x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Omul lui Cîțu, numit secretar de stat la ministerul care derulează afaceri cu firma proaspătului demnitar

Omul lui Cîțu, numit secretar de stat la ministerul care derulează afaceri cu firma proaspătului demnitar

de Ion Alexandru    |    17 Sep 2021   •   07:20
Omul lui Cîțu, numit secretar de stat la ministerul care derulează afaceri cu firma proaspătului demnitar

Premierul Florin Cîțu și-a destituit, la cerere, unui dintre consilierii de stat pe care i-a numit, la începutul acestui an, la Cancelaria sa de la Palatul Victoria, pentru ca în aceeași zi să-l numească în funcția de secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Este vorba despre omul de afaceri gorjean Iulian Vasile Popescu, în a cărui declarație de avere figurează o datorie de peste 133.000 de lei pe care a contractat-o de la ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu. Însă spectaculoasă este declarația de interese a actualului proaspăt secretar de stat, din care rezultă că una din companiile sale, la care deține 90 la sută din acțiuni, are în derulare un contract de peste 15 milioane de lei cu Autoritatea pentru Digitalizarea României. Entitate aflată în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Afacerea a fost parafată în luna aprilie a anului trecut, pentru o perioadă de trei ani. De altfel, această companie, dar și o asociație deținută de același secretar de stat au derulat, în ultimii ani, peste 24 de contracte cu statul, în valoare totală de aproape 8 milioane de euro. Cea mai importantă parte a acestor contracte reprezintă finanțări nerambursabile avizate de Ministerul Fondurilor Europene.

 

Mișcare controversată a premierului Florin Cîțu, în plină criză guvernamentală. După demisia miniștrilor USR-PLUS din Executiv, pe lângă ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, au plecat și secretarii de stat de la această formațiune politică. Iar, pe un astfel de post de secretar de stat a fost numit un apropiat al actualului ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu. Aceasa ar fi povestea pe scurt. Pe larg, însă, lucrurile sunt mult mai interesante.

Personajul despre care vorbim se numește Iulian Vasile Popescu, este un om de afaceri gorjean, numit la finalul lunii ianuarie, de Florin Cîțu, în funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului Guvernului României. Pe data de 14 septembrie 2021, însă, Popescu a înaintat Secretariatului General al Guvernului o adresă prin care solicită să fie eliberat din funcție. Iar, pe data de 15 septembrie, Florin Cîțu emite Decizia nr. 470/2021, prin care, „începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Iulian Vasile Popescu se eliberează, la cerere, din funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului”.

În aceeași zi, prin Decizia premierului nr. 471/2021, Florin Cîțu dispune că „începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Iulian Vasile Popescu se numește în funcția de secretar de stat la Ministerul cercetării, Inovării și Digitalizarii”.

Reamintim că, în data de 8 septembrie, Florin Cîțu a emis câteva zeci de decizii prin care a demis din funcții mai mulți secretari de stat sau consilier de stat, printre care, prin Decizia nr. 450, l-a eliberat din fincția de secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării pe Cristian Marius Litan. Ulterior, în data de 13 septembrie 2021, prin Decizia nr. 462/2021, Florin Cîțu l-a dat afară din funcția de secretar de stat la același minister pe Dragoș Michael Ciuparu.

 

Șef peste cei care derulează contractul cu el însuși

 

În subordinea ministerului la care, din data de 15 septembrie, este secretar de stat fostul consiler de stat al lui Florin Cîțu,  Iulian Vasile Popescu, se află o autoritate înființată, anul trecut, prin Hotărâre de Guvern a Cabinetului Orban. Este vorba despre Autoritatea pentru Digitalizarea României, care, la momentul înființării, era definită ca o structură juridică în cadrul Aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, având rolul de a realiza și coordona implementarea strategiilor și a proiectelor publice în domeniul transformării digitale și societății informaționale.

După reorganizarea Guvernului, ca urmare a împărțirii posturilor ministeriale între PNL, USR-PLUS și UDMR, a luat ființă Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, unde a fost numit ministru Ciprian Teleman, de la USR-PLUS. Odată cu înființarea acestui minister, Autoritatea pentru Digitalizarea României a devenit, conform informațiilor prezentate chiar pe pagina oficială de internet a acestei instituții, structură cu personalitate juridică în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Unde, în prezent, este secretar de stat Iulian Vasile Popescu.

Proaspătul demnitar al ministerului a depus, anul trecut, mai multe declarații de avere și de interese, una dintre acestea fiind completată în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, la data de 8 noiembrie 2020. Aflăm, astfel, că Iulian Vasile Popescu menționa că deține pachetul majoritar de acțiuni în cadrul companiei de IT SC Softtehnica SRL. Mai exact, deține 90 la sută din capitalul social.

Această firmă apare, în aceeași declarație de interese, ca având în derulare nu mai puțin de 20 de contracte cu statul. Printre entitățile care au contractat această companie este… Autoritatea pentru Digitalizarea României, structură aflată în subordinea ministerului condus de patronul firmei.

 

Afacerea se derulează până în aprilie 2023

 

Concret, în documentul citat anterior, Iulian Vasile Popescu notează că SC Sofftehnica SRL a încheiat, la data de 7 aprilie 2020, printr-un concurs de proiecte, cu Autoritatea pentru Digitalizarea României un contact cu finanțare nerambursabilă, pentru un proiect denumit „HOLOTRAIN”. În fapt, este vorba despre o „platformă inovatoare de training în realitatea augmentată asistată de holograme fotorealistice interactive”.

Valoarea contractului este de 13.128.412,4 lei fără TVA, ceea ce înseamnă 15.622.810,76 de lei cu TVA inclusă, adică 3.254.752,2 euro. Conform mențiunii, contractul încheiat în 7 aprilie 2020, are termen de implementare 36 de luni, adică trei ani, ceea ce înseamnă că finalizarea lui va avea loc în luna aprilie a anului 2023. În traducere liberă, la momentul în care Iulian Vasile Popescu a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, o structură din subordinea instituției pe care o conduce are în plină derulare un contact de peste 3 milioane de euro cu firma secretarului de stat.

 

Compania lui Popescu a încheiat zeci de contracte cu statul, de peste 37 de milioane de lei

 

Autoritatea pentru Digitalizarea României este doar una dintre autoritățile publice cu care firma SC Softtehnica SRL, deținută de secretarul de stat Popescu, le-a încheiat. De altfel, în declarațiile de interese menționate, acesta stipula, la momentul completării lor, că avea și calitatea de administrator. „Jurnalul” a numărat 20 de astfel de contracte.

În 13 august 2019, Centrul Cultural Lumina a încheiat, prin cumpărare directă, de la această societate, servicii de software în valoare de 1.500 de lei fără TVA, contractul având valabilitate până în 31 decembrie 2019. Apoi, în aceeași zi, aceeași autoritate contractantă a încheiat cu aceeași firmă, tot prin cumpărare directă, servicii de proiectare și mentenanță site, în valoare de 29.500 de lei fără TVA.

În 15 mai 2019, Consiliul Județean Ilfov a încheiat, prin cumpărare directă, cu SC Softtehnica SRL, un contract cu termen de finalizare 29 iulie 2019, în valoare de 92.000 de lei fără TVA, pentru servicii software. În data de 8 mai 2019, Direcția Piețe și Gestionarea Activității Comerciale Sector 4, tot prin cumpărare directă, a achiziționat de la firma în cauză servicii software în valoare de 15.056 de lei fără TVA, în baza unui contract cu derulare până în 30 aprilie 2020. Apoi, Serviciul Public de Administrare și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare a Munipiului Câmpina a încheiat cu societatea actualului secretar de stat  om contract de servicii software, valabil până la 31 martie 2020, în valoare de 2.880 de lei fără TVA. Pentru aceeași perioadă, au mai fost achiziționate servicii software în valoare de alți 1.197,63 lei, pentru ca, în data de 31 martie 2019, între cele două entități să mai fie încheiat un al treilea contract, în valoare de 233,2 lei fără TVA.

 

Ministerul Fondurilor Europene a dat „grosul” banilor

 

O altă instituție cu care firma Softtehnica SRL a derulat contracte, conform declarației de interese a actualului secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, este Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Afacerea a fost parafată la 23 decembrie 2019, cu teremen 15 luni, în baza unei cereri de ofertă vizând „conținut digital”. Valoarea contractului a fost de 125.000 de lei fără TVA.

Institutul de Studii Financiare a încheiat cu aceeași societate două contracte. Primul, parafat la 9 august 2018, cu derulare până la 15 martie 2019, însă cu posibilitatea prelungirii, a fost făcut prin cumpărare directă, pentru servicii de mentenanță software, în valoare de 176.750 de euro fără TVA. A doilea figurează încă din 25 martie 2016, cu valabilitate la 25 aprilie 2016 și cu posibilitatea prelungirii, tot prin cumpărare directă, în valoare de 460 de euro fără TVA pe lună.

Și Primăria Băilești a încheiat cu această societate un contract în valoare de 36.000 de lei fără TVA, pentru consultanță. Afacerea a fost semnată, prin cumpărare directă, în 29 noiembrie 2017, până în 11 octombrie 20118.

Iar, de aici, încep afacerile grele. Ministerul Fondurilor Europene a încheiat, în data de 18 mai 2018, cu firma lui Popescu, un contract pe 12 luni, în valoare de 4.554.674,4 lei fără TVA, vizând finanțarea nerambursabilă a proiectului „Companii performante prin resurse umane competitive”. Apoi, în 3 august 2018, același minister încheie cu aceeași firmă un contract de 5.101,51 lei fără TVA, cu valabilitate 24 de luni, pentru o soluție inovatoare de management SAAS pentru domeniile  Horeca și Retail. Un alt contract al Ministerului Fondurilor Europene, în valoare de 1.127,27 lei fără TVA, a fost încheiat în 22 august 2018, pentru 16 lini, în vederea finanțării nerambursabile a proiectului „Parteneriat pentru activități de calificare a tinerilor”.

Tot Ministerul Fondurilor Europene a atribuit, în 21 august 2017, pentru 12 de luni, firmei în cauză, un contract privind finanțarea nerambursabilă a unui a proiectului MAXIM „Măsuri active pentru excelență în educație și sprijinirea elevilor pe piața muncii” , în valoare de 2.309,144 de lei fără TVA. Alte două contracte ale ministerului cu firma lui Popescu au fost încheiate primul la data de 1 septembrie 2020, pentru 24 de luni, în valoare de 4.543.824 de lei fără TVA, pentru finanțarea nerambursabilă a unui proiect denumit MISS, iar al doilea, încheiat la 4 septembrie 2020, pentru 24 de luni, vizează finanțarea nerambursabilă a unui proiect denumit „Studenți bine pregătiți pentru viitor”.

 

Altă entitate a secretarului de stat, alte afaceri cu fonduri europene

 

Iulian Vasile Popescu mai arată, în declarația sa de interese de la finalul anului trecut, că este acționar și administrator al mai multor companii, dar este și membru fondator al unei fundații, denumită Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație.

Această entitate a derulat, la rândul ei, nu mai puțin de patru contracte cu același Minister al Fondurilor Europene.

Concret, în 4 ianuarie 2018, a primit un contract, pentru 36 de liuni, privind finanțarea nerambursabilă a proiectului Start-Up pentru excelență, în valoare de 11.273,71 de lei fără TBA, În 19 septembrie 2017, a primit un alt contract, tot pe o perioadă de 36 de luni, în vederea finanțării nerambursabile a proiectului „Diaspora întreprinzătoare”, în valoare de 11.214,57 de lei fără TVA.

În 11 iulie 2018, compania în cauză a încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene un contract în valoare de 987.116,21 de lei fără TVA, în vederea finanțării nerambursabile a unui proiect denumit „Sprijinirea sistemului de învățământ superior privind combaterea exodului absolvenților de studii superioare prin creșterea capacității spcietății cobile de a formula politici publice”. Contractul s-a derulat timp de 16 luni.

Nu în ultimul rând, mai este vorba despre un contract, tot pe 16 luni, în valoare de 354.573,70 lei fără TVA, încheiat la 22 august 2018, pentru finanțarea nerambursabilă a proiectului PACT.

Iulian Vasile Popescu arată, în declarația sa de avere de anul trecut, că a realizat venituri de natură salarială de la compania Sofftehnica SRL, în valoare de 1.158 de lei, iar de la Asociația Excelsior, 112.886 de lei. Dividendele încasate de la societatea cu care a derulat cele mai multe contracte cu statul au fost de 5.700 de lei. Din documentul citat, aflăm că actualul secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a luat un împrumut de 133.800 de lei de la actualul ministru al Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu.

 

×
Subiecte în articol: florin citu Iulian Vasile Popescu