x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nichitean risca sa piarda mandatul de senator

Nichitean risca sa piarda mandatul de senator

16 Dec 2004   •   00:00

Comisia de validare a mandatelor senatoriale a admis ieri in unanimitate contestatia de invalidare a mandatului lui Brandusel Nichitean si le-a respins pe cele privitoare la Ion Iliescu si Gheorghe Constantin.

GABRIELA ANTONIU

ZELOS. Brandusel Nichitean a votat de cinci ori la alegerile din 28 noiembrie
Invalidarea mandatului lui Brandusel Nichitean, candidat pe listele Aliantei PNL-PD in circumscriptia Suceava, a fost motivata de Iorgovan prin faptul ca pe numele acestuia este intocmit un dosar de urmarire penala pentru incalcarea Legii electorale, acesta votand de mai multe ori la alegerile din 28 noiembrie.

In schimb sesizarea lui Radu Berceanu privind starea de neconstitutionalitate in care s-ar afla Ion Iliescu daca ar detine in acelasi timp mandatul de senator si pe cel de presedinte al statului a fost respinsa ca fiind "neargumentata", a spus Iorgovan.

El a explicat ca, potrivit Constitutiei Romaniei, presedintele in functie isi poate depune candidatura si, prin urmare, "este de la sine inteles ca o data ce a candidat si a fost ales pe o lista, Constitutia ii permite in mod implicit si validarea alegerii sale".

De asemenea, Iorgovan a amintit prevederea din Legea 373/2004, care stabileste ca presedintele Romaniei in functie la data alegerii Camerei Deputatilor si Senatului, daca se afla in ultimele trei luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic sau ale unei aliante politice ori electorale, iar in cazul in care este ales deputat sau senator este obligat ca, dupa validare, sa opteze intre calitatea de parlamentar si cea de sef al statului. Iorgovan a facut trimitere si la Legea 161 privind dreptul comun al incompatibilitatilor, precum si la Regulamentul Senatului, aratand ca un senator care se afla in situatia de incompatibilitate are un termen de gratie de 30 de zile (potrivit Regulamentului) sau de 60 de zile (potrivit legii) de a opta intre calitatile pe care le detine.

"EXCES DE ZEL". Si in situatia senatorului umanist Gheorghe Constantin, candidat din partea Uniunii PSD+PUR in circumscriptia Suceava, Comisia de validare a decis sa propuna validarea mandatului acestuia, avand in vedere ca el nu se face vinovat de incalcarea legilor electorale. Iorgovan a precizat ca, in momentul in care s-a luat legatura cu Parchetul Curtii de Apel Suceava pentru a cere detalii despre cazul Brandusel Nichitean, aceasta institutie - "din exces de zel, de profesionalism sau de constiinciozitate" - a informat comisia si in legatura cu dosarul de urmarire penala a lui Gheorghe Constantin, ales senator in aceeasi circumscriptie si care a savarsit infractiuni prevazute in legea evaziunii fiscale. "Existenta unui dosar penal pe alte aspecte decat cele vizand legea alegerilor ii permite sa-si depuna candidatura", a explicat Iorgovan.

Cu exceptia lui Brandusel Nichitean, Comisia de validare a propus validarea tuturor celorlalte mandate senatoriale, decizia finala apartinand insa plenului acestei Camere, care se va intruni vineri.

BASESCU, "UN CAZ CELEBRU"
In contextul discutiei privind dosarele penale, Iorgovan a tinut sa faca o paralela intre acest caz si cel al presedintelui ales al Romaniei, Traian Basescu, amintind ca si acesta face obiectul unui dosar penal. "Este un caz celebru. Cineva cu dosar de urmarire penala a candidat si la functia de presedinte al Romaniei si va asigur eu ca va ramane un caz in analele parlamentarismului mondial si probabil si ale justitiei", a spus Iorgovan. Intrebat la cine s-a referit, Iorgovan a recunoscut ca a vorbit despre "presedintele recent ales", cu al carui dosar penal a fost sesizata instanta.
TOTI DEPUTATII AU FOST VALIDATI
Toti cei 332 de deputati alesi la scrutinul din 28 noiembrie au fost validati de comisia specializata a Camerei Deputatilor, care a votat ieri in unanimitate raportul pe aceasta tema. Raportul va fi supus astazi dezbaterii plenului Camerei Deputatilor. Comisia ar fi putut sa propuna invalidarea alegerii unui deputat in cazul existentei unor contestatii care nu au fost solutionate, daca anumite contestatii ar fi fost solutionate cu incalcarea dispozitiilor legale, daca alegerea unui deputat s-ar fi facut cu incalcarea legii, inclusiv prin frauda electorala, sau daca deputatul refuza sa depuna juramantul. (Dana Piciu)
×
Subiecte în articol: politic iorgovan