x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică NOUA CONSTITUŢIE. Parlamentul va putea fi dizolvat dacă e respinsă propunerea de demitere a preşedintelui

NOUA CONSTITUŢIE. Parlamentul va putea fi dizolvat dacă e respinsă propunerea de demitere a preşedintelui

10 Iun 2013   •   14:35
NOUA CONSTITUŢIE. Parlamentul va putea fi dizolvat dacă e respinsă propunerea de demitere a preşedintelui
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Noile amendamente adoptate luni în comisia de revizuire a Constituției prevăd faptul că Parlamentul va putea fi dizolvat fie cu votul a două treimi din membrii celor două Camere, fie dacă nu a acordat votul de învestitură pentru Guvern în 30 de zile de la prima solicitare, fie dacă e respinsă propunerea de demitere a șefului statului.

Grupurile PSD și PNL au propus două amendamente care au fost adoptate de membrii Comisiei de revizuire a Constituției prin care se reglementează dizolvarea Parlamentului, transmite Mediafax.

Noul articol 89 din Constituție va prevede că „după consultarea președinților celor două Camere și a președinților partidelor, alianțelor sau formațiunilor parlamentare, Președintele României dizolvă Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, în termen de 30 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin a unei solicitări de învestitură”.

În plus, potrivit unui nou amendament, „președintele dizolvă Parlamentul dacă o hotărâre în acest sens este adoptată cu votul a două treimi dintre membrii fiecărei Camere”.

Cea de-a treia variantă de dizolvare a Parlamentului adoptată prevede situația în care este respinsă propunerea de demitere a președintelui României.

×