x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nastase, 95% candidat pentru Cotroceni

Nastase, 95% candidat pentru Cotroceni

22 Iul 2004   •   00:00

POLITIC

Presedintele PSD a anuntat la New York ca e pregatit 95% sa candideze la alegerile prezidentiale. Premierul a mai declarat ca "este posibila si o modificare a Constitutiei", astfel incat presedintele Romaniei sa fie ales de catre Parlament. Presedintele PSD, Adrian Nastase, este hotarat in proportie de 95% sa candideze la alegerile prezidentiale din acest an.
DAN CONSTANTIN - Washington

"Sunt convins 95% ca voi candida la Presedintia Romaniei", a declarat Adrian Nastase, eliminand astfel incertitudinile care planau asupra deciziei. Premierul a declarat aceasta intr-un cadru de mare expunere mediatica, la conferinta de presa pe care a sustinut-o marti dupa amiaza, la incheierea sedintei Consiliului de Securitate al ONU, prezidata de el. "Daca analizele ne vor arata ca ai mei colegi considera ca eu trebuie sa fiu candidatul partidului, voi candida", a mai spus Nastase.

Intrebat daca retinerile sale in a-si anunta candidatura sunt determinate de perceptia potrivit careia atributiile executive sunt mai mari decat cele prezidentiale, premierul a aratat ca Executivul s-a intarit foarte mult in ultimii patru ani, avand un mod de functionare similar guvernelor din celelalte tari europene. "Presedintele are un rol care a fost definit in niste circumstante speciale, nu atat datorita modelului anterior anului 1989, cand, probabil, modelul de secretar general era mult mai important decat cel de presedinte al tarii. Cred ca a aparut in mare masura pentru ca noi am preluat in Constitutie modelul combinat belgian-francez si, in felul acesta, Romania s-a construit ca o tara semiprezidentiala", a adaugat Nastase.

Totodata, premierul roman a adaugat ca "este posibila si o modificare a Constitutiei". Intrebarile au fost puse in afara subiectului conferintei de presa de ziaristi de la Europa Libera si BBC prezenti la New York, la sediul ONU. Intr-o discutie ulterioara cu presa romana, Adrian Nastase a spus ca propunerile privind modificarea Constitutiei nu sunt o noutate, domnia sa amintind ca a adus in dezbatere mai de mult varianta alegerii presedintelui de catre Parlament, pentru a se evita coabitarea cu un sef al statului de o alta culoare politica decat Parlamentul.

SUSTINERE

Tot marti, participantii la sedinta Consiliului Judetean PSD Vrancea au decis in unanimitate ca organizatia va sustine, la Congresul PSD de la 27 august, nominalizarea lui Adrian Nastase pentru a fi candidatul partidului la Presedintie. Potrivit deciziei Biroului Executiv Central, Congresul extraordinar al PSD va desemna candidatul partidului pentru alegerile prezidentiale. La sedinta PSD Vrancea a fost discutata si situatia unor organizatii locale care nu si-au indeplinit criteriile de performanta asumate, concluzia fiind ca s-au obtinut rezultate slabe acolo unde s-au manifestat autosuficienta, lipsa de dialog cu cetatenii, modificarea comportamentului personal, dupa obtinerea unei functii administrative sau politice.
×
Subiecte în articol: politic nastase