei juridice a Camerei Deputa­tilor, Daniel Buda, a cerut, in plen, eliminarea din lege a textului privind lustrarea persoanelor care au detinut calitatea de sefi ai misiunilor diplomatice sau consulare in strainatate, aratand ca este vorba de o eroare materiala. Acest lucru a starnit cri­tici din partea liderului deputatilor PSD, Mircea Dusa, care a aratat ca nu se poate modifica asa un raport in plen, ci trebuie retrimis la comisie.

Presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a incercat sa supuna la vot eliminarea acestui text, insa a fost oprit de deputatul UDMR Marton Arpad, care a spus ca o eroare materiala nu se poate supune la vot. Ca urmare, proiectul legii lustratiei a fost supus la votul final fara acest text. Intrebat despre amendamentul adoptat de plenul Camerei, prin care erau eliminati din legea lustratiei reprezentantii corpului diplomatic comunist, proaspatul sef al SIE, Teodor Me­lescanu a raspuns: "Nu am ur­marit sedinta Camerei in care s-a adoptat legea, dar nici textul care a plecat de la Senat nu ma afecta, nu ridica pro­bleme".

Pentru a intra de urgenta in plenul Camerei Deputatilor care este for decizional, comisiile parlamentare au intocmit ieri dimineata raportul la proiectul de lege.

×
Subiecte în articol: monica macovei legea lustratiei