x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oltean acuză - PNL a plătit milioane de euro pentru voturi contra moţiunii

Oltean acuză - PNL a plătit milioane de euro pentru voturi contra moţiunii

de Jurnalul National    |    05 Oct 2007   •   00:00

Vicepreşedintele PD Ioan Oltean a declarat, vineri, intr-o conferinţă de presă la Bistriţa, că PNL ar fi dat "milioane de euro" parlamentarilor care au votat impotriva moţiunii de cenzură a PSD.   In opinia deputatului PD, cumpărarea voturilor s-a făcut atăt cu bani lichizi, căt şi prin facilitarea unor afaceri.

"Milioane de euro au trecut din buzunarele liberalilor in ale acelor parlamentari care au votat impotriva moţiunii. S-a dovedit că interesele personale ale celor care se află in opoziţie, fiindcă e explicabil votul liberalilor şi al UDMR, deci nu comentez sub nicio formă votul parlamentarilor PNL şi UDMR, l-au dat fiindcă mi se pare un vot firesc. Mi se pare insă nefiresc şi nejustificat votul celorlalţi parlamentari aparţinănd opoziţiei, un vot care a fost influenţat de motivele pe care le-am enumerat. Este inadmisibil, in opinia mea de parlamentar vechi, ca un partid care depune o moţiune de cenzură să nu şi-o voteze", a declarat Oltean.

Intrebat de jurnalişti ce dovezi are pentru afirmaţiile făcute, vicepreşedintele PD a spus că este foarte greu să dovedeşti, singura dovadă putănd fi "recunoaşterea celor care au primit, ceea ce e aproape imposibil"."Nu mă hazardez să dau sume, dar vă asigur că s-au dat bani mulţi pentru ca voturile să fie asigurate. Eu nu m-am referit la Ion Iliescu că ar fi fost cumpărat de PNL. El e calat pe o anumită atitudine şi nu trebuie să fie cumpărat. Dacă vă imaginaţi că fac parte din organe de cercetare penală, vă inşelaţi, v-am spus opinia mea. Dacă vreţi să faceţi o cercetare pe tema aceasta, puteţi, eu nu am nici timpul şi nici priceperea necesară. Vă spun insă la modul foarte sigur că, in acest demers politic, s-au folosit bani pentru cumpărarea de voturi. Mai mult nu am nici interes, nici motivaţie", a mai declarat Oltean. Intrebat dacă printre parlamentarii care ar fi luat bani se numără şi cei doi foşti democraţi, unul care a votat impotriva moţiunii, şi altul care a absentat, Oltean a spus că "este posibil orice". "Pentru mine este o mare supriză Liviu Nistoran, un membru vechi al partidului. Este absolut de neinţeles modul in care el s-a comportat. Eu ştiu că el este un om de afaceri potent şi nu cred că a avut nevoie de bani, dar in viaţa asta e posibil orice", a spus Oltean.


REPLICĂ. PNL ii cere lui Ioan Oltean să prezinte public dovezile pentru afirmaţia că PNL a cumpărat voturile la moţiunea de cenzură sau să ceară public scuze liberalilor şi opiniei publice pentru minciunile spuse, in caz contrar liberalii urmănd să il dea in judecată pentru minciună şi calomnie.

Intr-un comunicat dat publicităţii vineri, de secretarul general al PNL, Dan Motreanu, se arată că Partidul Naţional Liberal este străin de orice fel de practici mercantile pentru obţinerea de voturi in favoarea sa. "PNL nu a cumpărat voturile parlamentarilor care s-au pronunţat impotriva moţiunii de cenzură, aşa cum acuză vicepreşedintele PD Ioan Oltean", afirmă Motreanu.

Potrivit acestuia, liderul democrat crede că PNL acţionează cum s-a vehiculat că a acţionat partidul din care face parte. "In această situaţie, constat că ne apropiem de sintagma «hoţul strigă hoţii», că tocmai un reprezentant al PD, partid care a negociat asiduu cu PSD, vine să aducă astfel de acuze, fără nici cea mai mică dovadă", declară secretarul general al liberalilor. In opinia sa, PD a demonstrat in ultimele zile că este dispus la orice fel de compromisuri, inclusiv să-şi incalce propriul statut prin alierea cu PSD, numai pentru a se intoarce la guvernare.

PNL ii cere lui Ioan Oltean să prezinte public dovezile in baza cărora a făcut astfel de afirmaţii defăimătoare la adresa PNL, dacă nu să ceară public scuze liberalilor şi opiniei publice pentru miniciunile spuse. In caz contrar, PNL il va acţiona in judecată pentru minciună şi calomnie şi va sesiza organele abilitate pentru inceperea cercetărilor in acest caz, precizează Dan Motreanu.

×
Subiecte în articol: politic pnl oltean