x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Onomastica - Fost-au Ioni cat au fost...

Onomastica - Fost-au Ioni cat au fost...

07 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
Fastul de altadata cand erau sefi de partid si de stat nu a mai existat ieri la sarbatorirea numelui de catre Ion Iliescu si Ion Diaconescu. Daca Iliescu s-a retras la Scrovistea, unde a fost felicitat doar de cativa lideri ai PSD, Ion Diaconescu si-a sarbatorit ziua onomastica la partid. Anul acesta, Sfantul Ion a fost lipsit de fastul de altadata pentru fostul sef al statului Ion Iliescu, el sarbatorindu-si ziua numelui, departe de admiratori, la Scrovistea. Nici fostul lider PNTCD, Ion Diaconescu, nu a mai fost inconjurat de cei care altadata faceau coada sa-l felicite si sa-i ofere cadouri.
MONICA IORDACHE, DANA PICIU, SILVIU SERGIU

SCHIMBARE. Ion Diaconescu si-a organizat petrecerea de ziua numelui la sediul central al PNTCD, pentru ca acasa, la bloc, era prea inghesuit
Inca de ieri-dimineata de la 8, la familia Diaconescu au inceput sa curga telefoanele de felicitare si urari de "La multi ani!". Seniorul taranist Ion Diaconescu si-a serbat ziua numelui la partid, la ora pranzului. "Anul trecut am invitat colegii acasa, dar apartamentul a fost neincapator, de aceea am revenit la traditie". In sala de protocol a sediului PNTCD din Piata Rosetti s-au intins mesele. Ion Diaconescu si-a asteptat invitatii cu "un vin de Panciu" special comandat pentru aceasta "ocazie istorica", cu sampanie, prajituri si gustari. A lipsit insa cu desavarsire fondul muzical. Primul care a sosit sa-l felicite a fost Victor Ciorbea, sobru ca intotdeauna. Desi invitatii nu au sosit la ora stabilita, Diaconescu nu s-a pierdut cu firea. "Este o zi de lucru, avem un guvern nou, un regim nou, asteptam sfertul - juma’ de ora academica", s-a incurajat singur taranistul. Si nu a asteptat degeaba. "V-am spus sa asteptam sfertul academic, doar asteptam un academician", a spus Diaconescu la aparitia lui Tepelea.

VETERANII. Unul cate unul au aparut apoi Barbu Pitigoi, Nicolae Ionescu-Galbeni, Stefan Bubenek (care in urma cu o jumatate ora operase si venea direct de la spital). Actualul presedinte al taranistilor Gheorghe Ciuhandu nu a putut veni, a avut probleme de familie, dar l-a felicitat prin telefon pe Diaconescu. Nici Ion Caramitru nu a venit. Ion Iliescu nu l-a mai felicitat in acest an pe seniorul taranist, "pentru ca nu mai este presedinte", dar i-a trimis o felicitare de Craciun. Celalalt fost sef al statului, Emil Constantinescu, a fost mai atent. I-a trimis ultima carte pe care a scris-o. Plin de viata si cu paharul in mana, pregatit sa ciocneasca cu toata lumea, pus pe glume si cu zambetul pe buze, Ion Diaconescu i-a imbiat pe invitati sa bea si sa manance. Fostul ministru al Invatamantului, Virgil Petrescu, anunta ca urmeaza sa mai vina un grup de la Sectorul 4 din Capitala. "Sa nu ajunga prea tarziu, cand nu vor mai gasi nimic pe mese", s-a ingrijorat sarbatoritul.

SEZATOARE. La inceput, oamenii au fost mai retinuti, dar dupa ce au intrat in atmosfera si-au dat drumul la limba. Tot despre politica s-a discutat, dar ceva mai relaxat, cam ca in Cismigiu. Fiecare cadou primit, fie ca a fost un pulover, o sticla de vin de colectie, un cos cu flori, l-a bucurat pe Ion Diaconescu. In timp ce se intretinea cu musafirii l-a sunat Petre Roman. Gestul l-a emotionat pe sarbatorit. "Suntem aici la partid, incercam sa reinviem speranta" i-a spus Diaconescu fericit lui Roman. Discutia s-a incheiat. Cineva ii ureaza veteranului sa mai traiasca 30 de ani "sa atinga suta". "De ce doar 30, eu as vrea sa mai traiesc pe putin 50 de ani", s-a aratat nemultumit Diaconescu. A tinut un scurt discurs in care si-a amintit ca "guvernul nostru, desi a fost atat de hulit, a deschis calea Romaniei catre UE si NATO. Cu toate acestea, nici in alianta si nici in PNTCD nu a existat dragoste, spirit de familie". "Sa-l intrebam de domnul Ciorbea cati prieteni a avut in Guvernul condus de el. Parca erau doua guverne in loc de unul", s-a auzit un glas din multime. "Ai vazut, daca nu ai invitat ministrii la Sinaia", i-a spus sfatos Diaconescu fostului sau invatacel Victor Ciorbea. Dupa un timp, Diaconescu a obosit. El si Gabriel Tepelea s-au aseazat pe scaune. "Ne iertati ca stam jos, dar nu noi, vremurile ne-au asezat pe scaun", a continuat tirada de glume a lui Ion Diaconescu. Cei doi veterani au incearcat sa-l atraga in cercul lor si pe Victor Ciorbea oferindu-i un scaun pe care sa se aseze. "Nu ma intereseaza nici un scaun, ma bucur de avocatura si imi merge bine", a venit replica glumeata a lui Ciorbea.

DISCRETIE. Anul acesta, fostul presedinte Ion Iliescu a preferat sa isi sarbatoreasca ziua onomastica intr-o discretie totala. Locatia aleasa: resedinta de protocol de la Scrovistea. De altfel aici a fost locul unde fostul sef al statului si-a petrecut Sarbatorile de iarna. Surse apropiate acestuia ne-au spus ca, de data aceasta, Iliescu nu a invitat pe nimeni la ziua lui onomastica, preferand sa ii fie alaturi doar membrii familiei si sa profite cat mai mult de timpul sau liber pentru a se odihni.

OASPETI. Au trecut sa-l vada, sa-i ureze "La multi ani!" si sa-i ofere un cadou presedintele PSD, Adrian Nastase, presedintele executiv, Octav Cozmanca, fostul consilier prezidential Ioan Talpes, senatorii Doru Ioan Taracila si Sorin Oprescu. Ei au ajuns in jurul orei 12:00 si au stat aproximativ doua ore. "I-am spus "La multi ani!" si i-am oferit o sticla de whiskey. Tot nu bea el, dar o face cadou" ne-a spus Oprescu.

Fostul consilier prezidential, Corina Cretu, nu a putut sa ii faca o vizita fostului sau sef, pentru ca s-a simtit rau. Ea ne-a spus insa ca l-a sunat pe Iliescu pentru a-l felicita cu prilejul zilei sale de nume. Nici fostul consilier prezidential Octavian Stireanu nu a reusit sa ajunga la Scrovistea, cel putin in prima parte a zilei. "Poate ajung mai tarziu sau ii dau un telefon", a spus Stireanu. Fostul presedinte va mai ramane la Scrovistea pana cel tarziu maine.

.

De la sampania de firma la vinul in PET-uri

In vremea guvernarii CDR si Ion-ul taranistilor, Diaconescu, era asaltat de admiratori. In 1999, fostul presedinte PNTCD declara ca se simte "onorat" de afluenta simpatizantilor si demnitarilor veniti sa-l felicite la sediul partidului. Presedintele Emil Constantinescu s-a prezentat atunci cu un buchet imens de trandafiri albi, dar Diaconescu a fost coplesit si cu icoane, sticle cu vin vechi, vaze si alte cadouri. Daca la PDSR perinita si muzica Mariei Tanase erau la putere, la taranisti se ascultau arii din opere si operete, cantate de formatia Brass Quintet Bucuresti. In 2000, liderul taranist a primit de la ministri si parlamentari buchete de flori, tablouri, icoane, cravate si un ceas de mare valoare oferit de o firma si i-a urat vesel si plin de speranta lui Iliescu "La multi ani in opozitie!". Simpatizantii si membrii PNTCD i-au urat in schimb lui inca 50 de ani la conducerea partidului, la care Diaconescu nu a avut decat o replica: "Atat de putin?". Apoi a taiat prima felie dintr-un mare tort reprezentand harta Romaniei si ornat in culorile nationale. Vazand atata lume, Diaconescu si-a marturisit convingerea ca partidul sta bine dupa trei ani de guvernare si ca asta ii da "sperante pentru alegerile viitoare". Printre figurile nelipsite de la onomasticile lui Diaconescu erau, bineinteles, Mircea Ciumara, Ioan Muresan, Decebal Traian Remes, Nicolae Noica, Vlad Rosca, Romica Tomescu, Radu Sarbu, Nicolae Ionescu-Galbeni, Remus Opris si Dragos Seuleanu. In 2002, fastul devenise deja de domeniul trecutului, explozia de aranjamente florale, care sufoca sediul PNTCD in anii 1996-2000, fiind inlocuita de cateva buchete de trandafiri si de crizanteme, iar masa din sala de sedinte a fost ocupata doar de vreo sapte platouri cu prajituri, fursecuri si pateuri si de sticle razlete de sampanie si vin. O sticla de coniac renumit a ridicat semne de intrebare, mai ales ca statea pe masa langa niste PET-uri de doi litri pline cu vin. Ariile din operete au fost si ele inlocuite cu o varianta populara inedita la "Foaie verde si-o sipica" prin completarea cu "La multi ani lui Ionica!" Anul trecut, Diaconescu a stat acasa si a fost vizitat de doar de Victor Ciorbea si Remus Opris. Nimeni din cei care au fost la putere nu s-a mai obosit nici macar sa il sune, doar presedintele Ion Iliescu i-a dat telefon, dupa ce a vazut la televizor o stire in care se spunea ca fostul lider taranist asteapta sa fie sunat pentru a fi felicitat. (Monica Iordache)

ACADEAUA
Unul dintre Ionii sarbatoriti mereu alaturi de Diaconescu, dar in umbra lui, era ministrul Agriculturii, Ioan Muresan. Obisnuit cu darurile somptuoase, Muresan a fost foarte dezamagit cand, in 2002, la petrecerea de la partid, cineva i-a trimis de Sf. Ion o acadea gigant. Muresan le-a spus ziaristilor ca nu stie cine i-a trimis-o si a comentat suparat gestul ca fiind "lipsit de bun gust". Dar pentru ca avea probabil unele banuieli, i-a acuzat pe proaspat demisionarii Vasile Lupu si Catalin Chirita, ca au plecat din partid luand si tirbusoanele cu ei, pentru ca numeni nu gasea un asemenea instrument pentru a deschide sticlele de vin. In cele din urma, obiectul mult cautat a fost gasit, iar sticlele de vin au fost destupate, dar dupa 40 de minute, petrecerea s-a spart, pentru ca se terminasera "consumabilele".

.

Vremea portilor deschise

ANTREN. Fostului sef al statului ii plac dansurile populare
Din 1990 incoace, admiratorii de rand si VIP-urile s-au inghesuit in fiecare an fie la portile Palatului Cotroceni, fie la sediul PDSR, pentru a-l felicita pe Ion Iliescu. Anul trecut, la ultimul sfant Ion sarbatorit la Cotroceni, gloata a dardait ore intregi in strada asteptand sa intre la presedinte, iar politicienii s-au calcat pe picioare sa ajunga sa-i spuna "La multi ani". Seria urarilor a fost deschisa de premierul de atunci, Adrian Nastase, de ministrii si de parlamentarii PSD. Bineinteles ca nu au chiulit baronii locali Marian Oprisan, Nicolae Mischie si Radu Mazare. Daca acestia au prins un loc printre parlamentari si ministri, baronul de Ilfov, Bebe Ivanovici, a stat la coada cu muritorii de rand pentru a-l felicita pe Iliescu. Demnitarii nu s-au obosit sa vina cu daruri la presedinte, pentru ca au aflat ca oricum si-a donat cadourile primite in anii trecuti. Doar premierul i-a adus un album fotografic, cu peisaje si figuri de tarani romani, aparut in 1933 si prefatat de Octavian Goga. Daca la cadouri nu s-au mai aruncat, VIP-urile l-au coplesit in schimb pe presedinte cu sute de buchete de trandafiri si crini imperiali. I s-au dedicat versuri precum "Iliescule, esti mare / In Europa vrem tare / Iliescu-Adrian / Este cuplul ideal / Iar in anul viitor, / Sper sa fiu bun urator, / Iliescu senator / La partid conducator / Iar Nastase presedinte / Ca sa mergem inainte" si a primit de la un revolutionar o palarie texana neagra. Printre politicieni s-a amestecat si Gigi Becali, care l-a amenintat pe presedinte ca o sa vina mereu sa se sfatuiasca cu el in probleme de partid.

OPOZITIE. In vremea Opozitiei, Iliescu isi sarbatorea ziua numelui la partid. Curtea sediului PDSR din strada Atena mai intai si apoi din Soseaua Kisseleff se umplea neaparat de admiratori, care ii cantau si ii cereau autografe. In 1998, fanii lui Iliescu au fost aranjati la coada de prim-vicepresedintele de atunci al PDSR, Adrian Nastase, in timp ce in parcarea din fata sediului se incingea o hora cand pe muzica Mariei Tanase, cand pe lieduri bavareze. PDSR le-a servit admiratorilor sucuri si fursecuri, iar conducerea partidului, aflata in curte pe post de organizatori, se incalzea la cate o cana cu vin fiert. Din cand in cand, cate un fan incins de entuziasm mai arunca un "Sa moara taranistii" si "Jos tapu’". Un an mai tarziu, in mare voga printre simpatizanti a fost perinita, iar in 2000, orchestra lui Ion Laceanu si solistul Doru Tufis au asigurat fondul muzical. La usa biroului lui Iliescu s-au inghesuit permanent liderii partidului, precum Ioan Taracila, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Rodica Stanoiu, Hildegard Puwak, Sorin Oprescu, care asteptau sa le vina randul la felicitari. (Monica Iordache)

.

Click pentru a mari imaginea Click pentru a mari imaginea
2004. Gigi Becali n-a lipsit dintre invitatii de la Cotroceni
2003. Fanii lui Iliescu s-au delectat cu fursecuri

.

.

.

.

.

DISCURSURI
Iliescu nu s-a putut tine departe de politica nici de ziua lui. In 1998, i-a sfatuit pe admiratorii care au venit sa-l felicite "sa ridice glasul" pentru a arata intregii tari "toata goliciunea actualei Puteri". El a intrebat, retoric, "la ce ne trebuie o camarila regala" care sa "suga sangele poporului" si a afirmat - referindu-se la Regele Carol I - ca "asta" a facut avere din "sudoarea acestui popor". In 2000, an electoral, el a aratat ca exista pericolul unei agresivitati impotriva PDSR in campania electorala si ca acest lucru "este ceea ce fac, in mod obisnuit, jivinele ranite". In campania electorala trebuie impuse niste reguli, "sa nu se lucreze cu copitele, ci cu mintea", a spus Iliescu, dupa care a urat "Sa traiasca Ionii pozitivi", in acordurile melodiei "Trenule, masina mica".

.

Iliescu se gandeste daca mai vrea la Scrovistea

Click pentru a mari imaginea
LINI{TE. Fostul pre[edinte Ion Iliescu s-a retras ntr-o vil` din p`durea Scrovi[tea, unde nu a primit dec~t c~]iva lideri ai PSD
Pentru fostul sef al statului, Ion Iliescu , ziua numelui a fost si un prilej de a raspunde articolelor din presa referitoare la o posibila solicitare a sa de a avea in continuare acces la una din vilele de protocol din incinta Complexului Scrovistea. Astfel, Ion Iliescu a dat ieri publicitatii un comunicat in care precizeaza ca intentiona sa solicite accesul la o casa de odihna - eventual la una din vilele din Complexul Scrovistea - dar ca inca nu a formulat o asemenea solicitare si va mai reflecta la aceasta in contextul "scandalului" declansat de "unii gazetari". Cat priveste prezenta sa la Scrovistea, Ion Iliescu precizeaza ca, in perioada anterioara, in calitate de presedinte, a preferat sa-si petreaca timpul, in concedii si in unele zile de odihna, in acest loc "pentru simplul motiv ca era mai aproape de Bucuresti, fiind si un spatiu linistit si odihnitor in vecinatatea apei si a padurii". Ion Iliescu precizeaza, de asemenea, ca el nu a solicitat o locuinta de protocol cu destinatia de resedinta nici in perioada in care a exercitat functia de sef al statului, nici dupa terminarea ultimului mandat, asa cum nu a solicitat nici un fel de facilitati legale oferite, spre exemplu, celor care dispun de certificate de revolutionari. "Intentionam sa solicit doar accesul la o casa de odihna (eventual la una din vilele din Complexul Scrovistea). Inca nu am formulat o asemenea solicitare si voi mai reflecta la aceasta in contextul "scandalului" declansat de unii gazetari. Am fost profund dezamagit de reactia exacerbata si de campania de calomnii declansate de unii oameni din presa pe aceasta tema. Nu am inteles ce anume i-a motivat in acest demers. Pentru mine, dar nu doar pentru mine, a fost si este o neplacuta surpriza incarcatura de ura si intoleranta care au iesit din nou la suprafata cu acest prilej, boli de care speram sa ne fi lecuit dupa 15 ani de dezvoltare democratica", incheie Ion Iliescu.

.

DOI IONI IN GUVERN
Noul Guvern al Romaniei numara doar doi ministri cu nume de Ion: ministrul Economiei, Ioan Codrut Seres si ministrul Finantelor, Ionut Popescu. Ioan Codrut Seres a ciocnit un pahar de sampanie la serviciu, la minister, cu colegii si cu toti ceilalti care au dorit sa-l felicite. Tot de la acestia a primit si flori. Ioan Codrut Seres nu si-a facut petrecere seara acasa multumindu-se cu cea improvizata de la serviciu. Celor doi ministri cu nume de sfant li se adauga si purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu care a fost felicitata cu acest prilej de fostii colegi de breasla si nu numai.
×