x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oprescu a acordat audienţe informale

Oprescu a acordat audienţe informale

de Monica Iordache Apostol    |    07 Iun 2008   •   00:00
Oprescu a acordat audienţe informale

Cumpărători de case naţio­nalizate ameninţaţi cu expulzarea, taximetrişti nemulţumiţi de felul în care se acordă licenţele, cetăţeni supăraţi că se taie copacii din parcuri, în total vreo 60-70 de petenţi, au fost primiţi ieri de Sorin Oprescu la o audienţă informală.

Cumpărători de case naţio­nalizate ameninţaţi cu expulzarea, taximetrişti nemulţumiţi de felul în care se acordă licenţele, cetăţeni supăraţi că se taie copacii din parcuri, în total vreo 60-70 de petenţi, au fost primiţi ieri de Sorin Oprescu la o audienţă informală.


Sorin Oprescu s-a deghizat ieri în primar general şi a început să acorde audienţe celor care aveau probleme nerezolvate de municipalitate. În “birou” informal de primar a fost transformată o măsuţă mică din cafeneaua “La independentu’”, acolo unde Oprescu îşi are sediul de campanie, şefe de cabinet i-au fost consilierele de presă, iar rolul de directori în primărie a fost jucat de consilierii săi pe diferite domenii. Audienţele informale s-au acordat însă cu spectatori, pentru că micul bar de pe Strada Mihai Eminescu a fost sufocat de presă şi de camere de luat vederi, chemate să surprin­dă firescul cu care Oprescu îşi joacă rolul de edil. Doctorul Oprescu a găsit în cafenea vreo 50 de cetăţeni care îl aşteptau pentru a-i cere re­zol­vări la diferite probleme şi, aşe­zîndu-se pe fotoliul de catifea, i-a poftit să ia loc pe rînd în faţa lui şi să-i spună pentru ce au venit. Apoi i-a tutuit, i-a pupat, le-a pro­mis şi i-a chemat să-l voteze.


MANGLELI... Prima audienţă a fost acordată unui grup de foşti chiriaşi din case naţionalizate, care cumpăraseră imobilele în baza Legii 112 şi care acum aveau de dus procese cu foştii proprietari de dinaintea naţionalizării. S-au plîns că sînt aruncaţi în stradă, hărţuiţi prin tribunale, că nu au un tratament echitabil în raport cu foştii proprietari şi că lor nu li se acordă ca despăgubire decît suma pe care au plătit-o pe imobil acum 12 ani, adică 10.000-15.000 de dolari. “Şi eu fac parte din aceeaşi categorie. Şase-şapte ani m-am judecat cu o serie întreagă de indivizi”, le-a povestit Oprescu nemulţumiţilor, emiţînd şi cîteva soluţii: construirea de locuinţe sociale şi despăgubiri aduse la nivelul pieţei. “Mulţumim, domnule primar!”, l-au categorisit petenţii şi i-au urat să nu i se mai anuleze voturi şi turul al doilea de scrutin. “O să fiu atent. Am experienţa celor două mangleli care mi s-au aplicat”, a promis şi candidatul.


… ŞI MANGLITORI. Tot în grup au venit şi cîţiva taximetrişti nemulţumiţi de modul în care Primăria acordă autorizaţiile de taximetrie. “Adică o comisie de la Primărie stabileşte numărul auto­rizaţiilor pentru taxiuri în funcţie de un studiu al Ministerului Tran­s­porturilor, care trebuie făcut o dată la şase luni. Dar studiul nu se face şi autorizaţiile se dau pe ochi frumoşi”, a tradus Oprescu însuşi nemulţumirile taximetriştilor. “Deci vedeţi că ştiu despre ce vorbesc şi că nu încerc să vă manglesc, dar ştiu că şi voi sînteţi manglitori”, a continuat candidatul, intimidîndu-i pe şoferi. După care le-a promis, dacă va fi ales primar, un cod al ta­xi­me­triştilor care să reglementeze modul de acordare a autorizaţiilor, pe baza unui studiu real, dar şi comportamentul taximetriştilor. “Să aibă 7 ani de acasă, să nu scuipe, să nu miroasă a transpiraţie”, a rezumat Oprescu prevederile codului.

 

GLOBALIZARE ŞI AU­TO­STRĂZI. Dacă printre politicieni e tocat mereu cu apropierea de Iliescu, umbra preşedintelui de onoare al PSD l-a urmărit pe doctor pînă şi la în­tîlnirea cu electoratul. Un cetă­ţean pe nume Vladimir Ţicovschi i-a adus o carte scrisă de el însuşi pe te­ma favorită a lui Ion Iliescu: glo­ba­li­zarea. Oprescu i-a cerut şi un autograf lui Ţicovschi pe volumul “Globa­li­zare şi transfer de tehnologie”, ca să-i rămînă o amintire de la s­e­siu­nea de audienţe informale.

N-a fost sin­gurul cadou. Un alt ce­tă­ţean i-a dat un CD cu soluţiile la 80% din pro­blemele Bucureştiului, so­luţii la care munceşte, spune el, de 13 ani. “De la drumuri şi amena­ja­rea garajelor la eliminarea po­luării şi pînă la fluidizarea traficului şi construirea de autostrăzi. Aţi văzut ce autostrăzi sînt la Zürich?”, a dovedit cetăţeanul că este pe aceeaşi lungime de undă, cel puţin în privinţa autostrăzilor, cu So­rin Oprescu. A urmat o doamnă care s-a plîns că au fost tăiaţi “mi­şe­leşte”, la patru dimineaţa, pomii dintr-un păr­culeţ de la Lizeanu, iar Sorin Oprescu i-a promis că pune pomii la loc, şi un grup de cetăţeni din Fe­ren­tari, care n-au mai apucat să spună ce probleme au pentru că au şi pri­mit pro­misiunea că în această di­mi­nea­ţă candidatul independent la Pri­mă­ria Capitalei le va face o vizită în cartier. Altul a venit să ceară un au­tograf “pentru soţia”, iar o doam­nă şi-a oferit serviciile de contabilă, precizîndu-şi şi tariful, exprimat în euro. “Vă aştept pe 15 să mă ajutaţi”, îşi încheia Oprescu discuţia cu fiecare petent, trimiţîndu- i pe cei cu probleme serioase la avocatul care îl seconda, George Iorgovan, fiul lui Antonie Iorgovan, pentru a le găsi rezolvări înainte de a ajunge el primar. Programul de audienţe al lui Sorin Oprescu s-a prelungit la cîteva ore, pe listă figurînd vreo 70 de cetăţeni.


Războiul clipurilor electorale

Sorin Oprescu a lansat ieri un nou clip electoral, în care speculează porecla de bulldog pe care o poartă candidatul PD-L, Vasile Blaga. În clip se prezintă ca nefăcînd parte din categoria primarilor cu stăpîni. “Nu fac parte dintre primarii de vitrină…”, mai spune

Oprescu, întrupîndu-se brusc. “Hai, du-te la stăpînul tău!”, spune doctorul unui interlocutor mai întîi nevăzut. Cadrul se lărgeşte şi se vede că pe lîngă picioarele lui Oprescu se învîrte un bulldog cu cravată portocalie. “Du-te, mă, la stăpînul tău!”, îi spune Oprescu în final, aruncîndu-i ceva de mîncare. În replică, Vasile Blaga ironizează ideea lui Oprescu de a construi o autostradă suspendată, lansînd un clip electoral cu imagini dintr-o confruntare tv dintre cei doi candidaţi, pe discursul lui Oprescu fiind suprapuse rîsete care îl ridiculizează.

 


Reguli de igienă

“Să existe un cod al taximetriştilor, pe baza unui studiu făcut de două ori pe an. Dar să stabilească totul. De la îmbrăcăminte la maşini şi comportament: să aibă 7 ani de-acasă, să nu scuipe, să nu miroasă a transpiraţie”
Sorin Oprescu, către taximetrişti
×
Subiecte în articol: politic oprescu