Doi dintre liderii PSD loiali preşedintelui Liviu Dragnea au dat, ieri, cu subsemnatul la DNA. Numărul doi din PSD, preşedintele executiv Nicolae Bădălău, şi senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedinte al Comisiei pentru controlul SRI, au fost audiaţi ca martori de procurorii anticorupţie. Audierile greilor PSD vin în contextul în care şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a fost înregistrată în timp ce le cerea procurorilor din subordine să mărească ritmul de lucru şi să „ajungă mai repede” la „domnul premier”.
Preşedintele executiv al PSD, senatorul Nicolae Bădălău, a fost audiat ieridimineaţă la sediul DNA, el precizând că a dat declaraţii în calitate de martor şi nu este principalul actor din dosarul în care a fost citat. „Dosarul, m-au informat domnii de acolo, că e un dosar in rem, calitatea mea, şi pe citaţie, era de martor şi m-au întrebat două subiecte cu care nu aveam nicio legătură - dacă ştiu ceva cu privire la surparea autostrăzii Orăştie şi dacă mă cunosc cu o persoană. Nu ştiu nici de acea speţă, nici acea persoană nu o cunoşteam”, a explicat Bădălău. Baronul de Bolintin Vale a mai spus că procurorii nu l-au întrebat nimic despre celebra firmă Tel Drum, controlată de apropiaţii lui Liviu Dragnea, iar citaţia la DNA a primit-o sâmbătă, 17 iunie. În aceeaşi cauză a fost audiat ieri şi fiul lui Bădălău, Radu Gabriel, însă acesta a evitat întrebările presei. Într-un dosar mai vechi, Bădălău era urmărit penal pentru trafic de influență pentru că ar fi oferit bani unei procuroare să îi închidă un dosar de spălare de bani. Pe lângă trafic de influenţă, Bădălău mai este acuzat şi că ar fi protejat interesele unei firme implicate în e v a z i u n e fiscală prin intervenţii la nivelul conducerii ANAF. În acest caz a fost pus sub acuzare în 2013, iar ancheta nu a fost finalizată încă. Senatorul Bădălău este şeful baronilor PSD din sud-estul ţării, iar pentru fidelitatea sa, Liviu Dragnea i-a oferit poziţia secundă în ierarhia PSD şi funcţia de vicepreşedinte al Senatului. Bădălău mai este poreclit şi baronul-Ficăţel, din cauza unui dosar penal în care este acuzat că a luat şpagă carne de pui pentru a o da mită în alegeri. În ultima declaraţie de interese a senatorului apar informaţii despre banii câştigaţi de o firmă a fiului acestuia din contracte cu mai multe primării din judeţul Giurgiu. Astfel, General Building International SRL cu sediul în Bolintin Vale a obţinut, separat sau în asociere, prin lictaţie publică, trei contracte de lucrări şi proiectare în valoare de aproape 16 milioane de lei (3,5 milioane de euro) de la primăriile din comunele Iepureşti, Ghimpaţi şi Floreşti-Stoeneşti. Contractul cu primăria din Iepureşti a fost câştigat în decembrie 2014 prin asociere cu S.C. Tomnates SRL, o firmă cu sediul în comuna Gratia din Teleorman, locul în care s-a născut liderul PSD Liviu Dragnea. O altă societate care îi aparţine fiului lui Bădălău, denumită N.B.G. SRL, firmă la care Bădălău senior a fost manager în perioada martie 2010-decembrie 2012, a obţinut în 2014 un contract de finanţare externă prin evaluare de proiecte de la Ministerul Economiei, în valoare de peste 2,1 milioane de lei.
A furat patru saci de grâu
În 1988, tânărul inginer agronom Nicolae Bădălău a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că a furat patru saci de grâu. Prins de miliţieni, viitorul senator PSD şi-a recunoscut faptele, însă a fost graţiat de Nicolae Ceauşescu, în urma unei amnistii de care au beneficiat toţi infractorii care au primit o condamnare mai mică de zece ani. Decizia dictatorului l-a ajutat ulterior, în carieră, pesedistul având cazierul şters. „Profitând de neatenţia muncitorilor din cadrul Bazei de Receptie Malu Spart, a sustras patru saci cu grâu pe care i-a transportat la locuinţa inculpatului Gheorghe Dumitru, vânzându-i acestuia cu suma de 1.200 lei”, a notat procurorul de caz în rechizitoriu.
Ţuţuianu a trecut şi el pe la DNA
La DNA a fost audiat ieri şi senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI. Baronul de Dâmboviţa a declarat, la ieşirea de la DNA, că a fost citat în calitate de martor în legătură cu o lucrare publică a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, fiind întrebat despre o anumită lucrare pe un drum naţional şi despre două firme. Ţuţuianu a fost preşedintele CJ Dâmboviţa în perioada 2012-2016 şi a precizat că DNA l-a citat în calitate de martor în această cauză, încă de marţea trecută.
Cu toate că nimic nu e întâmplător pe lume, consider că (audierea la DNA-n.r.) e pură întâmplare. Mi-a părut rău că nu a fost toată presa acolo ca să fie circul maxim. Nicolae Bădălău, preşedinte executiv PSD
Citește pe Antena3.roDonald Trump a devenit primul președinte al SUA condamnat penal