x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban, avertisment pentru Guvern: Îngrădirea dreptului de a alege este o infracţiune

Orban, avertisment pentru Guvern: Îngrădirea dreptului de a alege este o infracţiune

28 Mar 2019   •   14:28
Orban, avertisment pentru Guvern: Îngrădirea dreptului de a alege este o infracţiune

Îngrădirea dreptului de a alege, inclusiv la referendum, reprezintă infracţiune, a afirmat joi preşedintele PNL, Ludovic Orban, referindu-se la o declaraţie făcută de Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei electorale a Partidului Social Democrat, conform căreia legea nu permite decât secţii de votare diferite.

"Liderii PSD nu se dezmint şi cochetează cu infracţiuni legate de referendum. Secţiile de votare sunt în mod obligatoriu comune, conform Legii 3/2000. Avertizez atât liderii PSD, cât şi funcţionarii din cadrul Guvernului, că îngrădirea liberului exerciţiu al dreptului de a alege, inclusiv în cazul referendumului, constituie infracţiune şi este prevăzută de Codul Penal", a afirmat Orban într-un comunicat.
Liderul PNL aminteşte că Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în forma aflată în vigoare, prevede în clar obligativitatea organizării secţiilor de votare comune în cazul în care referendumului este organizat concomitent cu alegerile europarlamentare. El a adăugat că această prevedere se regăseşte la articolul 15 indice 1, alineatul 2: "ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii" (Portalul Legislativ al Ministerului Justiţiei: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/21139).

"Atragem în mod public atenţia asupra faptului că o eventuală modificare a cadrului normativ, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, în sensul organizării unor secţii de votare separate pentru referendum, îi expune atât pe iniţiatori, cât şi pe cei care se află în circuitul de avizare, riscului de a intra sub incidenţa legii penale. Aceasta, întrucât scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vădit acela de a împiedica liberul exerciţiu al dreptului de a alege, infracţiune asimilată de Codul Penal şi în cazul referendumului. În acelaşi timp, este o împiedicare a exercitării cu bună-credinţă a drepturilor şi libertăţilor, prevăzută ca infracţiune de Legea răspunderii ministeriale", a spus Orban.

El a motivat că jurisprudenţa Curţii Constituţionale arată că Ordonanţele de Urgenţă "nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale", iar emiterea acestora trebuie să îndeplinească trei condiţii cumulative evidenţiate în ultima decizie a CCR asupra unei OUG referitoare la referendum: existenţa unei situaţii extraordinare; reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei (Decizia 361/2016). "Aşadar, orice eventuală reglementare iniţiată de Guvern în cazul Legii referendumului, pe calea Ordonanţei de Urgenţă, în sensul celor enunţate de reprezentanţi ai PSD, este în mod cert neconstituţională!", a adăugat preşedintele PNL.

În acelaşi timp, mai spune Ludovic Orban, "o altă informaţie propagată de PSD este falsă şi face parte din campania de dezinformare a acestui partid". "Nu există nicio recomandare a Comisiei de la Veneţia privitoare la Codul de bune practici în materie de referendum, care să contravină organizării concomitente a referendumului odată cu alte tipuri de alegeri. De altfel, recent chiar Curtea Constituţională a constatat faptul că o eventuală interdicţie de acest tip reprezintă o încălcare a Legii fundamentale", a detaliat el.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit joi cu liderii judeţeni, primarii şi preşedinţii de CJ social-democraţi pentru a discuta despre strategia de campanie electorală pentru europarlamentare şi referendum.

"Este o şedinţă de lucru, nu este prima, a mai fost cu responsabilii din teritoriu. Astăzi, din nou, o şedinţă cu trei regiuni, vom munci cu fiecare judeţ până după-amiază târziu când vom avea şi o conferinţă de presă. Acum avem întâlnire cu responsabilii din regiunile N-E, S-E şi Sud Muntenia", a precizat, înaintea şedinţei, Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei electorale a Partidului Social Democrat.

Social-democratul a afirmat că, în cazul unui referendum simultan cu alegerile europarlamentare, legea nu permite decât secţii de votare diferite. "Aduceţi-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice scrutin electoral au fost secţii de votare diferite", a adăugat Drăghici. AGERPRES

×
Subiecte în articol: ludovic orban