x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Există proiecte legislative care vor pune o mare presiune asupra guvernării

Orban: Există proiecte legislative care vor pune o mare presiune asupra guvernării

10 Dec 2019   •   21:08
Orban: Există proiecte legislative care vor pune o mare presiune asupra guvernării

Premierul Ludovic Orban a susţinut marţi că există aproximativ 20 de iniţiative în Parlament care, probabil, vor pune presiune asupra guvernării, deoarece acestea generează efecte bugetare.

„Guvernul a dobândit un sprijin parlamentar destul de fragil, foarte eterogen şi format din foarte multe formaţiuni politice. Din cauza asta, de ceva vreme, a început în Parlament un adevărat campionat (...) şi acum este un adevărat campionat între partidele politice. Azi am aflat că au revenit la calcularea pensiilor în sectorul militar după pensia brută, nu netă, numai cu chestii de-astea vin în fiecare zi. Sunt vreo 20 şi ceva de proiecte legislative care generează efecte bugetare şi care probabil o să pună o mare presiune asupra guvernării. Sigur că România are nevoie de o guvernare stabilă, care să se bazeze pe un sprijin parlamentar, omogen, reinvestit prin votul cetăţenilor”, a declarat Orban la dezbaterea organizată de Confederaţia patronală Concordia „Dialog pentru dezvoltare”.

Liberalii vor, a adăugat el, în măsura în care va fi posibil constituţional, să fie organizate cât mai repede alegeri anticipate, arătând că într-un fel acţionează un Guvern care a ajuns la putere pe final de mandat, cu o structură parlamentară destul de eterogenă şi fără un sprijin foarte coerent şi puternic, altfel acţionează un Guvern care se bizuie pe votul cetăţenilor, care dă majoritatea solidă şi mai ales are perspectiva guvernării pe patru ani de zile.

„Vom încerca să punem cărămizi pentru o construcţie sănătoasă a României, care să se bazeze pe răsplătirea celor merituoşi, pe susţinerea celor care care au iniţiative şi îşi asumă răspunderi”, a arătat Orban.

El a susţinut că Guvernul PNL este unul „pro business, care pleacă de la premisa că dacă afacerile merg în ţară, toată lumea are şansa să o ducă mai bine, care încurajează iniţiativa economică, care încearcă să dezvolte un parteneriat cu investitorii şi să aducă administraţia în situaţia de partener al mediului de afaceri şi al celui care investeşte”.

„Avem linii de acţiune definite relativ clar. În primul rând, vrem să refacem capacitatea administrativă, să realizăm digitalizarea, să simplificăm procedurile, să mărim viteza de luare a deciziilor şi viteza de derulare a tuturor procedurilor de aprobare, de avizare, de eliberare a diferitelor tipuri de autorizaţii. De asemenea, e foarte clar că mediul de afaceri are nevoie de asigurarea unei competiţii oneste. Statul trebuie să fie un arbitru, care să trateze egal toate companiile, să nu creeze discriminări, să nu creeze distorsiuni pe diferitele pieţe. Statul trebuie să aibă reglementări cât mai clare. Personal, sunt în favoarea unei legiferări exhaustive, adică a introducerii în corpul legii a reglementării clare astfel încât să nu mai apară acte normative de rang secund de tip ordin de ministru sau alte categorii de acte normative care de multe ori inventează proceduri suplimentare, deturnează sensul legilor”, a spus Orban.

El a pledat pentru un Consiliu consultativ cu mediul de afaceri. Premierul a mai susţinut că va fi asigurat un management mult mai bun al proiectelor de infrastructură de transport.

„E clar că marile proiecte de infrastructură trebuie realizate cu cea mai mare viteză posibilă şi să îndepărtăm toate barierele care au întârziat sau blocat proiectele de infrastructură mare de transport”, a mai afirmat Orban.

Există o criză de forţă de muncă calificată, a mai declarat Orban, precizând că sunt mai multe soluţii.

„Pe lângă liberalizarea accesului pe piaţa muncii pentru cetăţenii non-UE, (...) în jurul României sunt peste două milioane de români care ar putea în contextul liberalizării pieţei muncii să poată să lucreze în România. Cu siguranţă încercăm să dăm semnale clare către românii care lucrează astăzi în diaspora”, a mai spus Orban.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban