Componența actuală a Consiliului de Supraveghere al CNTEE Transelectrica SA, structură aflată în coordonarea Secretariatului General al Guvernului (SGG) este publicată, oficial, pe pagina de internet a companiei. La poziția a doua, din cele șapte, după președintele Consiliului de Supraveghere, Cornel Andrei Lascăr, regăsim numele lui Teodor Atanasiu, în calitate de membru provizoriu. „Jurnalul” a dezvăluit, încă din data de 26 iulie, faptul că liberalii îi pregăteau fostului lor coleg de partid, ex-ministru, ex-șef al AVAS și fost parlamentar cu mai multe mandate de deputat și senator o astfel de sinecură.
Odată adeverită, prin acte și documente oficiale, această „ungere”, am căutat să vedem cu ce s-a mai ocupat, după ce nu a mai avut demnități publice, fostul om politic. Conform aceleiași pagini de internet a Transelectrica, Teodor Atanasiu este descris prin două documente atașate – un CV și o Notă Biografică. Nu există, până la acest moment, vreo declarație de avere sau de interese pe care acesta să o fi depus în noua calitate dobândită. Atanasiu a fost numit în această funcție la data de 22 august 2022, pentru un mandat care ar urma să expire la data de 21 decembrie. În CV-ul prezentat Teodor Atanasiu menționează că, între aprilie 2017 și iunie 2020, a ocupat funcția de membru în Consiliul de Reglementare al ANRE.
A lucrat pentru Interagro
Așadar, nicio mențiune despre ocupația pe care a avut-o după vara anului 2020. Nici în Nota Biografică nu se face vreo specificație referitoare la acest aspect. „Jurnalul” a descoperit însă un lucru mai mult decât interesant, studiind o hotărâre, adoptată în data de 8 octombrie 2021, de către Adunarea Generală a Asociaților companiei SC Inter Agro Panificație Group SRL, devenită, între timp, SC North Chemical Energy SRL.
Acționarii – SC North Chemical Complex SRL (50%), SC Interagro SRL (25%) și SC Interagro SA (25%) – au decis, cu acest prilej, să aprobe revocarea din funcția de administrator al companiei pe Teodor Voica și să-l numească, pentru un mandat de patru ani, pe nimeni altul decât pe Teodor Atanasiu.
Companiile Interagro, care dețin societatea respectivă, sunt controlate de controversatul om de afaceri Ioan Niculae, acesta din urmă ieșind din penitenciar în luna mai a acestui an, după ce, în februarie 2021, a primit o condamnare de cinci ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală chiar în dosarul denumit „Interagro”.
Compania Interagro și Ioan Niculae mai sunt judecați într-un alt dosar, privind gazele ieftine luate pe vremea ministeriatului lui Adriean Videanu. În acest dosar, sunt trimiși în judecată, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, Ioan Niculae, Adriean Videanu și Interagro SA, iar partea civilă (vătămată) este compania de stat SNGN Romgaz SA. Procesul se află pe rolul ÎCCJ încă din 13 iunie 2017, iar ultimul termen de judecată a avut loc la 23 septembrie, când au și fost finalizate dezbaterile. Cel mai probabil, termenul final va avea loc în data de 21 noiembrie.
A renunțat la mandat, după ce a fost „uns” la stat
Astfel, din CV-ul și din Nota Biografică depuse la Transelectrica de Teodor Atanasiu lipsesc aceste informații despre jobul său de administrator al unei companii controlate, indirect, de omul de afaceri Ioan Nicolae și, direct, de o companie anchetată și trimisă în judecată, unde parte vătămată este o altă societate a statului român, din domeniul energiei.
După „ungerea” lui Teodor Atanasiu în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, în data de 11 august 2022, Adunarea Generală a Acționarilor SC North Chemical Energy SRL se reunește și adoptă o nouă hotărâre, cu numărul 4, prin care „se revocă din funcția de administrator, din motive neimputabile, domnul Teodor Atanasiu” și se numește în locul lui compania SC Casa Comșa SRL, din Făgăraș.
Totodată, acționarii mai decid să schimbe, din nou, denumirea societății, din SC North Chemical Energy SRL, în SC Power Downstream Energy SRL.
La ANRE a câștigat venituri de 530.000 de lei pe an
Informațiile noastre, în vară, erau că indemnizația lui Teodor Atanasiu la Transelectrica este de 17.926 de lei brut. Din declarația de avere pe care fostul politician liberal a completat-o, în 10 iunie 2020, rezultă că, în calitate de membru al Consiliului de Reglementare al ANRE a încasat venituri anuale de 528.890 de lei. Conform aceluiași document, Teodor Atanasiu împreună cu soția sa dețin patru terenuri intravilane, dintre care trei în județul Alba și al patrulea în Capitală, cu suprafața totală de 6.582 de metri pătrați.
De asemenea, familia Atanasiu deținea, la acel moment, o casă de vacanță la Cugir, cu suprafața de 200 de metri pătrați, precum și alte trei case de locuit în Alba Iulia (una de 300 de metri pătrați, din 2005, a doua – de 300 de metri pătrați, din 2008, și a treia – de 400 de metri pătrați, din 2018).
Averea familiei fostului demnitar se mai compunea din două mașini (Volkswagen Tiguan și BMW X6) fabricate în anul 2014 și dintr-o colecție de bijuterii în valoare de 32.000 de euro. În conturi și depozite bancare aveau economii de 1.012.041,71 de lei, 157.154,52 de euro și 25.579 de dolari.