x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziţia a cerut demisia Preşedintelui. Antonescu: "Băsescu ne-a spus că nu avem timp de anticipate".

Opoziţia a cerut demisia Preşedintelui. Antonescu: "Băsescu ne-a spus că nu avem timp de anticipate".

06 Feb 2012   •   08:27
Opoziţia a cerut demisia Preşedintelui. Antonescu: "Băsescu ne-a spus că nu avem timp de anticipate".

UPDATE 19:00 - Conform surselor Antena 3, noul premier ar putea Mihai Razvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informatii Externe.

UPDATE 18:57 - Coalitia de guvernare se reuneste luni seara, la ora 19.30, la Palatul Victoria. La ora 20.00, Presedintele va anunta numele noului premier.

UPDATE 18:47 - La iesirea de la consultarile de la Cotroceni, liderii PDL au anuntat ca au cerut presedintelui formarea unui guvern politic, bazat pe structura actualei coalitii.

Teodor Baconschi: Actuala coalitie va continua sa functioneze. Exista vointa din partea tuturor partenerilor de asumare a acestei guvernari. Am cerut un guvern politic bazat pe actuala coalitie. Presedintele va face in aceasta seara anuntul privind premierul desemnat.

Vasile Blaga: Toate partidele, nu numai PDL, au propriile organisme care decid sprijinirea unui nou guvern. Propuznerea noastra de premier trebuie sa fie agreeata si de Presedinte. Dansul va face acest anunt, daca va fi de acord cu aceasta propunere.

UPDATE 17:48 - Liderii opozitiei au iesit de la consultarile de la Cotroceni, avand puncte de vedere divergente cu presedintele Basescu

Daniel Constantin: "Ne asteptam sa primim o oferta solida din partea Presedintelui. Basescu incerca sa ademeneasca acest nou guvern cu un mandat valabil pana in 2013

Victor Ponta: "A fost o intalnire scurta si protocolara. 2012 este un an greu. Romania are nevoie de rezolvarea cat mai rapida a crizei politice care se suprapune peste cea economica.

Crin Antonescu: "Intalnire scurta si destul de clara. Demisia premierului a fost un pas mic pentru Boc, dar un pas mare pentru Romania. Inainte de toate, i-am spus ca cea mai sanatoasa rezolvare a crizei ar fi ca, dupa Emil Boc, si presedintele sa demisioneze. Dansul a spus ca nu o va face.

Solutia alegerilor anticipate este cea mai putin costisitoare si cea mai solida. I-am spus domnului presedinte ca daca actioneaza asa cum o cere intreaga societate sau daca va merge inainte cu o constructie falimentara.

Basescu ne-a spus ca nu avem timp de anticipate si ca trebuie sa formeze de urgenta un nou guvern. I-am spus ca nu vom vota un nou guvern care sa castige timp pentru actuala constructie de la Putere in detrimentul populatiei

UPDATE 17:34 - Prim-vicepresedintele PDL, Sorin Frunzaverde a declarat pentru Mediafax ca noul Guvern va fi condus de un prim-ministru independent si va fi alcatuit din ministri politici, considerand ca aceasta varianta poata sa treaca de Parlament.

UPDATE 17:05 - Inaintea consultarilor de la Cotroceni, presedintele PSD, Victor Ponta a declarat ca ar fi "o naivitate" ca cineva sa aiba incredere in Traian Basescu in conditiile in care "si ultimul naiv din Romania, Emil Boc, tocmai si-a pierdut jobul".

Ponta si-a declarat neincrederea ca cineva care il cunoaste pe Traian Basescu isi poate face iluzii ca pot exista garantii din partea acestuia.

"Aceasta ar fi o iluzie, o naivitate din partea noastra. Uitati-va la Emil Boc. Exista un om in aceasta lume care sa-i fi indeplinit si sa-i fi suportat chiar orice? Si rezultatul care este? L-ati vazut de dimineata", a afirmat social-democratul.

UPDATE 16:55 - Reprezentantii minoritatilor nationale au sustinut la intalnirea cu Traian Basescu ideea unui premier politic, avand in vedere situatia economica si sociala a Romaniei, si nu au fost de acord cu alegeri anticipate.

Deputatul Mircea Grosaru, unul dintre reprezentantii minoritatilor, prezent la Cotroceni, a mai spus, conform Mediafax, ca minoritatile fac parte in continuare din coalitie si sustin parlamentar noul Guvern, in situatii punctuale specificate in protocol, dar nu-si vor desemna un reprezentant in Guvern.

UPDATE 16:50 -Basescu discuta, la aceasta ora, cu liderii UDMR, care nu sustin ideea unui premier tehnocrat.

UPDATE 16:40 - Dupa consultarile cu Traian Basescu, Cristian Diaconescu a declarat ca UNPR sustine actuala coalitie si ca este gata sa participe la organizarea unui nou Guvern. "In programul de guvernare, UNPR va insista pentru ca actul normativ privind taxarea averilor mari si foarte mari sa fie bine subliniat", a mai spus co-presedintele UNPR, care a precizat ca "procedurile parlamentare privind formarea unui Guven sa se finalizeze cat mai repede si noul Cabinet sa intre cat mai curand in activitate".

UPDATE 15:55 - Presedintele Traian Basescu discuta, la aceasta ora, cu liderii UNPR care, asemenea celor de la UDMR, nu sustin ideea unui premier tehnocrat. Jurnalistii au acces doar la intrarea din curtea interioara a Palatului, astfel incat nu se pot intersecta cu politicienii sositi la consultari. In plus, accesul jurnalistilor nu este permis nici pentru imagini la inceputul discutiilor.

UPDATE 15:10 - Presedintele Basescu a inceput, la ora 15:00, consultarile cu partidele parlamentare. Prima runda de discutii este cea cu reprezentantii minoritatilor nationale.

UPDATE 12:58 - Liderii USL au decis sa mearga impreuna la Cotroceni, de la ora 17:00, desi invitatia adresata de seful statului era pentru discutii separate cu partidele care formeaza Uniunea, respectiv de la ora 15:30 cu PC, de la ora 17:00 cu PNL, iar de la 17:30 cu PSD. Liderii Puterii sunt asteptati incepand cu ora 18:00.

UPDATE 12:45 - Presedintele Traian Basescu a adresat partidelor si grupurilor parlamentare o noua invitatie la consultari, in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru, discutiile urmand sa inceapa la ora 15:00, pentru fiecare delegatie fiind alocate cate 30 de minute.

Anuntul demisiei lui Emil Boc a dat peste cap programul consultarilor care ar fi trebuit sa aiba loc de la ora 12:00, cu liderii USL, si de la ora 13:00 cu formatiunile din coalitie. Victor Ponta a fost sunat, in aceasta dimineata, de la Cotroceni, pentru a i se comunica faptul ca, in urma anuntului premierului Emil Boc privind depunerea mandatului, obiectul consultarilor cu seful statului se schimba, urmand ca liderii USL sa fie informati si asupra orei la care vor avea loc.

Premierul Emil Boc i-a anuntat, in aceasta dimineata, pe ministri ca a decis sa depuna mandatul Guvernului. "Am depus mandatul deoarece nu ma agat de putere, pentru mine, conteaza mai putin daca mai raman in functie cateva luni, pana la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat: stabilitatea economica a tarii", a spus Boc.

El a facut apel catre clasa politica pentru a trece rapid prin Parlament un nou guvern si a multumit atat presedintelui Traian Basescu, pentru un "parteneriat corect in interes public", cat si fostilor si actualilor ministri din mandatul sau.

Presedintele Basescu avea programate, astazi, de la ora 12:00, consultari cu liderii USL, iar de la ora 13:00 cu formatiunile din coalitie. Temele acestor consultari erau perspectivele ratificarii de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara, precum si dialogul dintre partidele politice si functionarea Parlamentului Romaniei.

×