x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban îl atacă din nou pe Cîțu

Orban îl atacă din nou pe Cîțu

29 Iul 2021   •   11:51
Orban îl atacă din nou pe Cîțu

A fost o declarație total neinspirată, apreciază Ludovic Orban afirmația premierului Florin Cîțu potrivit căreia primarii sunt simple „vehicule” prin care autoritatea centrală își impune voința și proiectele la nivel local.

„A fost o declarație total neinspirată. În România există principiul autonomiei locale, cetățenii își aleg primarii, Consiliile Locale, Consiliile Județene, care, în baza principiului autonomiei locale și a legii, acționează pentru punerea în practică a programelor de dezvoltare. Vremea ”centralismului democratic”, cum se numea în perioada comunistă, a trecut demult. Democrația înseamnă și autonomia autorităților locale”, spune Ludovic Orban, întrebat dacă primarii sunt simple vehicule prin care autoritatea centrală își impune voința și proiectele la nivel local, așa cum a spus premierul Florin Cîțu.

Europarlamentarul Mircea Hava, primar în Alba Iulia șase mandate, a scris, pe Facebook, că „într-un moment mai puţin inspirat, premierul Cîţu i-a catalogat pe primari drept . Sigur că, pentru cei care s-au priceput și se pricep la politică și administrație de pe margine, pentru cei care stau în tribune, analizează și comentează de la înălțimea unor fotolii lipsite de responsabilitatea votului direct, primarii sunt niște simple vehicule. Vehicule electorale, locomotive, oameni care adună voturi”.

Hava cataloghează declarația premierului drept „cel puțin nepotrivită” și spune că nu crede că are acoperire logică.

„A eticheta primarii, indiferent de partid, de o asemenea manieră este deplasat iar domnul Cîțu ar trebui să revină cu o explicație mai extinsă, pentru a lămuri lucrurile. „Vehiculele” de care dânsul vorbește sunt, de fapt, cetățenii fiecărei comunități din România, fiindcă, după alegeri, un primar este administratorul tuturor: și al celor care l-au ales și al celor care nu l-au ales. În plus, în plan politic, o astfel de abordare e firesc să nască frustrări și supărări printre primarii PNL, cu precădere, mai ales că vine din partea unuia de-ai lor. Cele mai importante victorii politice ale PNL au fost aduse de către primari”, conchide Hava.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban