x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ordonanta DIICOT - Monica Macovei, ca primarul

Ordonanta DIICOT - Monica Macovei, ca primarul

de Dana Piciu    |    26 Ian 2007   •   00:00
Ordonanta DIICOT -  Monica Macovei, ca primarul

Ministrul Justitiei, devoalata ca nu cunoaste ordonanta diicot. Ordonanta DIICOT va fi modificata dupa ce va fi supusa dezbaterii publice la cererea premierului. Fostul ministru Radu Stroe a acuzat-o pe Monica Macovei ca a promovat actul normativ fara sa-l cunoasca integral.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat ieri ministrului demisionar al SGG, Radu Stroe, sa organizeze o dezbatere publica pe tema ordonantei de urgenta, aprobata la sfarsitul anului trecut, care permite anchetatorilor DIICOT din Ministerul Public sa intercepteze telefoanele, corespondentele electronice si care elimina confidentialitatea secretului bancar.

La dezbatere vor fi invitati reprezentanti ai mass-media si ai societatii civile. "Scopul acestui demers este ca in urma dezbaterii publice sa se aduca textului ordonantei acele modificari care sa dea garantia respectarii dreptului la viata privata a fiecarui cetatean de catre autoritati", se arata intr-un comunicat de presa dat ieri publicitatii de Guvern.

ACUZATII DURE. Fostul ministru Radu Stroe a gasit-o ca singura vinovata de trecerea prin Guvern a acestui act normativ care incalca drepturile omului pe ministrul Justitiei Monica Macovei, desi el a fost adoptat in sedinta de Guvern. El a spus ca Macovei a promovat ordonanta DIICOT "fara sa cunoasca integral textul", de aceea premierul a hotarat sa initieze aceasta dezbatere "pentru a reformula textul si a corecta eroarea". Fostul ministru a aratat ca in sedinta de Guvern din 21 decembrie 2006, in care s-a adoptat respectiva ordonanta de urgenta, "Monica Macovei a afirmat ca modificarile aduse legii in vigoare constau doar intr-o mai buna definire a competentelor DIICOT si infiintarea fondului de flagrant".

El a adaugat ca proiectul de ordonanta a fost introdus pe lista suplimentara in ultima sedinta a Guvernului in care se mai puteau adopta ordonante de urgenta in 2006 si unii dintre ministrii prezenti nu au mai avut timp sa il consulte, iar in nota de fundamentare nu s-a mentionat si transferul de competente in ceea ce priveste accesul la sistemele informatice de la judecator la procurorii DIICOT. Stroe a mai spus ca proiectul nu a fost insotit de tabelul comparativ, din care ar fi rezultat "foarte clar" in ce constau modificarile propuse de Ministerul Justitiei.

Mai mult, dupa ce ordonanta a fost criticata de opinia publica la 17 ianuarie, ministrul Justitiei a precizat in sedinta de Guvern ca nu s-a modificat in nici un fel interceptarea convorbirilor telefonice si ca tot judecatorul da, in continuare, mandat. "In consecinta, apreciem ca ministrul Justitiei nu a cunoscut integral textul actului normativ pe care l-a promovat si, prin urmare, aceste afirmatii au fost facute in necunostinta de cauza", a aratat Stroe.

La randul sau premierul Tariceanu a declarat ca Macovei ar trebui sa fie mai atenta cand da raspunsuri la intrebarile ce i se adreseaza in sedinta de guvern, precizand ca nu vrea sa intre intr-o polemica pe aceasta tema.
Sefa Justitiei o tine pe a ei
Ministrul Justitiei Monica Macovei a salutat demersul SGG de a organiza o dezbatere pe marginea ordonantei, chiar daca acesta vine dupa ce ministerul pe care il conduce a organizat o astfel de dezbatere. Ea sustine in continuare ca actul normativ nu acorda drepturi sporite procurorilor. Intr-un comunicat de presa, Macovei arata ca Ministerul Justitiei a organizat deja acum doua zile o dezbatere publica cu ONG-urile pe marginea ordonantei, in care reprezentantii ministerului au explicat ca actul normativ nu acorda drepturi sporite procurorilor, acestia neputand perchezitiona computere si neavand acces la continutul mail-urilor fara autorizatie de la judecator.
×
Subiecte în articol: politic macovei justiţiei ordonanţa diicot