x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase: Planul lui Băsescu este de a se salva de la o eventuală suspendare

Năstase: Planul lui Băsescu este de a se salva de la o eventuală suspendare

16 Feb 2011   •   15:36
Năstase: Planul lui Băsescu este de a se salva de la o eventuală suspendare
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National
152175-.jpgPreşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase, a postat, astăzi, pe blogul personal, o analiză conform căreia ar exista "un plan după care ar acţiona preşedintele Traian Băsescu şi apropiaţii săi şi care ar viza menţinerea la putere a sa şi a PDL".

Adrian Năstase a precizat că acest "plan" face parte dintr-o analiză primită în aceste zile referitoare la ultimele evoluţii politice.

Conform documentului, principala preocupare a preşedintelui Traian Băsescu ar fi asigurarea organizării alegerilor de către actuala putere, "dar mai ales de a se salva de la o eventuală suspendare şi scoaterea sa în afara vieţii politice".

Potrivit liderului CN al PSD, planul respectiv ar cuprinde între altele acţiuni la nivelul PDL, precum 'diminuarea constantă a puterii şi influenţei lui Vasile Blaga a apropiaţilor săi până la limită menţinerii unităţii partidului', dar şi "trecerea în afara puterii de decizie a lui Vasile Blaga, Radu Berceanu, Adriean Videanu şi a altora care nu se aliniază întocmai ideilor şi acţiunilor lui Traian Băsescu şi Elena Udrea". Conform aceluiaşi document, "Elena Udrea ar urma să preia conducerea PDL, să devină prim-ministru sau să acceadă la alte funcţii în stat".

Un alt punct al "planului" se referă la lăsarea în "ofsaid" a greilor PDL "care se împotrivesc grupului respectiv Băsescu - Udrea".

"La nivelul serviciilor secrete, procuraturii, justiţiei, etc. s-au lansat informaţii privind 'riscurile' la care se vor expune foarte mulţi în cazul în care Traian Băsescu şi PDL vor pierde puterea. Pe aceasta linie, se va trece la măsuri de promovare, cointeresare materială, şi punctual, la şantajarea celor care 'nu ţin aproape' din cadrul instituţiilor respective. Vor fi exploatate datele existente şi se vor obţine noi date care să fie folosite la nevoie împotriva celor care, prin acţiunile şi poziţiile lor, ar putea afecta unitatea partidului în jurul lui Traian Băsescu, inclusiv celor care s-ar pregăti să părăsească PDL. În acest sens, sunt atent monitorizate contactele cu reprezentanţi ai PSD, PNL şi PC", mai scrie Adrian Năstase pe blog.

În ceea ce priveşte pregătirea alegerilor în PDL, "planul" prevede mai multe soluţii alternative: pregătirea mai multor persoane care să candideze la şefia partidului şi care să cedeze ulterior în favoarea Elenei Udrea, intrarea concomitentă în cursă a Elenei Udrea şi a lui Gheorghe Falcă, primarul Aradului, cu posibila retragere a acestuia din urmă, dar şi varianta susţinerii realegerii lui premierului Emil Boc la conducerea formaţiunii.

"În perioada următoare, pe fondul acţiunilor anticorupţie, vor fi sacrificaţi unii membri ai PDL, care urmează să fie deferiţi justiţiei pentru diferite fapte penale. Arestările pe linia vămilor intra în acest context. Sunt vizaţi: principalii oponenţi ai ideilor lui Băsescu şi Udrea, care sunt cunoscuţi cu fapte ilegale, cei care, în ciuda averilor mari acumulate, au contribuit insuficient la bugetul PDL, cei care au conexiuni de afaceri cu Blaga sau cu alţi principali oponenţi ai cuplului Băsescu-Udrea", afirmă Năstase.

Adrian Năstase denunţă şi acţiuni la nivelul altor partide, astfel încât, pentru menţinerea UNPR în sfera de influenţă a lui Traian Băsescu s-ar fi dispus măsuri de "rezolvare a problemelor penale cu care sunt cunoscuţi unii membri ai acestui partid", soluţionarea acestora urmând să "se producă efectiv când PDL îşi va asigura menţinerea la putere".

"S-au dispus măsuri care să stopeze revenirea în prim-planul vieţii politice româneşti a lui Adrian Năstase şi a lui Călin Popescu-Tăriceanu. Vor fi lansate inclusiv diversiuni la nivelul celor două partide. Se vor analiza cu atenţie diferenţele de opinie existente la nivelul unor lideri PSD şi PNL, cu scopul împiedicării unei bune evoluţii a USL şi chiar spargerea acestor partide. Se vor lansa informaţii cu caracter diversionist la adresa grupurilor Iliescu - Năstase, Victor Ponta, Mircea Geoană, Crin Antonescu, Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban etc., cu scopul de a crea disensiuni între grupurile respective, dar mai ales intre conducerile celor două partide", mai spune fostul premier.

Analiza mai relevă faptul că, "pentru discreditarea pe plan extern a USL se va acţiona pentru informarea instituţiilor europene despre activităţile ilegale comise de către lideri ai uniunii respective".

"Principalele iniţiative ale lui Ponta şi Antonescu vor fi puse în 'directă conexiune' cu preocupările lui Ion Iliescu, Năstase, Viorel Hrebenciuc şi alţi grei din PSD. Se va urmări acreditarea ideii că aceştia împreună cu Tăriceanu 'vor pune mâna pe USL', iar PNL va fi 'înghiţit' de PSD. Vor fi exploatate unele frustrări ale lui Geoană cu scopul de a-i tempera criticile la adresa lui Traian Băsescu şi de a-l folosi împotriva lui Ponta, Năstase, Iliescu şi alţii. (...) Vor fi selectaţi patronii unor firme care au conexiuni cu liderii USL, vor fi ascultaţi prin mijloace tehnice cu scopul de a se ajunge la posibile fapte ilegale comise împreună cu Ponta, Antonescu şi persoane din anturajul lor", susţine pe blog liderul CN al PSD.

La nivelul electoratului, "planul" publicat de Adrian Năstase urmăreşte organizarea de sondaje şi acţiuni de propagandă care să evidenţieze creşterea în procente a PDL.

"Elementul de noutate al acestor preocupări îl constituie modificarea legislaţiei privind organizarea alegerilor, cu accent pe votul prin corespondenţă. Introducerea acestui sistem are în vedere doua aspecte: furtul de voturi din afara României ca intenţie de principiu şi asigurarea mecanismului cu care spre finalul procesului de votare se va 'ajusta' acea mică diferenţă, respectiv trecerea ei în favoarea PD", se mai precizează în document, potrivit Agerpres.

Fostul premier consideră, în context, că atacul Agenţiei Naţionale de Integritate asupra liderilor sindicali 'are ca scop deturnarea atenţiei de la responsabilitatea PDL privind corupţia din vămi şi 'frăgezirea' liderilor sindicali în perspectiva unor mişcări sindicale şi a modificării Codului Muncii'.

×