x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Neînţelegeri în USL din cauza repartizării colegiilor parlamentare la Vaslui

Neînţelegeri în USL din cauza repartizării colegiilor parlamentare la Vaslui

de Agerpres    |    30 Sep 2012   •   09:50
Neînţelegeri în USL din cauza repartizării colegiilor parlamentare la Vaslui
UPDATE 14:55
PSD si-a stabilit propunerile de candidati pentru alegerile parlamentare. Candideaza nevasta sefului organizatiei

Reprezentantii organizatiei judetene a PSD Vaslui si-au stabilit, duminica, in cadrul Conferintei Extraordinare a partidului, propunerile de candidati pentru alegerile parlamentare pe sapte colegii parlamentare dintre cele zece din judet
Actualii parlamentari PSD de Vaslui, senatorul Doina Silistru (Colegiu Senat Vaslui) si deputatii Victor Cristea (Colegiul pentru Camera Deputatilor Vaslui) si Adrian Solomon (Colegiul pentru Camera Deputatilor Barlad), vor candida din nou pe acelasi colegii pe care le-au castigat in anul 2008.
Pe senatorial Barlad, vizat si de reprezentantii PNL, delegatii prezenti la Conferinta Judeteana a PSD au votat-o pe Gabriela Cretu, fost deputat si eurodeputat si sotia liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.
Pentru colegiul Vaslui-Negresti si-au depus candidatura trei persoane, printre care si Ana Birchall, reprezentant de la centru al partidului. Aceasta a obtinut doar 19 dintre voturile celor 90 de delegati prezenti la intalnire, pierzand in fata social-democratului Vasile Mariciuc, fost inspector general scolar pe vremea guvernarii PSD.
Pe colegiul Barlad-Zorleni la Camera Deputatilor si-au depus candidatura trei persoane, candidatul fiind stabilit in persoana lui Cristian Lugur, primar al comunei Coroiesti aflat la al patrulea mandat.
Pe colegiul Murgeni la Camera Deputatilor au candidat doua pesoane, castigator fiind fostul deputat Irinel Stativa, actualmente director adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui.
Presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat ca propunerile de candidati pentru lista USL urmeaza sa fie inaintate Biroului Executiv Central si analizate in cadrul aliantei. Acesta a recunoscut ca au fost anumite discutii cu reprezentantii PNL cu privire la repartizarea colegiilor din judet.
'Lista finala a USL va contine cate un candidat pe fiecare colegiu. Sigur, sunt discutii in legatura cu colegiile pe care ar dori sa candideze atat unii dintre candidatii PSD, cat si unii dintre candidatii PNL, ceea ce este, dupa parerea mea, un lucru firesc si sper ca acest fapt sa nu irite pe nimeni. In ceea ce priveste principiile dupa care urmeaza sa fie repartizate locurile, eu tin la un principiu pe care il voi sustine cu tarie in discutiile care vor avea loc atat in BEx al PSD cat si in cadrul aliantei USL si anume acela ca fiecare candidat pentru un colegiu care detine un mandat de parlamentar sa candideze in acelasi colegiu. Nu exista niciun fel de motivatie pentru ca detinatorul uni mandat pe un anumit colegiu sa candideze intr-un alt colegiu, in afara de o motivatie pe care nu o putem intelege, aceea ca se teme ca nu cumva sa piarda colegiul respectiv. Asta inseamna ca nu are niciun fel de indreptatire sa doreasca alt colegiu', a declarat Dumitru Buzatu.
Discutiile privind repartizarea colegiilor din judet au aparut dupa ce liderii PNL au spus ca Dumitru Buzatu nu ar fi respectat o intelegere mai veche potrivit careia colegiul senatorial Barlad ar fi urmat sa fie cedat liberalilor. Pe acel colegiu liderul PNL Vaslui, Florin Ciurariu, spune ca formatiunea liberala va avea propriul candidat, Cristian David, actualmente senator pe colegiul Husi, decizia finala privind candidatul USL urmand sa fie luata la nivel central.
Dumitru Buzatu a precizat ca toti candidatii PSD au sanse sa castige posturile de parlamentari pe care vor candida. 'Candidatii care au fost prezenti in dezbaterea de astazi sunt militanti vechi ai partidului nostru, cu activitate deosebita in cadrul partidului, oameni care s-au remarcat, care au mai detinut in mare parte mandate de parlamentar sau au detinut diverse functii in administratia publica locala', a mai spus Buzatu.
Liderul PSD Vaslui a declarat ca organizatia pe care o conduce si-a stabilit, totodata, strategia pentru alegerile parlamentare.
Repartizarea colegiilor parlamentare in judetul Vaslui a creat nemultumiri in randul membrilor USL din judet.
In timp ce membrii PNL sustin ca in alianta a existat o intelegere potrivit careia colegiul senatorial Barlad ar fi urmat sa fie cedat liberalilor, reprezentantii PSD au anuntat ca PNL isi va pastra colegiile castigate la alegerile din anul 2008: colegiile la Camera Deputatilor Vaslui rural si Husi si colegiul senatoral din Husi.
'Noi nu avem nimic cu cei de la PSD, noi avem cu domnul Dumitru Buzatu (presedintele PSD Vaslui, n.r.). Cu el noi am avut o intelegere si la acea discutie au participat mai multe persoane, dar domnia sa acum s-a intors si nu mai vrea sa accepte ca am stabilit ceva', a declarat, duminica, presedintele PNL Vaslui, Florin Ciurariu.
Acesta mai sustine ca indiferent ce candidat isi va stabili PSD pe Colegiul Senatorial Barlad, decizia finala va apartine liderilor de la centru ai celor doua partide care formeaza USL.
'Nu este nicio problema ca cei de la PSD isi desemneaza candidatii pe colegiile din Vaslui, chiar si pe cele vizate de noi. Dupa ce ei vor decide cine va candida pe respectivele colegii, noi vom prezenta la randul nostru candidatii. Atunci o comisie a USL de la centru va decide care este mai potrivit sa candideze: candidatul nostru sau sau al PSD', a mai declarat Ciurariu.
PSD isi va stabili, duminica, in cadrul Conferintei Judetene, candidatii pe sapte dintre cele zece colegii parlamentare din judet. Pe colegiul senatorial Barlad PSD o propune pe Gabriela Cretu, fost deputat si europarlamentar, iar de la PNL pe acest colegiu doreste sa candideze fostul ministru al administratiei si internelor, actualmente senator de Vaslui, Cristian David.

×