Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a anunţat că UNPR şi UDMR şi-au declarat în şedinţa Coaliţiei sprijinul faţă de Guvern, decizând fiecare în parte dacă se vor abţine de la vot sau vor vota împotrivă.
În ceea ce priveşte PDL, în şedinţa BPC al partidului s-a reiterat decizia ca parlamentarii democrat-liberali să nu participe la vot, liderii formaţiunii arătându-se siguri că moţiunea nu are şanse de reuşită. Ieri-dimineaţă, liderul grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader, a trecut şi la ameninţări. „Parlamentarii PDL se vor ridica şi vor spune «prezent» şi «nu votez», fără să se apropie de urne. Dacă se apropie de urne, înseamnă că votează. Nici un membru PDL nu va vota. Dacă votează cineva, nu are treabă cu partidul. Asta este decizia partidului şi trebuie să o respectăm toţi", a declarat Toader. „Opoziţia trebuie să găsească majoritatea. Permanent am fost acuzaţi că nu avem majoritate în Parlament. Dacă vor să dărâme Guvernul, să aibă ei majoritatea în Parlament. Acum trebuie să demonstreze ei dacă sunt 236", a mai spus Mircea Toader.
Singura problemă luată în calcul de pedelişti este cea de imagine, provocată de protestele sociale anunţate de sindicate şi susţinute de Opoziţie. Din cauză că nu au reuşit să găsească metode legale de împiedicare a mitingurilor anunţate pentru ziua de miercuri, liderii PDL au apelat la altă strategie, aceea de a nega nemulţumirile populaţiei, susţinând în schimb că PSD pregăteşte de fapt acţiuni violente de stradă, manifestanţii fiind „mercenari" plătiţi de social-democraţi. Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a spus ieri că PSD instigă în mod deliberat la violenţă. „Avem informaţii consistente referitoare la instigarea la violenţă în ziua moţiunii pregătită de PSD. Organizaţii judeţene ale PSD pregătesc zeci de autocare şi garnituri de tren cu oameni pe care vor să-i trimită la Bucureşti (...) Liderii PSD ştiu de la bun început că moţiunea n-are nici o şansă să treacă, dar doresc să o mute în stradă. Asta este o problemă regretabilă pentru un partid ce se pretinde european, dar recurge la mijloacele anilor '90", a declarat Flutur.
PDL a mobilizat şi PPE în lupta sa împotriva Opoziţiei. Popularii europeni, grupul politic din Parlamentul European la care sunt afiliate PDL şi UDMR, au remis ieri un comunicat în care critică dur acţiunile „populiste şi distructive" ale PSD împotriva Guvernului Emil Boc şi îşi exprimă solidaritatea şi aprecierea faţă de reformele Cabinetului român.
De cealaltă parte, liderii PSD, PC şi PNL n-au reuşit să se pună de acord în legătură cu formarea unui guvern care să-l înlocuiască pe cel actual şi nici în privinţa negocierilor cu alte grupuri parlamentare care ar putea sprijini moţiunea de cenzură. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri, după întâlnire, că pesediştii nu au vrut să discute despre vreun nume de premier sau despre o structură de guvern, spunând că vor discuta asta abia miercuri seara, dacă moţiunea este adoptată. „În aceste condiţii ne rămâne de acţionat fiecare cum poate până miercuri pentru a spori numărul de voturi în favoarea moţiunii. Noi am propus o altă strategie şi anume însoţirea moţiunii de cenzură în mod explicit de o variantă alternativă de Guvern şi de majoritate, nu putem face asta singuri, mergem înainte şi să sperăm că miercuri seara va trece moţiunea şi vom avea atunci acest subiect de discuţie cu PSD şi, sigur, cu alţii", a spus liderul PNL.
Liberalii nici nu au mai participat la întâlnirile cu celelalte grupuri, adică cel al UDMR şi cel al minorităţilor naţionale, Antonescu spunând că în lipsa unei alternative pe care să le-o propună discuţia nu mai are sens. Liberalii le-au reproşat pesediştilor, şi public, şi în întâlnirile pe care le-au avut, că au tergiversat depunerea moţiunii şi că momentul favorabil a trecut. „Am tot insistat să depunem moţiunea în septembrie, dar PSD a zis că are congres în octombrie şi vrea să o amânăm până atunci. Între timp, PDL şi-a satisfăcut aliaţii - UNPR are grup parlamentar, iar UDMR va avea Legea educaţiei prin asumarea răspunderii guvernamentale - şi astfel este mai greu să convingi un grup parlamentar din arcul majoritar să voteze moţiunea", a declarat Antonescu la Europa FM.
De altfel, Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au tot trimis săgeţi pe parcursul ultimelor zile, suspectându-se reciproc de lipsă de voinţă politică pentru adoptarea moţiunii de cenzură. Victor Ponta a declarat ieri, după şedinţa conducerii PSD, referitor la afirmaţia lui Crin Antonescu, care dădea 55% şanse moţiunii să fie respinsă, că a anunţat cu trei zile înainte de o bătălie că deja ai luat bătaie e un stil de politică pe care PSD nu îl are, pesediştii mergând „cu gândul de a câştiga". „Când te duci la o bătălie, şi noi, PSD, ne ducem miercuri la o bătălie, te duci cu gândul de a câştiga. Dacă anunţi cu trei zile înainte că tocmai ai luat bătaie şi te justifici, nu eşti tu de vină, e un stil de a face politică pe care noi, cei la PSD, nu îl avem.
Noi am fost obişnuiţi să câştigăm bătălii sau să le pierdem fără a da vina pe cineva", a spus Ponta, solicitat să comenteze afirmaţiile lui Crin Antonescu de duminică. Întrebat despre declaraţia sa aluzivă la adresa lui Antonescu de la începutul şedinţei BPN, pe tema celor care sunt „neserioşi" şi participă la emisiuni televizate în loc să strângă voturi pentru moţiune, Ponta nu a dorit să răspundă: „Eu nu m-am uitat la televiziuni în aceste zile".
Aleşii UDMR stau în plen, dar nu votează
Din solidaritate cu partenerii de guvernare, cei 31 de parlamentari ai UDMR au decis ieri să nu voteze moţiunea de cenzură, repetând gestul celor de la PDL: vor fi prezenţi, dar nu îşi vor exercita votul. Deşi anterior se declarase supărat că cei de la PDL, de frica unor trădări, se lansaseră în declaraţii pripite, fără să discute cu UDMR, privind „decizia coaliţiei" de a nu vota, Marko Bela a vorbit ieri despre nevoia de solidaritate maximă la nivelul coaliţiei. El a explicat refuzul ofertei pe care le-o făcuse PSD - aceleaşi posturi de miniştri într-un nou Cabinet, tocmai prin faptul că nu s-a făcut o „ofertă" de programe, ci una de posturi. „E o problemă aici, căci nu se oferă soluţii, ci se oferă funcţii, discuţiile din Opoziţie sunt «cine să fie ministru, prim-ministru».
Prima dată, oricine ar fi fost, trebuia să-şi clarifice priorităţile privind abordarea crizei economice, privind soluţiile care ar fi trebuit adoptate de Guvern", a criticat Bela necoordonarea Opoziţiei în elaborarea unui program coerent. Totuşi, în ciuda acestor critici şi a ideii de solidaritate a coaliţiei pe care o invocase, Marko Bela a adăugat şi câteva nuanţe în declaraţia sa: nici actualul Guvern nu funcţionează tocmai cum trebuie, există multe tergiversări şi ezitări, aşa că dacă s-ar contura o soluţie mult mai viabilă, atunci s-ar schimba situaţia. „Dacă cineva m-ar convinge că faţă de ce face acest Guvern, există altă soluţie pentru dezvoltarea economică, atunci m-ar pune pe gânduri. Nu zic că noi am făcut tot ce trebuia, există multe tergiversări, dar în esenţă nu mi s-a demonstrat că ar trebui să facem altceva", a comentat Marko.
• Aniela Nine
Deputaţii minorităţilor, absenţi din plen
După întâlnirea cu liberalii, pesediştii, în frunte cu Victor Ponta, au plecat la negocieri cu grupul minorităţilor naţionale. Deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului, a declarat pentru Jurnalul Naţional că cei 18 deputaţi ai minorităţilor nu vor fi prezenţi în sală în momentul votului la moţiune. „PSD ne-a propus să fim în sală şi să votăm chiar şi împotriva moţiunii, dar să votăm. În schimb, noi am spus că nu vom intra în sală. Nu mergem nici pe varianta Coaliţiei de a rămâne în bănci. Noi nu vrem să mergem în sală deloc, avem motivele noastre", a declarat Pambuccian. El a explicat
că totuşi acordul cu PSD este „mai larg" şi include consultări lunare, pentru că „nu se sfârşeşte lumea după moţiune".
În plus, miercuri seara, dacă moţiunea trece, grupul minorităţilor îşi va reafirma sprijinul pentru Klaus Iohannis ca premier. În urma întâlnirii cu reprezentanţii minorităţilor, liderul social-democrat, Victor Ponta, a declarat că PSD şi PNL au ieşit din impasul în care se aflau legat de numirea unui premier de criză, despre care a spus că sunt mai detaşaţi de pasiunea politică a sa sau a liderului PNL Crin Antonescu. „Ne-am înţeles. Am discutat cu domnul Crin Antonescu puţin mai devreme (la telefon - n.r) când am ieşit din sală şi toţi suntem de acord că miercuri seara decizia (privind numirea unui premier al guvernului de criză - n.r.) nu va aparţine doar PSD, ci PSD, PNL PC, UDMR şi minorităţi", a spus Ponta.
• Monica Iordache Apostol
Citește pe Antena3.ro