x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Negocieri - PC vrea izolarea PD

Negocieri - PC vrea izolarea PD

de Dana Piciu    |    18 Aug 2006   •   00:00
Negocieri - PC vrea izolarea PD

Conservatorii cauta pana la 1 ianuarie 2007 o solutie prin care sa se creeze o forta politica majoritara in Parlament care sa poata impune o alta formula de putere. Ei discuta cu toate partidele parlamentare, cu exceptia PD.

Liderul PC, Dan Voiculescu, a precizat ieri ca forurilor de conducere ale partidului pe care il conduce cauta in continuare o formula "de a nu mai colabora cu PD". El a mai spus, de asemenea, ca PC va iesi de la guvernare la 1 ianuarie 2007 in cazul in care prevederile din rezolutia conservatorilor nu vor fi respectate, dar ca, pana atunci, vor cauta formule prin care esichierul romanesc sa fie reasezat inainte de inceputul anului viitor. "Incercam in Parlament sa cream o forta politica majoritara, care dupa 1 ianuarie 2007 probabil va impune o alta formula de putere in Romania. Pentru asta am avut si avem discutii cu toate partidele parlamentare, in afara de PD", a declarat Dan Voiculescu. El a mai aratat ca PC va ramane la guvernare pana la 1 ianuarie 2007, pentru ca nu are de ales si ca pana acum conservatorii nu au putut lucra in cadrul Guvernului cu democratii. "PD nu se ocupa de fapt de lucrurile de care trebuie sa se ocupe in Guvern, ci de ministerele PD, de judetele PD, iar ministrii se ocupa cu racolarea oamenilor de la alte partide, PD foloseste puterea politica in folosul partidului, si nu pentru poporul care l-a votat", a aratat Voiculescu.

INGRIJORATI. Biroul Politic al conservatorilor a luat ieri in discutie semnalele "ingrijoratoare" din teritoriu, in legatura cu comportamentul PD. Forul de conducere al conservatorilor a adoptat o declaratie politica in acest sens in care se arata ca "PD se transforma intr-un partid-stat cu mentalitati si practici comuniste, de partid atotputernic. In aceste conditii, noi nu putem avea un dialog cu aceasta structura plina de lideri-foste cadre de nadejde ale Securitatii. Romania nu poate intra in UE cu un mod de a face politica bazat pe santaj si forta, cum este cel folosit de PD", se mai arata in documentul conservatorilor. Presedintele Consiliului Executiv al PC, Florin Anghel, a semnalat ca in judetul Prahova cel care conduce filiala PD si se implica in administratia locala in interes familial este tatal deputatei PD Roberta Anastase.

HUNEDOARA. Biroul Politic al PC Hunedoara a decis ieri incetarea colaborarii cu PD, dupa ce conservatorii au aflat ca prefectul ex-democrat, Cristian Vladu, face racolari politice pentru PD. "Pentru mine, in coalitie nu mai exista decat trei partide politice: PC, PNL si UDMR", a declarat liderul PC Hunedoara, Petru Marginean.

COALITIA ZICE "NU"
Purtatorul de cuvant al liberalilor, Varujan Vosganian (foto), a anuntat ca partidul sau respinge initiativa PC de constituire a unei aliante care sa izoleze politic PD, subliniind ca actul de guvernare se bazeaza pe "principiile si pe forta politica a Aliantei D.A.". "PNL socoteste ca angajamentul asumat in 2004, potrivit caruia acest pact politic cu PD are termen de valabilitate pana in 2008, trebuie respectat. De aceea, orice initiativa care are in vedere o posibila guvernare care sa faca distinctie intre PNL si PD, solicitand PNL o formula politica in afara Aliantei D.A., nu se poate baza pe sprijinul liberalilor", a completat senatorul liberal. Si UDMR a reactionat similar, vicepresedintele executiv, Laszlo Borbely, sustinand ca scopul conservatorilor, prin lansarea acestei idei, este de a aparea in presa. "Actuala formula de guvernare este viabila in momentul de fata si este pagubos sa te lansezi in prezumtii despre ce va fi dupa ianuarie 2007. Credeam ca PC se preocupa sa fie mai eficienta actuala coalitie", a spus Borbely. La randul sau, pedistul Gheorghe Barbu a sustinut ca atacurile conservatorilor nu pot sa dezintegreze partidul sau si ii sfatuieste sa se preocupe de cresterea in sondaje, in cazul in care mai doresc parteneriate cu alte partide pentru o alta guvernare. (A.N.)

REACTII
Lideri ai opozitiei au reactionat imediat la declaratiile facute de presedintele conservatorilor. PSD, prin vocea vicepresedintelui Ilie Sarbu, a precizat ca formatiunea sa nu a discutat cu PC nici despre izolarea PD si nici despre orice altceva. "Noi suntem pregatiti de campanie pentru alegerile anticipate. Izolarea PD este o tema importanta, care necesita o analiza serioasa in Biroul nostru politic de la inceputul saptamanii viitoare", a spus Sarbu. La randul sau, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a anuntat ca formatiunea pe care o reprezinta va analiza eventuale propuneri ale PC de colaborare pe plan parlamentar pentru scoaterea PD de la guvernare.

×
Subiecte în articol: politic politica guvernare conservatorilor