x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PACT îi cere lui Ciuhodaru retragerea proiectului de lege privind modificarea Codului penal

PACT îi cere lui Ciuhodaru retragerea proiectului de lege privind modificarea Codului penal

03 Mar 2017   •   21:50
PACT îi cere lui Ciuhodaru retragerea proiectului de lege privind modificarea Codului penal
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) îi cere senatorului Tudor Ciuhodaru retragerea proiectului de lege privind modificarea Codului penal în sensul extinderii domeniului de aplicare a sancţiunilor privind faptele îndreptate împotriva ordinii constituţionale sau a exercitării autorităţii de stat. 

"PACT atrage atenţia asupra tentativelor ruşinoase de intimidare a cetăţenilor care protestează paşnic împotriva Guvernului. Reflexele autoritare şi derapajele anti-democratice ale unor membri ai actuale majorităţi parlamentare nu vor face decât să adâncească ruptura dintre Executiv şi protestatari. Cel mai recent exemplu este senatorul PSD Tudor Ciuhodaru, iniţiatorul unui proiect de lege care prevede pedepsirea protestatarilor cu închisoare între şase luni şi trei ani pentru participanţii la proteste care prin manifestarea lor 'au scopul de a schimba ordinea constituţională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat'. PACT îi cere lui Tudor Ciuhodaru retragerea de urgenţă a acestui proiect de lege, în mod evident neconstituţional, pe care nici PSD nu îl va susţine", relevă un comunicat al PACT. 

Potrivit sursei citate, iniţiativa legislativă a senatorului Tudor Ciuhodaru este doar cel mai recent exemplu "din şirul de intimidări" la care au fost supuşi protestatarii în ultimele săptămâni. 

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor susţine că preşedintele filialei PACT Teleorman, Cristian Mihai Dide, "unul dintre cetăţenii care şi-au mutat biroul în Piaţa Victoriei, în semn de protest faţă de Guvernul PSD-ALDE", a fost amendat, în decurs de patru zile, de patru ori. Două dintre aceste amenzi se referă la încălcarea unor reguli de circulaţie, relevă comunicatul. 

"Un exces de zel al autorităţilor, cu acelaşi scop de a descuraja protestele cetăţenilor. PACT face apel la autorităţile statului pentru a respecta Constituţia României şi a asigura acelaşi tratament tuturor cetăţenilor în faţa legii, fie că sunt protestatari, fie că sunt miniştri. Cetăţenii care au ieşit în stradă pentru protejarea statului de drept nu pot fi intimidaţi prin astfel de abuzuri de netolerat", se mai arată în comunicatul PACT. 

PSD a anunţat că nu susţine amendamentul deputatului Ciuhodaru privind modificarea Codului penal. 

"Partidul Social Democrat se delimitează categoric de iniţiativa personală a deputatului Tudor Ciuhodaru de a completa Codul penal în sensul extinderii domeniului de aplicare a sancţiunilor privind faptele îndreptate împotriva ordinii constituţionale sau a exercitării autorităţii de stat. Partidul Social Democrat consideră că forma actuală a Codului penal are prevederi clare şi suficiente în legătură cu astfel de fapte şi nu necesită completări sau modificări", a precizat vineri purtătorul de cuvânt al partidului, Adrian Dobre. AGERPRES

×