x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ordoliberalismul încaieră PDL

Ordoliberalismul încaieră PDL

de Maria Ioana    |    29 Iun 2011   •   21:00
Ordoliberalismul încaieră PDL

Ideile enuntate marti la dezbaterea despre ordoliberalism si economia so­ciala de piata – desfiintarea siste­mu­lui pensiilor de stat si a salariului mi­nim ca urmare a reducerii la mi­ni­mum a rolului statului in eco­no­mie - au starnit un conflict intre li­derii PDL Valeriu Stoica si Cezar Preda.

Cum Stoica, in calitate de pre­se­dinte al Institutului de Studii Populare a fost organizator al dezbaterii, el a fost pus la zid de Cezar Preda pentru propunerea de desfiintare a pensiilor si salariului minim, acesta cerandu-i lui Stoica 'sa faca turul televiziunilor' si sa explice el ca respectivele idei nu au nimic de a face cu politica PDL. Mai mult, Preda a cerut ca, in caz contrar, partidul 'sa ia masuri' in ceea ce-l priveste pe Stoica. 'Este inadmisibil si inaccep­tabil ca domnul Valeriu Stoica sa duca PDL intr-o zona complet straina de doctrina populara, sa-l cheme pe seful partidului sa-i gireze o intalnire bazata pe doctrina ordoliberala, care propaga desf­iin­ta­rea salariului minim si a pensiilor de stat', a criticat Preda, adaugand ca 'intregul PDL' se afla in situatia de a fi obligat sa explice fiecarui cetatean al Romaniei ca o asemenea pro­punere nu-i apartine.

In replica, Valeriu Stoica a negat faptul ca propunerea ar fi avut de-a face cu PDL, invocand faptul ca res­pec­tivul document despre ordolibe­ralism fusese elaborat 'de un grup de independenti'. Pozitia exprimata insa de premierul Emil Boc la respectiva dezbatere a fost destul de clara, caci premierul a sustinut proiectul ISP, vorbind despre faptul ca statul trebuie sa-si restranga interventiile, adica exact directia de baza a teoriei ordoliberalismului. 'Oamenii nu pot fi liberi decat daca nu mai sunt dependenti de stat, acesta este obiectivul fundamental si al PDL, si al gu­ver­narii pe care o reprezint', a afirmat Boc. 'Eu cred ca rolul statului este de a asigura libertatea individuala, func­tionarea pietelor, a ordinii publi­ce, a securitatii nationale. Orice extindere a functiilor statului il slabeste si, totodata, afecteaza bunastarea oa­menilor si libertatea lor. In esenta, statul interventionist nu serveste cetatenilor. Prin urmare, statul pe care il sustin este acela de a-si res­tran­ge interventiile, de a lasa libertatea de miscare a cetatenilor, de a crea cadrul propice de manifestare si de a asigura egalitate de sansa', a declarat primul-ministru.

Boc a mai declarat ca solutiile discutate in cadrul dezbaterii, dintre care o parte sunt implementate deja de Guvern, reprezinta solutiile care, pe de o parte, au asigurat iesirea Romaniei din recesiune si, pe de alta parte, traseaza viitorul politicilor pu­blice in Romania.

Consilierul premierului, Andreea Paul Vass, a spus insa ca asemenea masuri 'al caror impact nu e de subestimat' pot fi luate pe termen foarte lung, si nu mediu, si a insistat asupra ideii ca documentul a fost elaborat de respectivul grup de independenti. In schimb, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a afirmat clar ca 'nu se pune aceasta problema (desfiintarea pensiei si salariului minim)'. La­za­ro­iu a precizat ca sistemul public de pensii functioneaza, ca exista si Pi­lo­nul 2 si ca cele doua pot functiona impreuna.

×