x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD şi ALDE ţin în viaţă Ordonanţa 13. Ordonanţa 14/2017, adoptată în Senat

PSD şi ALDE ţin în viaţă Ordonanţa 13. Ordonanţa 14/2017, adoptată în Senat

de Marius Gîrlașiu    |    15 Feb 2017   •   09:22
PSD şi ALDE ţin în viaţă Ordonanţa 13. Ordonanţa 14/2017, adoptată în Senat
Sursa foto: DIANA OROS

Senatul a adoptat ieri, în unanimitate, ordonanţa de urgenţă a guvernului 14/2017 care abrogă modificările legislaţiei penale. Riscul aprobării controversatei ordonanţe 13 rămâne însă valabil chiar şi în acest caz, iar aceasta şi-ar putea produce efectele în eventualitatea în care ordonanţa 14 va fi declarată neconstituţională în urma unei sesizări a Curţii Constituţionale.

 

Senatorii au adoptat ieri cu 118 voturi “pentru” şi niciunul “împotrivă” legea de aprobare a OUG 14/2017 care abrogă tentativa Guvernului de a modifica legislaţia penală. Proiectul de lege va fi trimis pentru dezbateri în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, care este camera decizională în această privinţă, urmând ca deputaţii să dea votul final cel mai târziu marţea viitoare. Dezbaterile din Senat au fost marcate însă de tensiuni după ce liberalii au cerut suspendarea şedinţei şi votarea la pachet a celor două ordonanţe, OUG 13 şi OUG 14, într-o şedinţă comună. Liderii PNL au cerut voturi simultane de respingerea OUG 13 şi de adoptare a OUG 14 , după ce liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a afirmat că nu exclude ca prima ordonanță să fie și ea adoptată. Propunerea liberalilor a fost însă respinsă după o pauză de consultări cu liderii de grup cerută de preşedintele Senatului, C.P. Tăriceanu. ”E important ca Senatul să se pronunţe în plen asupra legii de respingere a OUG 13 şi să nu creăm o fereastră de timp între discuţiile pe OUG 14 şi OUG 13. Ele trebuie să meargă împreună pentru a nu crea posibilitatea de atacuri în Justiţie”, a solicitat senatorul USR Vlad Alexandrescu, susţinut ulterior de Alina Gorghiu.

 

OUG 13, amânată în comisii

În ciuda temerilor Opoziţiei, proiectul de lege referitor la ordonanţa 13 a rămas separat în comisia juridică a Senatului. Actul normativ va fi dezbătut săptămâna viitoare, pe 21 februarie, alături de legea graţierii, în prezenţa unor reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, CSM şi Agenţiei Naţionale a Penitenciarelor. “Ceea ce vedem zilele astea astea este o mobilizare a majorităţii parlamentare care încearcă să grăbească adoptarea OUG 14, posibil neconstituţională, şi să tergiverseze respingerea OUG 13. În cazul în care OUG 14 va fi declarată neconstituţională, OUG 13 va reintra în vigoare, dacă Parlamentul nu o respinge urgent”, a avertizat liderul USR, Nicuşor Dan.


Nicuşor Dan, preşedinte USR: OUG 14 a fost adoptată pentru a preveni ieşirea unui milion de oameni în stradă, aşa cum se anunţa în duminica adoptării ei. Un milion de protestatari ar fi dus, poate, la demisia guvernului Grindeanu. Şi a fost concepută în aşa fel încât să cadă la Curtea Constituţională.

 

Alina Gorghiu şi Şerban Nicolae şi-au continuat disputa în şedinţa de ieri a Senatului. “Mi s-ar fi părut mai normal ca dumneavoastră să fiţi preocupaţi că la Alba s-a pronunţat o decizie prin care abuzul în serviciu a fost dezincriminat tacit”, a acuzat senatorul PSD. ”Abuzul în serviciu nu e dezincriminat. Instanţa din Alba a constatat că s-a încălcat o hotărâre de Guvern, nu legislaţia primară, din acest motiv s-a dat decizia”, a reacţionat fosta şefă PNL.

×