Corespondenta din Bruxelles
Comisia Europeana s-a achitat de obligatie si a sarbatorit intrarea Romaniei si a Bulgariei in Uniune cu niscaiva concerte de strada si un puzzle din turta dulce. Prilej de indulcire si a relatiei, macar in aparenta ei publica, dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu, care au pus impreuna Romania pe harta de turta si migdale a Europei.
La 1 mai 2004, la Dublin, cele zece noi state membre ale Uniunii Europene au fost primite in familia comunitara cu o petrecere de milioane de euro: artificii, targuri, spectacole si un carusel imens. Pentru Romania si Bulgaria, care au incheiat valul 5 al extinderii, si sarbatoarea a fost mai saraca. Intr-un mic scuar din centrul Bruxellesului, Comisia Europeana si presedintia finlandeza au incropit o sarbatoare stradala si o harta din turta dulce a Europei. Cateva zeci de persoane, majoritatea jurnalisti si oficiali ai celor doua noi membre si ai Comisiei, au tropait pe muzica celor de la Sistem si a bulgarilor de la TE, au agitat drapele in miniatura ale Romaniei, Bulgariei si Uniunii-mama si s-au prins intr-un lant uman propagat de MTV in toata Europa.
GAZDE. Chiar daca petrecerea a fost restransa fata de evenimentul pregatit pentru cei zece, la ea au luat parte, in par, cei mai importanti protagonisti ai aderarii: presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroers, precum si liderii celor doua tari pentru care aderarea este o chestiune de saptamani: presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si omologul sau de la Sofia, Serghei Stanisev. A lipsit presedintele Bulgariei, Gheorghi Parvanov. In schimb, si-a facut aparitia cancelarul Wolfgang Schussel al Austriei cea detinatoare de OMV posesor de Petrom dupa o privatizare des criticata de presedintele Basescu. "Sa-l aplaudam, caci extinderea a facut progrese insemnate in timpul presedintiei austriece", l-a prezentat Barroso pe Schussel, care aterizase in zona pentru a face niscaiva cumparaturi si a parasit rapid ceremonia. Toti ne felicita, numai Olli Rehn isi mentine tonul sceptic: "Sarbatorim aici cu turta dulce, dar sa nu uitam ca aderarea nu e tocmai unsa cu miere".
LEGATI DE DRAPEL. Presedintele si premierul, veniti separat la Bruxelles, de unde presedintele pleaca oricum la Strasbourg, au reusit sa-si ascunda agresivitatea cu care s-au razboit in declaratii doar cu o zi in urma. Au pus impreuna Romania in puzzle-ul de noua metri patrati al UE, au fluturat amandoi de cate un capat al drapelului romanesc, dupa care s-au despartit la declaratii si la poze. Basescu, numai ras si gluma, declara ca nu poate sa guste din turta dulce, pentru ca el trebuie sa apere Romania, nu sa o manance. Se pierde in multime, se fotografiaza chiar si cu bulgaroaice, singurul care ii rezista fiind un pudel care il face pe Basescu sa isi piarda increderea in sine: "Maaa, ce te uiti la mine cu drag? Parca vad ca ma musti de nas pana la urma!". Seful statului se balanseaza pe muzica baietilor de la Sistem si ingana un tanananana. De departe Tariceanu e in castig de cauza. Premierul, sprijinit intr-o carja, se misca mult mai bine si stie si textul: "Sunt nopti in care stiu ca vrei sa te ascunzi de ochii mei...".
Se dezbate extinderea UE
Consiliul European nu inseamna insa numai stegulete, confeti, turta dulce sau concerte in cinstea unei tari sau a alteia. In timp ce le ureaza bun venit Romaniei si Bulgariei, liderii europeni reuniti zilele acestea la Bruxelles au de descalcit problema extinderilor viitoare ale Uniunii. Pentru ca, asa cum s-a promis inca din perioada comisiei lui Romano Prodi, granitele Europei unite vor avansa si dupa ce Romania si Bulgaria vor deveni membre de drept. Pe de alta parte, extinderea se afla la un moment de rascruce, din pricina suspendarii partiale a negocierilor de aderare cu Turcia si a dificultatii statelor membre de a stabili, cu harta si rigla in fata, unde se va opri Uniunea Europeana. Prin urmare, strategia extinderii ocupa locul principal pe agenda sefilor de stat si de guvern din cele 25 de tari membre. Cu aderarea la o aruncatura de bat, Bucurestiul si Sofia pot urmari mai relaxate ca oricand discutiile din aceste zile. LISTA DE ASTEPTARE. Nu acelasi lucru se poate spune despre reprezentantii Turciei si ai satelor din Balcanii de Vest. Nici una dintre tarile aflate pe lista de asteptare nu are sanse sa se alature Uniunii mai devreme de 2010. Nici macar Croatia, despre care se spunea inca din 2004 ca este mai pregatita din punct de vedere economic decat Romania si Bulgaria la un loc. Cat despre Turcia, cel mai optimist termen este 2020. Dincolo de faptul ca au de parcurs reforme profunde, candidatele actuale, dar si cele viitoare au de asteptat pana la reformarea interna a Uniunii Europene. Ajunsa la 27 de membri, ea va trebui sa isi innoiasca mecanismele de decizie elaborate prin Tratatul de la Nisa pentru 15 state membre. Astfel, liderii europeni trebuie sa gaseasca o solutie diplomatica, pentru a respecta totusi promisiunile facute candidatelor.Citește pe Antena3.ro