x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mureşan l-a făcut Ciorbă pe Remeş

Mureşan l-a făcut Ciorbă pe Remeş

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    Vasile Dale    |    12 Oct 2007   •   00:00
Mureşan l-a făcut Ciorbă pe Remeş

Ministrul Agriculturii a demisionat ieri, iar in locul lui va fi numit Dacian Cioloş. Intre timp, TVR este pusă la zid pentru difuzarea imaginilor cu Remeş şi Mureşan, despre care Alexandru Sassu recunoaşte că nu trebuiau difuzate, şi caută vinovaţii.

• Orban: "Şeful statului s-a dovedit un cărpaci şi un dezinformator"

Jurnalul Naţional prezintă averile celor trei actori principali ai telenovelei "mită guvernamentală", Decebal Traian Remeş, Ioan Avram Mureşan şi Gheorghe Ciorbă, precum şi "modestele" lor locuinţe deţinute in Maramureş. Nişte viloaie care emană şi acum miros de caltaboş, sarmale, pălincă şi ciorbă de burtă.


De departe, ministrul liberal al Agriculturii este cel mai instărit din celebrul caz al şpăgii cu caltaboş, anchetat in aceste zile de procurorii DNA.


"IMPÃ...RATUL". Conform declaraţiei de avere, ministrul Remeş are două terenuri intravilane, unul in Baia Mare, de 2.905 mp (valoare de impozitare 60.830 lei), şi unul in Băseşti, de 2.150 mp (valoare de impozitare 10.600 lei). La capitolul "imobile", Remeş stă foarte bine. Are un apartament pe Bd. Republicii din Baia Mare, in suprafaţă de 95 mp (valoare de impozitare - 185.463 lei), un apartament de 45 mp, pe numele soţiei, in Braşov (cumpărat in anul 2004), cu o valoare de impozitare de 80.000 lei, un garaj in Baia Mare, construit in 1999, pe 20 mp, cu o valoare de impozitare 4.752 lei. Se evidenţiază, de departe, vila construită in 2003 pe Strada Castanilor nr. 20 din Baia Mare, pe o suprafaţă totală de 893 mp (utilă - 554 mp). Valoarea de impozitare a acesteia este de 1.080.414 lei. Remeş are şi bijuterii de aproximativ 5.000 euro şi obiecte de artă cam de aceeaşi valoare. Nu lipsesc nici depozitele financiare ale familiei Remeş. Astfel, la Raiffeisen Bank are un depozit deschis in 2006, in sumă de 55.000 lei. La BCR are următoarele depozite: 2005 - 1.070 lei (deschis de soţie), 35.000 dolari (1997-2003), 10.412 euro (2002) şi la BRD are un cont deschis in 2004, in sumă de 3.500 euro. Lista ar putea continua, deoarece are şi plasamente de active la diverse firme. Totodată, are şi venituri obţinute in urma afacerilor pe care le conduce sau venituri obţinute in urma unor acţiuni.


"TURNÃ...TORUL". Sătmăreanul Gheorghe Ciorbă, cel care a turnat la DNA de trei ori pănă acum, are trei imobile in comuna sătmăreană Certeze. De altfel, acesta are domiciliul in localitatea amintită, la numărul 511. Pentru a fi in ton cu ministrul şi fostul ministru al Agriculturii, Ciorbă şi-a tras o "viloacă" de toată frumuseţea in cartierul Firiza, la numărul 220. Imobilul este situat foarte aproape de casa fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan. Ciorbă este administrator al SC Mitruţ Com SRL Certeze, societate care are ca obiect principal de activitate prestări servicii in construcţii.


"EX"-UL. Casa in care locuieşte fostul ministru Mureşan a fost ridicată in cartierul Firiza, pe malul răului cu acelaşi nume. Este o construcţie impunătoare, inconjurată de foarte mult spaţiu verde. Conform spuselor vecinilor, fostul ministru nu se prea inţelege cu femeia (rudă de-a sa - n.r.) care locuieşte intr-o căsuţă situată chiar la intrarea in curte. De altfel, şi in ziua in care procurorii DNA au descins la casa acestuia, iniţial vecinii credeau că aceasta ar fi fost principala vinovată a "vizitei" inopinate a atător poliţişti. Ei bine, nu a fost tocmai aşa. Denunţătorul era chiar vecinul său, Gheorghe Ciorbă. De altfel, intre soţiile celor doi exista o anumită prietenie. Acest lucru se intămpla in urmă cu trei ani. Intre timp, soţia lui Ciorbă a decedat, astfel că relaţiile dintre cele două familii s-au cam răcit.


Acuzaţii grave

Ieri, in cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc in Baia Mare, Ioan Avram Mureşan a detaliat momentele de teroare la care a fost supus de procurorii DNA din momentul in care au descins in casa acestuia din Firiza. Despre faptul că premierul Tăriceanu i-a cerut demisia ministrului Remeş, Mureşan a declarat: "Prin acest act, premierul face jocurile lui Băsescu. El este artizanul acestei inscenări. TVR a primit imaginile şi ordine clare direct de la preşedintele Băsescu. In Guvernul Radu Vasile, premierul ne-a pus să semnăm nişte declaraţii in care să spunem dacă am colaborat sau nu cu Securitatea. Atunci Băsescu, ministru al Transporturilor, a inceput să rădă in hohote, spunănd: «La căte note am semnat eu pentru Securitate că sunt pline dulapurile, ce mai inseamnă incă una». Băsescu este un comunist inrăit şi nu ştie altfel să conducă".


Denunţător de profesie

Reţinerea fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, a venit ca urmare a unui denunţ formulat de Gheorghe Ciorbă. Afaceristul este domiciliat in comuna Certeze, judeţul Satu-Mare şi are la activ mai multe denunţuri către procurorii anticorupţie. In ianuarie 2005 l-a "turnat" pe Ţuţuraş Vasile, fost angajat al Primăriei Satu-Mare. In urma denunţului, Ţuţuraş a fost cercetat, judecat şi condamnat, iar in prezent e incarcerat la Penitenciarul Satu-Mare. Următoarea "victimă" a lui Ciorbă a fost Fernea Vasile, şef al Corpului de Control al Prefecturii Satu-Mare, fost inspector-şef al IJP Satu-Mare. In urma acestui denunţ, Vasile Fernea a fost trimis in judecată pentru trafic de influenţă in forma continuă. Dosarul se află pe rolul instanţei din Vălcea. Ambele denunţuri au fost depuse la DNA, Biroul Teritorial Satu-Mare, şi au fost instrumentate de procurorul-şef Tiberiu Sigheartău.


SPÃ...LARE DE BANI. Potrivit rechizitoriului prin care Ţuţuraş a fost trimis in judecată, "denunţătorul Ciorbă Gheorghe este administrator la SC Mitruţ Com SRL Certeze, societate care are ca principal obiect de activitate prestări servicii in construcţii. Ca urmare a sesizării Gărzii Financiare Satu-Mare, precum şi a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, privind tranzacţiile suspecte efectuate de SC Mitruţ Com SRL Certeze in perioada 13.10.1999 - 20.10.2003, Parchetul de pe lăngă Tribunalul Satu-Mare a inregistrat dosarul penal 458/P/2004, avănd ca obiect cercetarea numitului Ciorbă Gheorghe (...) sub aspectul săvărşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. In concret, s-a reţinut că administratorul SC Mitruţ Com SRL Certeze ar fi cauzat un prejudiciu bugetului de stat de 13.415.573.255 lei", se arată in rechizitoriu. In acest context, in perioada octombrie-decembrie 2004, Ciorbă a căutat diverse modalităţi pentru a soluţiona favorabil dosarul său penal, iar in decembrie 2004, prin intermediul lui Stan Ioan Petre, a ajuns la Ţuţuraş. In acelaşi rechizitoriu se arată că in perioada 25.12.2004-27.12.2004 Ciorbă i-a dat lui Ţuţuraş 40.000 de euro, apoi a formulat un denunţ impotriva sa.

In celălalt caz, tot in 2004, Ciorbă l-a abordat şi pe Vasile Fernea. Acesta ar fi pretins şi primit de la Ciorbă suma de 130.000.000 lei vechi şi 1.000 USD.


REZISTENŢÃ.... In ciuda anchetelor de corupţie in care a fost implicat pănă la această oră, Ciorbă a scăpat basma curată. Dosarul său de spălare de bani din 2004, instrumentat iniţial de DIICOT Satu-Mare, a ajuns la DIICOT Oradea. In cele din urmă procurorii orădeni au dispus scoaterea sa de sub urmărire penală. Din august 2007, afaceristul sătmărean este cercetat intr-un alt dosar, aflat in lucru la IJP Satu-Mare. Potrivit unor surse judiciare, şi in acest caz Gheorghe Ciorbă este acuzat tot de spălare de bani. Probabil pentru a scăpa şi de această dată l-ar fi denunţat pe Mureşan.





Cioloş, in locul lui Remeş

  • Monica Iordache Apostol


Deşi i-a jurat lui Tăriceanu căteva zile la rănd că nu a pus măna pe banii lui Ciorbă, ministrul Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia după ce inregistrările DNA au fost făcute publice. In locul lui, premierul il va numi azi pe Dacian Cioloş, secretar de stat in Ministerul Agriculturii


Nici un liberal nu voia ieri să-i ia locul ministrului demisionar al Agriculturii, Decebal Traian Remeş. In această situaţie, premierul Tăriceanu s-a găndit la secretarul de stat pe probleme de integrare din Ministerul Agriculturii Dacian Cioloş. O altă opţiune a lui Tăriceanu era Ilie Bolojan, secretarul general al Guvernului. Vicepreşedinţii liberali s-au intălnit după-amiază cu premierul pentru a găsi un inlocuitor la conducerea ministerului, dar toată lumea a dat din colţ in colţ. Primul nume vehiculat a fost, imediat după izbucnirea scandalului, cel al lui Dan Motreanu, care a mai deţinut această funcţie, tot impotriva voinţei sale, inaintea lui Remeş. O altă variantă a fost numirea vicepreşedintelui Dan Radu Ruşanu, dar, pe lăngă faptul că nici acesta nu voia să fie ministrul Agriculturii, se comenta in partid şi că este o soluţie riscantă, din cauza afacerilor pe care le are. "Nu se bagă nimeni la Agricultură. Doar să reuşească Tăriceanu să oblige pe cineva", comentau ieri surse din partid. Spre seară insă lucrurile s-au aranjat. "Premierul m-a chemat la el. Ne-am intălnit după ora 17:00 şi mi-a propus funcţia de ministru al Agriculturii, iar eu am acceptat", a anunţat Cioloş. La răndul său, purtătorul de cuvănt al Guvernului, Camelia Spătaru, a precizat că premierul va numi astăzi la Agricultură "un specialist in domeniu, cu o experienţă solidă in relaţia cu instituţiile UE pe domeniul agriculturii".



TÃ...RICEANU, FÃ...RÃ... REACŢIE. Decebal Traian Remeş şi-a inaintat demisia ieri-dimineaţă, la cererea lui Tăriceanu, după ce in ultimele zile a avut căteva discuţii cu premierul, in care a jurat că nu a pus măna pe banii de la Ghiţă Ciorbă. Nu mai departe de luni, Tăriceanu afirma că are incredere in ministrul Agriculturii şi ironiza DNA, pe procurorul general, pentru că se contrazic in declaraţii atunci cănd vine vorba despre infracţiunile de care este acuzat Remeş. "Sigur că, dacă apar elemente suplimentare, Remeş nu ar avea decăt o singură opţiune, şi anume să plece din Guvern", işi lua atunci premierul o marjă de siguranţă. Remeş a plecat ieri din Guvern, după ce premierul a văzut la postul public de televiziune inregistrarea discuţiilor acestuia cu Ioan Avram Mureşan. Tăriceanu a justificat solicitarea de demisie nu prin existenţa vreunei probe a vinovăţiei lui Remeş, ci prin "scandalul de presă" in care acesta a fost implicat. "Primul-ministru a luat această decizie ca urmare a recentului scandal de presă care il are in centrul atenţiei pe ministrul Agriculturii, considerănd că acesta nu işi mai poate exercita in mod eficient atribuţiile sale", se arată intr-un comunicat al Guvernului. Tăriceanu a refuzat să facă vreo declaraţie.


REMEŞ, FÃ...RÃ... APÃ...RÃ...TORI. Colegii de partid ai lui Remeş nu s-au grăbit să-i sară in ajutor prea repede ministrului Agriculturii. Vicepreşedintele Norica Nicolai a fost singura care miercuri seară, după ce apăruse informaţia că Tăriceanu intenţionează să ceară plecarea lui Remeş din Guvern, a susţinut public că ministrul nu ar trebui să demisioneze in urma "presiunilor la care este supus", pentru că imaginile inregistrate nu constituie un flagrant. Ieri insă, după ce demisia a devenit certă, Nicolai a revenit asupra declaraţiei, spunănd că demisia era necesară, "pentru a nu arunca asupra PNL o umbră de indoială". "Era o demisie necesară. Este o demisie de onoare şi salut gestul lui Remeş de a-şi da demisia pentru a nu arunca asupra PNL o umbră de indoială", a declarat vicepreşedintele PNL Norica Nicolai. "Am dat o şansă tuturor, inclusiv lui Remeş, neindoindu-ne de corectitudinea lui, mai ales că a negat constant comiterea unei fapte. Imaginea PNL nu este una care să fie prejudiciată de chestiuni de acest tip. Nu am văzut nici la Păcuraru, nici la Chiuariu imagini publice, dar nu excludem că am putea vedea diverse intălniri cu bărbaţi, cu femei. Cred că nu aşa se face politică in Romănia", a spus Norica Nicolai, citată de Mediafax.

Respins iniţial

Decebal Traian Remeş a fost readus in PNL de premierul Călin Popescu Tăriceanu in mai 2006. Remeş a plecat din PNL in anul 2000, in urma neinţelegerilor cu preşedintele executiv de atunci al partidului, Valeriu Stoica, care il impusese partidului pe Theodor Stolojan candidat la Preşedinţie. In cei şase ani, Remeş s-a inscris mai intăi in PNŢCD, apoi a devenit membru al Acţiunii Populare şi ulterior al PUR. Tăriceanu l-a readus in partid pe postul de secretar executiv al PNL. La prima remaniere guvernamentală, in toamna lui 2006, Tăriceanu a vrut să-l numească ministru al Agriculturii. S-a dus la Cotroceni cu trei nume pentru acest post: Decebal Traian Remeş, Ludovic Orban şi Dan Motreanu. Doar pentru ultimul dintre ei a avut acordul lui Traian Băsescu. In aprilie 2007, după ce i-a dat pe democraţi afară din guvern şi nu i-a mai trebuit acordul preşedintelui, Tăriceanu l-a numit pe Remeş ministru al Agriculturii, neavănd oricum o altă variantă, pentru că nici unui liberal nu-i surăde această funcţie.

In plus

Preşedintele Băsescu a exclus aseară posibilitatea ca materialul difuzat de televiziunea publică despre Remeş să fi provenit de la Cotroceni sau de la el personal, dar a subliniat că in dosar sunt "destule alte documente mai tentante decăt imprimarea video". "Este exclusă posibilitatea ca acest material să fi ieşit de la Cotroceni sau de la mine, pentru că materialul transmis de Parchet nu a fost transmis şi către comisie, pentru că nu mai există comisie, iar tot documentarul se află incuiat in fişet, la mine in birou. Iar eu, in mod categoric, nu am transmis nimănui nici măcar un colţ de hărtie", a spus preşedintele, cerăndu-i persoanei care a dus materialul la TVR să spună de unde l-a primit. Intrebat dacă s-a uitat in dosarul trimis la Cotroceni, Băsescu a spus că se uită in toate dosarele care ii sunt adresate. El a dat asigurări că niciodată nu au ieşit de la Cotroceni informaţii din dosarele miniştrilor. Preşedintele a semnat decretul de eliberare din funcţie a lui Remeş şi i-a cerut premierului să numească "de urgenţă" o persoană competentă in locul acestuia. Totodată, Băsescu a spus că are informaţii că Executivul pregăteşte o ordonanţă de desfiinţare a DNA, avertizănd public că acest lucru ar putea duce la activarea clauzei de salvgardare şi pe justiţie. "Dacă informaţiile mele nu sunt corecte, regret declaraţia pe care am făcut-o", a adăugat Băsescu. In replică, Executivul a anunţat că nu are de gănd să desfiinţeze DNA şi i-a acceptat scuzele preşedintelui. (Carmen Vintilă)

DNA "acoperit"

"Apariţia lui Traian Băsescu a urmărit doar să acopere abuzurile şi numeroasele abateri de la lege săvărşite de DNA", a acuzat aseară liderul PC, Dan Voiculescu. Potrivit acestuia, apariţia preşedintelui arată căt de masiv este deficitul de credibilitate al acţiunilor pe care le administrează instituţia condusă de Daniel Morar. "Acest scandal, cu apariţia unor probe din dosar la postul public de televiziune, nu face decăt să confirme probleme imense care există la DNA şi care au fost deja sesizate şi de CSM. Iar concluzia nu poate fi decăt că Daniel Morar trebuie să işi asume responsabilitatea şi să işi prezinte demisia", a susţinut Dan Voiculescu. Referindu-se la "sugestiile" lui Traian Băsescu cu privire la materialele din dosarele ajunse la Preşedinţie, liderul conservator apreciază că "aceasta duce cu găndul că vor fi noi scurgeri de informaţii de genul celei de ieri de la TVR". "Urmarea acestui tip de acţiune este pierderea credibilităţii justiţiei", a conchis liderul conservator.

"Imaginile nu trebuiau difuzate"

După ce miercuri noaptea a declarat Antenei 3 că nu l-a informat nimeni cu privire la imaginile pe care televiziunea pe care o conduce urma să le difuzeze, ieri după-amiază preşedintele director al SRTv, Alexandru Sassu (foto), a luat atitudine, apreciind că imaginile respective nu trebuiau difuzate, intrucăt există suspiciuni că nu s-a realizat o verificare a informaţiilor anterioară difuzării. El a anunţat că va cere Comisiei de Etică şi Arbitraj a SRTv să se pronunţe in acest caz.


INCORECT. "Consider că difuzarea in cadrul «Jurnalului TVR» de la ora 19:00, precum şi in emisiunile informative ulterioare, a unor imagini care elimină prezumţia de nevinovăţie nu a reprezentat un demers jurnalistic corect, in sensul Constituţiei, al Legii 41/1994 şi al Statutului ziaristului din SRTv", afirmă intr-un comunicat de presă. El arată totodată că, prin difuzarea unor imagini filmate cu camera ascunsă şi a unor convorbiri private inregistrate fără acordul prealabil al presoanei in cauză, autorul şi realizatorul ştirii, precum şi cel care a permis difuzarea ei au incălcat statutul ziaristului din SRTv. O altă critică formulată de Sassu face referire la deformarea sensului informaţiei difuzate de autorul şi realizatorul ştirii prin modul de formulare a comentariului şi a titlului, care induceau in mod explicit şi voit vinovăţia celor doi. "De remarcat faptul că nu există o declaraţie oficială a vreunui procuror DNA care să confirme că imaginile pe care TVR le-a difuzat probează vinovăţia lui Decebal Traian Remeş. Pe imagini, autorii materialului au trecut in mod incorect titlul «Flagrant», distorsionănd incă o dată informaţia iniţială", spune Sassu.
Un alt semn de intrebare ridicat de preşedintele director al SRTv vizează atitudinea directorului de la Departamentul de ştiri, Rodica Culcer, care nu a anunţat superiorilor intenţia de a difuza respectiva casetă, deşi avea această obligaţie, in conformitate cu Statutul ziaristului din SRTv. "In acest sens, aş remarca faptul că autorul şi realizatorul, precum şi directorul Direcţiei Ştiri, doamna Rodica Culcer, nu au semnalat nici Comitetului Director, nici directorului general posibilitatea unei tentative de manipulare. Or, intrebarea firească era care este raţiunea pentru care sursa, oricare ar fi fost ea, doreşte să transmită pe postul public aceste imagini. Conducerea SRTv se delimitează net de orice incercare a salariaţilor de a folosi serviciul public in realizarea unor interese proprii sau a unor terţe persoane sau instituţii", arată Sassu.


BLOCARE. In acelaşi timp, după ce Rodica Culcer anunţase că aseară ar fi urmat să fie prezentat "episodul primirii de caltaboşi" de către Remeş, Alexandru Sassu a anunţat anularea acestei decizii, considerănd că pănă la lămurirea tuturor suspiciunilor şi chestiunilor de ordin legal şi deontologic difuzarea unor astfel de materiale nu este nici corectă, nici oportună şi nici legală. (Aniela Nine)



Cum a ajuns caseta la TVR?

Aniela Nine, Dana Piciu

Difuzarea casetei cu filmul şpăgii de către TVR tinde să declanşeze un alt scandal, pornind de la o intrebare fundamentală: cum au ajuns respectivele imagini in posesia postului public de televiziune? Parlamentul, CSM şi Procurorul General al Romăniei sunt chemaţi să clarifice situaţia.


Directorul departamentului de ştiri al TVR, Rodica Culcer, a declarat pentru Mediafax că difuzarea imaginilor a fost legală, intrucăt acestea erau "de interes public" şi că nici punăndu-i-se pistolul la tămplă nu va putea fi obligată să dezvăluie sursa care a furnizat caseta. "Legea, şi domnul Sassu ştie acest lucru, imi apără confidenţialitatea surselor", a spus Culcer.


SE CER ANCHETE.
Cum televiziunea publică este instituţie aflată in subordinea Parlamentului, preşedintele comisiei de cultură a Senatului, Adrian Păunescu, a anunţat ieri că situaţia creată la TVR va face subiectul unor audieri ale membrilor CA al SRTV de către comisiile reunite de cultură ale Parlamentului. Şi CNA a reacţionat şi, in şedinţa de ieri, a decis să sesizeze Procurorul General al Romăniei in legătură cu faptul că un material probatoriu dintr-un dosar in curs de cercetare a fost difuzat, incălcăndu-se Codul de procedură penală. Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat ieri şi a dispus efectuarea de verificări de către Inspecţia judiciară in privinţa difuzării in presă a respectivului material video.


... ŞI DEMISII. Conservatorii au cerut conducerii TVR să facă publică sursa de provenienţă a casetei cu Remeş şi Mureşan şi consideră că "se impune" şi demiterea directorului Departamenului de ştiri al televiziunii publice, Rodica Culcer. Ei apreciază că difuzarea inregistrărilor "s-a făcut cu incălcarea legilor, intrucăt au fost făcute publice probele dintr-un dosar in curs". PC a solicitat de asemenea o anchetă in interiorul tuturor instituţiilor care au deţinut această casetă, pentru a se afla cine ar fi putut să divulge aceste imagini.


BÃ...SESCU, ARÃ...TAT CU DEGETUL. Liberalul Ludovic Orban a indicat ieri Administraţia Prezidenţială ca sursă a imaginilor difuzate de TVR. "Sursa este DNA, Parchetul - respectiv procurorul general - sau instituţia prezidenţială, dar cred că instituţia prezidenţială se face vinovată, pentru că DNA şi Parchetul nu ar fi distrus aceste probe fără aprobarea lui Băsescu", a afirmat Orban. Răspunsul lui Băsescu (foto) a venit prompt, chiar pe Aeroportul "Henri Coandă", la intoarcerea de la Vilnius. "Eu sunt suspectul de serviciu pentru clasa politică şi marea lor eroare este că işi construiesc atitudinile legat de preşedintele Romăniei, şi nu de problemele dintre partide. Probabil este marea capcană in care au căzut partidele de la alegerile din... sau in orice caz de la mijlocul anului 2005 incoace", a comentat Băsescu.

×