x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oferta politică „last minute” pentru electoratul nehotărât. Alianța Oltenilor și Grupul din Berceni atacă la primărie

Oferta politică „last minute” pentru electoratul nehotărât. Alianța Oltenilor și Grupul din Berceni atacă la primărie

de Adrian Stoica     |    22 Apr 2024   •   07:20
Oferta politică „last minute” pentru electoratul nehotărât. Alianța Oltenilor și Grupul din Berceni atacă la primărie

Numărul partidelor politice înregistrate la tribunal a crescut în așteptarea anului electoral 2024. Anul trecut au fost înregistrate nu mai puțin de 27 de partide, iar de la începutul acestui an pe scena politică și-au făcut apariția încă opt partide. Toate speră să-și croiască un drum în politica mare, lansând programe politice și economice care mai de care mai fanteziste.

Până să ajungă să fie luate în seamă de electorat și să ajungă în Parlament, poziție care le va permite să primească subvenții de la bugetul de stat, aceste partide-fantomă se descurcă fiecare cum pot, cu banii celor care le-au înființat și din diverse subvenții pe care reușesc să le atragă. Recordul în ceea ce privește înființarea de noi partide îl deține anul 2022, când au răsărit 29 de formațiuni, și acest lucru se întâmpla după ce, din cauza pandemiei de COVID-19, efervescența politică fusese blocată în perioada 2020-2021.

Ultimele intrate pe lista partidelor politice din România sunt formațiuni care, în general, vizează câștigarea unui electorat restrâns. Așa vorbim despre „MIŞCAREA PENTRU COMUNĂ - Mozgalom a Kőzségért”, „PARTIDUL ALIANŢA OLTENILOR”, „MIŞCAREA NOI, PLOIEŞTENII” și „GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ BERCENI”. În scenă au intrat însă și partide cu năzuințe mai mari, precum „Partidul Verticala Nouă”, „Alianţa pentru Reformă Echitate Socială Emancipare şi Libertate” sau „ALIANŢA NAŢIONALĂ PENTRU DEMNITATEA ROMÂNIEI”. Din această varietate de oferte politice, nu lipsește nici cea care are ca pilon creștinismul. Este vorba despre „PARTIDUL FORŢA CREŞTIN-POPULARĂ DIN ROMÂNIA”, formațiune înființată la sfârșitul lunii ianuarie.

 

De la politica pe orizontală, la cea pe verticală

De exemplu, „Partidul Verticala Nouă”, înființat la Baia Mare de un  antreprenor local și un mare pasionat de sport, vrea să-l propulseze anul acesta pe președintele său în funcția de consilier local. Pentru a obține voturile băimărenilor, candidatul partidului propune proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii sportive în Baia Mare, inclusiv săli de sport în fiecare școală, zone de recreere în aer liber și realizarea unui ștrand. 

La Ploiești, un partid pentru un nou primar

După cum sugerează și numele, „MIŞCAREA NOI, PLOIEŞTENII” are ca țintă locuitorii acestui oraș. Partidul a fost înființat pentru a susține candidatura la funcția de primar a actualului deputat independent Mihai Polițeanu, „primarul care va trimite mafia partidelor în opoziție și va guverna alături de ploieșteni”, după aflăm de pe site-ul noului partid. „E timpul revanșei pentru 30 de ani de hoție și incompetență, e timpul să-i trimitem în opoziție pe Volosevici (actualul primar - n.red.) și cei care îl susțin sau l-au susținut și e momentul cel mai bun să acționăm (…)”, este mesajul ferm transmis de candidatul Mihai Polițeanu votanților din Ploiești. El a fost ales deputat pe listele electorale ale USR, formațiune de unde a ales să plece în octombrie 2022. Înainte să devină deputat, Mihai Polițeanu a fost consilierul ministrului Justiției Monica Macovei, în perioada 2005-2007, apoi a reprezentat diferite ONG-uri, până în 2009, când Macovei a devenit europarlamentar și l-a luat consilier la Bruxelles. 

Avalanșa de formațiuni obscure înființate în ultimii ani a fost favorizată de faptul că după 2015 legislația permite înființarea lor cu numai trei membri. 

 

Noua revoluție se coace în Oltenia

Partidul Alianța Oltenilor a fost înființat luna aceasta la Târgu Jiu, iar printre cei trei membri fondatori se numără și o jurnalistă. „Partidul are numele Alianța Oltenilor pentru că aici, în Oltenia, începem construirea acestui proiect. Dacă într-o zi va deveni un partid național, putem să devenim o alianță a tuturor românilor. Știm că este un drum lung și greu, pentru că dezamăgirea care a cuprins societatea este cronică și dificil de tratat. Suntem optimiști, încrezători și știm că putem contribui la schimbarea pozitivă și la crearea unei societăți mai bune”, se arată în mesajul grupului de inițiativă.

În comuna Berceni, politica se va face pentru om

Din mesajul Partidului Grupul de Acțiune Localǎ (GAL) Berceni, din județul Ilfov, aflăm că noua formațiune politică își propune să transforme comuna Berceni dintr-o localitate „dormitor” într-o comunitate locală cu infrastructură, şcoli, locuri de muncǎ, oportunități de investiții și, nu în ultimul rând, cu un mediu curat. Locuitorii comunei vor fi în centrul acțiunilor acestui partid. „La GAL Berceni punem în centrul activității noastre OMUL - cu capacitatea sa de inovare, nevoia sa de sprijin și apartenență, propriile convingeri, valori și interese legitime. Înțelegem să ne comportăm cu OMUL de lângă noi cu respect și întocmai cum am dori ca el să se comporte cu noi”, spun inițiatorii acestui partid local. Ei se declară deschiși să colaboreze cu toate forțele politice care doresc să îi sprijine în implementarea proiectelor și a politicilor publice proprii, centrate pe dezvoltarea durabilǎ și în interesul locuitorilor comunei. Dincolo de sloganurile propagandistice, proiectele concrete avute în vedere pentru a schimba viața „dormitorului” Berceni rămân deocamdată la secret, ele nefiind publicate pe site-ul partidului.

 

Partide noi, înființate de foști lideri

Anul 2024 s-a dovedit extrem de prolific din punctul de vedere al înființării de partide politice, nu mai puțin de 27 de formațiuni fiind înregistrate la Tribunalul București, conform legii. Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea și Dacian Cioloș sunt numai câțiva dintre politicienii care au ales să-și continue activitatea politică în alte partide decât în cele în care s-au lansat. Astfel, fostul prim-ministru PSD Viorica Dăncilă a intrat alianța Blocul Suveranist Român. Principalele valori promovate sunt „credința în Dumnezeu, îndepărtarea tuturor celor care au participat la jefuirea și trădarea intereselor țării de la Revoluție încoace și tragerea la răspundere a magistraților”. Viorica Dăncilă a preluat în ianuarie 2022 șefia unui partid nou, denumit Partidul Națiune Oameni Împreună (NOI), din care nu făceau parte politicieni vechi. Tot anul trecut și fostul lider PSD Liviu Dragnea a reușit să înregistreze un partid nou, după ce a părăsit formațiunea politică în care a activat foarte mulți ani. Este vorba despre România Suverană, iar credința creștină și revenirea la valorile tradiționale românești sunt printre principii promovate de noul partid. În ceea ce-l privește pe Dacian Cioloș, el a înființat, alături de alții plecați din USR, formațiunea Reper. O decizie asemănătoare a luat și fostul lider PNL Ludovic Orban, care a înregistrat partidul Forța Dreptei. Ultimele sondaje de opinie care măsoară intențiile de vot ale românilor, plasează aceste noi partide departe de scena mare a politicii românești.

Câți bani au primit partidele de la stat

În România, partidele parlamentare primesc subvenții financiare de la bugetul de stat. Sumele se acordă în funcție de rezultatele de la alegerile locale și parlamentare.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, în ultimii patru ani, au primit subvenții de la bugetul public PSD, PNL, USR, AUR, Pro România și PMP. După ultimele alegeri, din 2020, banii pentru partide din subvențiile de la buget - pentru perioada 2021-2023 - s-au împărțit astfel:

  • Partidul Social Democrat (PSD) - 55,4 milioane de euro.
  • Partidul Național Liberal (PNL) - 47 de milioane de euro.
  • Uniunea Salvați România (USR) - 24,4 milioane de euro.
  • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - 11 milioane de euro.
  • Partidul Mișcarea Populară (PMP) - 2,4 milioane de euro.
  • Partidul Pro România - 1,8 milioane de euro.

Total subvenții 2021-2023: 142,4 milioane de euro.

La aceste sume, se mai adaugă cotizațiile membrilor de partid și donațiile, care se raportează separat, până la sfârșitul lunii aprilie a fiecărui an.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×