x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nici un euro de la statul român pentru companiile private

Nici un euro de la statul român pentru companiile private

21 Mar 2009   •   00:00
Nici un euro de la statul român pentru companiile private
Sursa foto: Christian Silva/JURNALUL NAŢIONAL

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că partea română va decide, în perioada următoare, dacă va angaja sau nu împrumutul extern de la CE, FMI şi bănci. El a avertizat totodată că statul român nu va da nici măcar un euro companiilor private dacă va apela la un împrumut extern.



La finalul lucrărilor Consiliului European de la Bruxelles, şeful statului a fost întrebat dacă a discutat cu preşedintele CE despre împrumutul pe care doreşte să-l obţină România, Băsescu răspunzând că "nu mai este, deja, treaba preşedintelui Comisiei Europene", informează Mediafax. "Împrumutul pe care România îl angajează a pornit pe un anume drum. Deci nu vorbim de zece ori acelaşi subiect, în general. Deci vom decide, pentru că, până în momentul de faţă, România şi-a făcut deschiderile către Uniunea Europeană şi către Fond. Dar dacă vom angaja împrumutul sau nu, acest lucru îl vom decide în perioada următoare, după ce se termină negocierile cu Fondul. Din câte ştiu, în cursul zilei de ieri (joi - n.r.) raportul Fondului Monetar Internaţional a fost definitivat, forma de scrisoare propusă de Fond, urmează acum să se discute în Guvern un mandat, funcţie de proiectul de scrisoare al Fondului, un proiect de mandat pe care va trebui să-l aprob, conform uzanţelor, după care Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor să înceapă negocierile. Vom vedea ce rezultă din negocieri", a spus Băsescu. El a ţinut să explice că "în momentul de faţă, nu statul român este în dificultate". "România nu apelează la credite, pentru că statul român este în dificultate. Statul român are o datorie de 1,6 miliarde de euro anul acesta. Problema noastră este datoria privată. Ce vreau să înţeleagă şi nu ştiu dacă o să reuşesc să vă transfer acest lucru. Am văzut întrebarea «de ce este problema mea, dacă au companiile datorii?». Să nu gândească nimeni că statul român va da măcar un euro unei singure companii. Ce trebuie să facă însă statul român este să nu mai fie cel care adună toţi banii de pe piaţă, pentru că avem obligaţia de a crea condiţii pentru ca firmele să poată lua bani, pe care trebuie să-i ramburseze de pe piaţă. Dacă bugetul de stat se duce şi ia tot timpul, deficitul şi-l acoperă de pe piaţa internă - 2 %, va fi probabil mai mult, 3 % - datoria pe termen scurt, care este în interiorul bugetului, se duce şi o ia în fiecare zi de pe piaţă, practic, pentru economie nu mai rămân bani", a spus Băsescu. Întrebat dacă poate da cifre din analiza FMI, Băsescu a răspuns, râzând: "Aş putea, dar nu vă dau".

Ordin pentru Boc

La conferinţa de presă  comună desfăşurată ieri la Bruxelles, preşedintele Băsescu i-a şoptit premierului Boc să nu răspundă la întrebarea unui ziarist. Un reporter l-a întrebat pe premierul Boc dacă Guvernul susţine ideea unei companii energetice integrate, o iniţiativă a predecesorului său Călin Popescu Tăriceanu. În timp ce reporterul formula întrebarea, preşedintele Băsescu i-a şoptit premierului Boc: "Nu aici, e subiect intern", informează Mediafax. "Am convenit cu preşedintele ca problemele interne, indiferent de ce natură sunt, să le discutăm la Bucureşti. Aici punem accentul în primul rând pe problemele europene", a răspuns Boc.

×
Subiecte în articol: politic roman statul