x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ofensiva - Boc reia tema anticipatelor

Ofensiva - Boc reia tema anticipatelor

de Libiu Mateescu    |    Gabriela Antoniu    |    13 Iun 2005   •   00:00
Ofensiva - Boc reia tema anticipatelor

Emil Boc repune pe tapet ideea organizarii anticipatelor, pledand necesitatea delimitarii in planul imaginii de PNL.

Liderul PD a declarat sambata la Iasi ca "mentinerea celor doi presedinti de Camere PSD-isti este un semnal politic nociv, pentru ca boicoteaza actul de guvernare", informeaza Mediafax. De altfel, Emil Boc a anuntat ca PD va cere aliatilor sai sa voteze schimbarea celor doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor, termenul-limita fiind luna iulie. "Va fi un semnal al schimbarii reale la putere in Romania. Vom avansa si sustine ca termen-limita pentru aceasta schimbare luna iulie", a declarat Boc. Pe de alta parte, el a precizat ca ia in calcul si varianta alegerilor anticipate. "Vom recurge la solutia anticipatelor in momentul in care vom constata ca majoritatea fragila de care dispunem in acest moment in Parlament nu ne ofera conditii pentru a pune in practica proiectele noastre de guvernare", a subliniat liderul PD.

Aflat intr-un turneu de promovare a motiunii populare cu care va candida la sefia PD, Boc a ajuns si la Brasov, unde, ca si Radu Berceanu, a sustinut necesitatea delimitarii, in planul imaginii, de PNL si de erodarea inevitabila a guvernarii: "Sa ne impunem in relatiile cu PNL, sa exercitam puterea cu forta, pentru ca deocamdata noi nu guvernam. Sa nu suferim pentru greselile altora".

FUZIUNEA CU PNL. Boc a mai spus ca fuziunea PD cu PNL nu este de actualitate. "Prin definirea partidului nostru drept unul popular ne atragem sprijinul «popularilor» europeni. La fel, pe plan european, PNL beneficiaza de sprijinul euro-liberalilor. Insa, in eventualitatea unei fuziuni, nu primim implicit sprijinul acestora, poate chiar dimpotriva, il vom pierde", a explicat Emil Boc. El nu a exclus posibilitatea ca PD sa preia "aripa populara" care s-a desprins recent din PRM.

RETICENTA. Joia trecuta, liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, anunta ca liberalii doresc ca Regulamentul Camerei Deputatilor sa fie modificat pana la sfarsitul actualei sesiuni, astfel incat presedintele acestui for legislativ sa poata fi revocat la propunerea a jumatate plus unu din numarul total al deputatilor. Pe de alta parte, Eugen Nicolaescu a spus ca prefera sa nu raspunda la intrebarea daca PNL are sustinere din partea celorlalti membri ai coalitiei pentru modificarea Regulamentului. "Nu am delegare eu, in numele coalitiei, sa va raspund la aceasta intrebare. Nu am fost mandatat sa fac asemenea afirmatii", a subliniat el.

PSD
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca este total impotriva alegerilor anticipate. "Nu imi este teama de ele si nu vorbesc neaparat din punct de vedere politic. Intr-un fel ne-ar conveni, pentru ca ne-ar mobiliza. Dar din punct de vedere al integrarii europene, alegerile anticipate ar fi o sinucidere politica colectiva. Ar fi omorarea unei sanse. Autismul presedintelui Basescu la semnalele externe este chiar asa de mare?", s-a intrebat retoric Mircea Geoana.

Liderul PSD a mai spus ca presedintele Traian Basescu incearca sa creeze partidul prezidential, aratand ca presedintele "are nevoie de o jucarie personala, careia ii poate schimba oricand orientarea politica. Trecerea PD din zona de stanga in cea de dreapta nu este cumva o frauda electorala?". (Octavian Herta)

Reuniune PC

La Galati a avut loc in weekend Conferinta zonala a conservatorilor din Moldova si Dobrogea, condusa de liderul PC, Dan Voiculescu. "Ne pregatim pentru alegeri, in general. De aceea, este nevoie ca nivelurile de performanta ale celorlalte filiale din Moldova si Dobrogea sa se apropie de cea de la Galati, care este prima pe tara. Noi vrem ca modelul de la Galati sa fie reprodus in toate judetele si, chiar daca pe presedintele PC Galati, Eugen Durbaca, nu-l putem clona, incercam sa-i determinam pe ceilalti presedinti de filiala sa ajunga la nivelul lui", a declarat Dan Voiculescu. Liderul conservatorilor considera ca, in cazul unor alegeri anticipate, PC va intra in Parlament pe cont propriu.
×
Subiecte în articol: politic pnl