Prima rundă de negocieri dintre PD-L şi PNL s-a soldat ieri cu un eşec. Cele două partide nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, fiecare ţinând cu dinţii de postul de prim-ministru.
Doar o oră a durat întâlnirea dintre liberali şi democrat-liberali, desfăşurată acasă la PNL, la sediul din Aviatorilor, iar rezultatul a fost departe de a aduce un punct de vedere comun. De altfel, la finalul primelor negocieri formale (al căror mare absent a fost Theodor Stolojan, scuzat de Emil Boc că "nu a dorit să fie un element care să se considere o ofensă la adresa PNL"), liderii celor două partide nici măcar nu au ieşit împreună. Preşedintele liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu, care a şi întârziat la discuţii, a ieşit primul în faţa jurnaliştilor, graba fiindu-i justificată de o vizită pe care urma să o facă în Polonia. "Într-o primă discuţie aş spune că lucrurile nu au mers foarte lin, pentru că fiecare partid are un mandat pe care în mod normal trebuie să şi-l respecte. În ceea ce priveşte PNL, a trebuit să mă refer în mod explicit la mandatul pe care l-a dat BPC şi care se articulează în jurul ideii creării unei ancore puternice pentru PNL în viitoarea guvernare, care este funcţia de prim-ministru", a spus Tăriceanu, punctând astfel că divergenţele dintre cele două partide sunt legate de postul de premier, fiecare revendicându-şi această funcţie.
CE-I MORAL. La câteva minute, liderul PD-L, Emil Boc, a anunţat şi el eşecul negocierilor, declarând că nu s-a putut ajunge la un acord în privinţa atribuirii funcţiei de prim-ministru. "A rămas un singur punct unde nu am putut cădea de acord: este vorba de primul-ministru. PD-L apreciază că are dreptul moral să pretindă funcţia de prim-ministru nu pentru că am câştigat competiţia cu PNL, ci şi cu PSD", a precizat Boc, adăugând că, în cadrul negocierilor, nu s-au avansat nume de premieri şi că s-a discutat doar care partid va da prim-ministrul. Cum Tăriceanu invocase o serie de probleme care trebuie lămurite, inclusiv aceea că PNL vrea să ştie dacă o eventuală coaliţie cu PD-L are "valabilitate limitată, până la alegerile prezidenţiale sau trece dincolo de alegerile prezidenţiale", Boc a arătat că democrat-liberalii negociază o guvernare completă, pe patru ani. "În rest, putem omogeniza absolut orice", a spus Boc, explicând astfel că PD-L este dispus să negocieze "absolut orice funcţie în Parlament", inclusiv posturile de preşedinţi ai Camerelor.
REFUZ. Dincolo de uşile închise, fiecare partid şi-a exprimat pretenţiile şi ofertele sale. Astfel, spun surse din cele două formaţiuni, citate de Mediafax, liberalii le-au cerut democrat-liberalilor funcţia de prim-ministru în schimbul susţinerii necondiţionate a lui Traian Băsescu ca şi candidat comun al PNL şi PD-L la prezidenţialele din 2009. Liderii PD-L au refuzat însă. "Le-am spus liberalilor că nu se pune problema. Nu negociem susţinere pentru Băsescu", afirmă surse democrat-liberale. În schimb, liderii PD-L le-au spus liberalilor că îşi pot alege preşedinţia unei Camere a Parlamentului şi le-au sugerat, atingând subiectul împărţirii posturilor în viitorul Guvern, că ar putea prelua funcţia de ministru al Justiţiei.
MESAJ DIN KISELEFF / Geoană: PSD a salvat PNL
Împărţiţi între guvernare şi opoziţie, social-democraţii se pregătesc şi ei pentru negocieri formale după startul dat ieri de liberali şi democrat-liberali. Liderul PSD, Mircea Geoană (foto), a anunţat că astăzi vor avea loc discuţii cu PNL, PD-L şi UDMR, mesajul social-democraţilor fiind acela că "viitorul guvern se face în jurul PSD". Ziua de ieri a însemnat aşteptare în Kiseleff, iar la încheierea discuţiilor dintre PD-L şi PNL, liderii partidului au minimalizat rezultatul acestora. Geoană a comentat astfel că am asistat doar la "un joc de tatonare". "Întâlnirile de mâine (n.r. – astăzi) vor fi decisive", a arătat Geoană.ÎNŢELEGERE CU PNL. Înainte de negocierile de astăzi, pesediştii au ieşit cu informaţii din culisele discuţiilor cu PNL, prin care practic le bat obrazul liberalilor în cazul în care vor merge la guvernare alături de PD-L şi UDMR. Astfel, Viorel Hrebenciuc a dezvăluit la Antena 3 că, în urmă cu doi ani, PNL a acceptat să susţină PSD dacă acesta va câştiga alegerile, dar că înţelegerea a căzut din cauza pretenţiilor liberalilor de a da premierul. Mai mult, Hrebenciuc a arătat că scorul bun al PNL se datorează PSD, pentru că acesta a acceptat o variantă de uninominal care îi avantaja şi pe liberali. Mircea Geoană a recunoscut şi el acest lucru, spunând că PSD a ajutat în acest fel PNL să obţină mai multe locuri în Parlament. "A fost o decizie conştientă în acel moment de a păstra în viaţă partidele mici şi mijlocii", s-a explicat Geoană, adăugând că, dacă se introducea un uninominal pur, PNL "ar fi dispărut din Parlament".
LA GUVERNARE / UDMR insistă pe cartea PD-L
Relaxat, zâmbăreţ, cu o figură de om care s-a văzut cu sacii în căruţă. Aşa s-a prezentat ieri în faţa presei preşedintele UDMR, Marko Bela (foto), după o întâlnire cu toţi parlamentarii Uniunii, la o zi după ce aflase de la şeful statului că este de acord ca Uniunea să facă parte din viitorul Guvern. Ca şi atunci, Marko a ţinut să ne asigure că UDMR vrea o colaborare cu PD-L. "Grupul parlamentar al UDMR susţine continuarea negocierilor şi o colaborare cu PD-L în intenţia formării unei coaliţii. Am prefera o coaliţie PD-L – PNL – UDMR, dar, dacă această variantă nu este posibilă, putem concepe alte variante", a declarat Marko Bela. Totodată, el a admis că UDMR poate să aibă negocieri şi cu PSD, dar a precizat că până la acel moment nu primise o solicitare de la social-democraţi pentru o eventuală întâlnire.PRIORITÂŢI. Indiferent în ce formulă va intra la guvernare, UDMR are o listă de priorităţi, iar pe primul loc se află lărgirea drepturilor minorităţilor şi descentralizarea. Prin urmare, a spus Marko Bela, prima lege a cărui modificare o vizează parlamentarii UDMR este cea a minorităţilor şi, dacă va fi cazul, vor vota şi pentru modificarea Constituţiei, dar "încă nu am discutat acest lucru". În final, Marko a atins şi subiectul autonomiei, declarând că "noi nu vorbim despre autonomie, ci acţionăm în direcţia autonomiei". "O descentralizare profundă, reală este benefică pentru toată ţara, dar contribuie şi la aspiraţiile de autonomie ale comunităţilor maghiare", a arătat liderul UDMR. (Raluca Creţ)
Citește pe Antena3.ro