x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Somăm majoritatea parlamentară să nu mai tragă de timp în privinţa adoptării legii privind exploatările offshore

Orban: Somăm majoritatea parlamentară să nu mai tragă de timp în privinţa adoptării legii privind exploatările offshore

02 Iul 2018   •   16:22
Orban: Somăm majoritatea parlamentară să nu mai tragă de timp în privinţa adoptării legii privind exploatările offshore

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, acuză majoritatea parlamentară că tergiversează adoptarea legii privind exploatările offshore. 

"Am aflat cu stupoare că preşedintele Comisiei de industrii în loc să accelereze dezbaterea legii privind exploatările offshore, după o solicitare de amânare cu 60 de zile a finalizării raportului în Comisia de industrie, a venit cu un nou artificiu procedural adresându-se Biroului permanent cu solicitarea să se efectueze o analiză şi un raport pe lângă Comisia de industrii de către Comisia de administraţie şi Comisia de buget finanţe. (...) Este o atitudine rău voitoare care are ca obiectiv tergiversarea adoptării legii privind exploatările offshore. Se ştie foarte bine că în ceea ce priveşte zăcămintele de la Marea Neagră urmează în această vară să se ia o decizie privitoare la începerea exploatării acestor resurse de la Marea Neagră care sunt extrem de importante pentru România, dar în acelaşi timp sunt extrem de importante pentru Europa ca o sursă alternativă de gaz care ar putea să reducă dependenţa energetică a Europei de Rusia. În aceste condiţii somăm majoritatea parlamentară să nu mai tragă de timp şi să ne permită adoptarea cât mai rapidă a legii privind exploatările offshore", a spus Orban, luni, la Parlament, după şedinţa Biroului Executiv al PNL. 

El a arătat că liberalii îi solicită preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, să informeze despre discuţiile pe care le-a avut cu oficialii maghiari privind exploatarea gazelor de la Marea Neagră şi conducta BRUA. 

"România trebuie să fie implicată în susţinerea proiectului realizării conductei BRUA. Nu înţelegem de ce Ungaria în mod unilateral a luat decizia de a nu continua realizarea acestei conducte şi spre Austria pentru a permite interconectarea cu reţeaua europeană de gaz. De asemenea, nu înţelegem foarte multe dintre declaraţiile oficialilor maghiari privitoare la un soi de drept pe care l-ar avea Ungaria privitor la resursele de gaz de la Marea Neagră şi mai ales declaraţiile jignitoare la adresa României privitoare la aşa-zisa incapacitate de a utiliza resursele de gaz şi de a oferi o piaţă pentru acest gaz care este exploatat în zăcămintele de la Marea Neagră", a spus liderul PNL. 

Orban a adăugat că liberalii solicită Guvernului să prezinte o strategie privind valorificarea zăcămintelor din Marea Neagră în interesul României. 

"Credem că România ca stat european trebuie să fie mai fermă în discuţiile pe care le avem cu Ungaria, de asemenea stat european, în ceea ce priveşte acest proiect BRUA şi mai ales în ceea ce priveşte valorificarea pe întreaga piaţă europeană a resurselor de gaz exploatate la Marea Neagră şi nicidecum permiterea unei atitudini care poate lăsa impresia că Ungaria ar avea vreun drept să distribuie aceste resurse de gaz către alte ţări altfel decât pe piaţa europeană prin intermediul mecanismelor pieţei", a conchis preşedintele PNL. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban