x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase: "E o victorie a Constituţiei asupra unui Guvern care, în mod normal, trebuie să demisioneze"

Năstase: "E o victorie a Constituţiei asupra unui Guvern care, în mod normal, trebuie să demisioneze"

25 Iun 2010   •   00:00

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că, în urma soluţiei date de Curtea Constituţională care a declarat neconstituţionale unele paragrafe din legea privind reducerea pensiilor şi salariilor, Guvernul ar trebui să demisioneze.



"Indiferent de soluţie, este o victorie a noastră, a PSD. Este o victorie chiar a Constituţiei din 1991, a Constituţiei asupra unui Guvern care, în mod normal, trebuie să îşi dea demisia. Parlamentul a considerat că măsura, ca atare, nu este oportună şi soluţiile nu sunt potrivite şi din punct de vedere constituţional, profesorul de drept constituţional Emil Boc, din nou a pierdut examenul. În momentul în care, în mai multe rânduri, soluţiile cu care vii tu sunt infirmate de către CC, consecinţa firească, în opinia mea, ar trebui să fie demisia Guvernului", a spus Năstase, citat de Mediafax.

El a afirmat, la o întrunire informală cu liderii PSD din Bistriţa-Năsăud, în sediul Primăriei Beclean, că rezultatul dat de CC este foarte important fiindcă astfel "s-a redus la limită o situaţie socială, dramatică şi cu o tensiune care putea să ducă, în stradă, la o explozie socială".

"Este similar cu cazul autostrăzii. Dacă nu ai luat-o în direcţia bună, poţi merge până la capăt pe ea şi pe urmă să găseşti o soluţie sau poţi să ieşi şi să cauţi un exit imediat şi eu cred că, în definitiv, aceasta a fost şansa. Practic, exitul de la Parlament nu a fost folosit, ci a fost folosit acesta, de la Curtea Constituţională. Cred că azi-noapte ( joi noaptea - n.r.) au făcut analizele respective. Eu nu vorbesc neapărat de judecători. Şi şi-au dat seama că poate să urmeze o tragedie socială şi atunci au făcut un lucru care până la urmă linişteşte cumva apele. Probabil că s-a făcut şi o evaluare prin care s-a văzut că, prin reducerea pensiilor, oricum nu reuşesc să rezolve problemele de deficit bugetar, aşa încât probabil că vor veni foarte rapid cu o soluţie de creştere a TVA, ceea ce nu va fi mult mai plăcut. TVA afectează, în primul rând, pe cei cu veniturile cele mai mici. O pâine o iei în fiecare zi indiferent de venituri", a declarat Adrian Năstase.

Preşedintele CN al PSD a adăugat că actualii guvernanţi nu îşi rezolvau problema prin reducerea pensiilor şi acum vor putea da vina pe judecători.

"Acum vor putea spune că iată, din cauza judecătorilor, a nu ştiu ce. Practic, vor justifica creşterea TVA în acest fel", a spus Năstase.

Liderul PSD a explicat că, în opinia sa, preşedintele Traina Băsescu gândeşte deja o strategie pentru toamnă fiindcă PDL "stă foarte prost" în sondaje.

"Urmează strategia pentru toamnă şi vom vedea dacă vor căuta ţapii ispăşitori în formula Guvernului sau în interioriul Guvernului prin remaniere. Şi aici e o strategie pe care Traian Băsescu va încerca să o gândesacă şi să o pregătească pentru că rezultatele din sondaje sunt evidente. Chiar şi această chestiune legată de pensii nu a făcut decât să panseze o rană care este destul de mare. E vorba de măsurile următoare care vor veni şi care sunt legate de numărul de salariaţi din administraţie, de subvenţia la căldură, de veniturile celor din sector public. Toate aceste lucruri îşi vor produce efectele împreună cu o viitoare creştere a TVA. Măsurile din OUG pentru modificarea Codului Fiscal sunt numeroase elemente de impact care vor genera o stare de tensiune şi atunci era nevoie de o supapă", a spus Năstase.

El a spus că încă de joi seara s-a văzut că la CC părerile erau împărţite.

"S-a văzut aseară ( joi seara - n.r.) că soluţia pe care o aşteptau cei mai mulţi nu a putut fi obţinută ceea ce a arătat că părerile erau împărţite şi probabil că aseară, reflectând judecătorii, mai discutând unii cu alţii, s-au mai uitat prin cărţi de drept constituţional au ajuns la această concluzie care îi mulţumeşte pe pensionari, dar, pe de altă parte, dacă va creşte TVA, cei care vor fi afectaţi cei mai mult, vor fi tot pensionarii. Creşterea TVA le va crea o problemă nu atât de mare cum este reducerea pensiilor cu 15 la sută, dar un anumit impact pe această îngheţare a pensiilor tot va fi", a spus Năstase.

El a declarat că nu se ştie cum vor arăta pensiile după legea nouă, astfel încât s-ar putea ca unele efecte să fie incluse în punctul de pensie.

Liderul PSD participă, la Beclean, la Zilele Oraşului, ocazie cu care se inaugurează şi Băile Figa, amenajate cu bani europeni.

×
Subiecte în articol: politic