Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, liberalul Radu Stroe, a intărit ieri teoria fostului director al Serviciului Romăn de Informaţii, Virgil Măgureanu, conform căreia scurgerea de informaţii privind bileţelele scrise de primadjunctul Florian Coldea s-a făcut cu aportul unor ofiţeri ai SRI.
Directorul SRI, George Maior, a fost invitat ieri la Comisia SRI pentru a rediscuta unele probleme privind bileţelele şi pentru ca directorul acestui serviciu să prezinte programul de restructurare a Serviciului, modificările pe care acesta intenţionează să le facă şi să le supună astăzi aprobării CSAT. Preşedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a declarat ieri, după audierea directorului SRI, George Maior, că nu se indoieşte că scurgerea de informaţii privind bileţelele s-a făcut cu aportul unor ofiţeri SRI şi că acest incident este destul de grav. "Nu mă indoiesc de acest lucru. Nu avea cum altfel să se scurgă aceste informaţii, inclusiv domnul Coldea este ofiţer SRI şi chiar dacă el le pierdea in Piaţa Matache, tot din cauza unui ofiţer SRI s-a intămplat. Şi dacă s-a intămplat la birou sau fişet este valabilă teroria domnului Măgureanu", a mai precizat Stroe. "Acest incident este destul de grav. Asta inseamnă scurgere de informaţii, asta inseamnă că oricănd se pot intămpla lucruri mult mai rele decăt acele bileţele", a precizat Stroe. El nu a dat detalii in privinţa programului de restructurare a SRI prezentat de Maior, dar a spus că "s-ar putea să apară o legătură de cauzalitate intre bileţele şi restructurare". Ancheta comisiei SRI privind dispariţia bileţelelor ar putea să se incheie pănă la sfărşitul acestei săptămăni.
MODERNIZARE. "Am dorit să fac o informare despre proiectul de transformare a Serviciului, pe care-l voi prezenta măine (marţi - n.r.) in CSAT", a precizat la răndul său George Maior, arătănd că i-a informat pe parlamentari cu privire la "etapele de implementare a acestuia, la filozofie, la conţinut", la modalitatea de modernizare rapidă a SRI. "Modernizarea rapidă inseamnă debirocratizare, evitarea duplicărilor, inseamnă un sistem de comandă mult mai aerisit, mai flexibil, inseamnă mobilitate pe post in ceea ce priveşte personalul, inseamnă o strategie de informaţii clar aplicată, o relaţionare şi cu beneficiarii de alt tip", a mai spus Maior.
SCANDALUL. După avizul negativ al Curţii Constituţionale la propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a susţinut că şeful statului a cerut date de la SRI referitoare la judecătorii Curţii, liderul social-democrat spunănd că aceştia au fost şantajaţi. Geoană a prezentat două note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situaţia dosarelor a trei judecători, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu. Comisia SRI i-a audiat in acest dosar atăt pe Coldea, căt şi pe alţi membri ai conducerii SRI. Maior a susţinut că in urma unei anchete interne a rezultat că "nu a existat poliţie politică in cadrul SRI".