x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Panama Papers” - ANAF anunţă că va face verificări

„Panama Papers” - ANAF anunţă că va face verificări

de Adrian Stoica    |    06 Apr 2016   •   09:20
„Panama Papers” - ANAF anunţă că va face verificări
Sursa foto: Alejandro Bolivar/EPA

Un grup de lucru interdepartamental va verifica implicaţiile fiscale ale informaţiilor publicate prin proiectul de investigaţie jurnalistică “Panama Papers”, a anunţat, ieri, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). În această activitate vor fi implicaţi inspectori antifraudă, inspectori fiscali şi inspectori specializaţi în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informaţiilor fiscale şi executări silite.


Scandalul mondial stârnit de furtuna „Panama Papers” a urnit şi autorităţile de la Bucureşti după ce s-a aflat că 100 de români, oameni de afaceri potenţi, avocaţi cunoscuţi şi politicieni şi-au ascuns banii în offshore-uri din Panama. ANAF a decis să înfiinţeze un grup de investigaţii şi să aloce resursele financiare necesare pentru ca acesta să-şi poată facă treaba. Potrivit unui comunicat al instituţiei, vor fi alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice şi juridice, şi corelarea acestora cu cele existente în bazele de date specifice, privind conturi deţinute, participaţii în firme, tranzacţii interne sau internaţionale. Deja guvernele mai multor ţări au reacţionat şi au constituit astfel de grupuri pentru verificarea informaţiilor apărute despre cetăţenii lor.

Darius Vâlcov, luat la ţintă

Pe o postare de pe blogul său, fostul ministru de Finanţe, Ioana Petrescu, a spus că România a semnat la Berlin, în data de 30 octombrie 2014, tratatul de liber schimb de date fiscale şi financiare. Printre semnatarii acordului s-au numărat inclusiv paradisuri fiscale, precum Anguilla, Insulele Bermude, Liechtenstein şi Insulele Seychelles. „Acest tratat va intra în vigoare în 2017 şi va face ca tipul de activităţi de genul celor din Panama Papers să fie mult mai greu de ascuns”, scrie fostul ministru. Ea lasă însă dezvăluirea bombă la sfârşitul postării. ”La ultima şedinţă de Guvern în care participam în calitate de ministru al Finanţelor, unul dintre miniştri a amânat semnarea ordonanţei de urgenţă care crea cadrul legal pentru derularea tratatului. O săptămână mai târziu, îndată ce a ocupat fotoliul de ministru al Finantelor, a scos prevederea privind schimbul de informaţii financiare între bănci şi ANAF din proiectul de ordonanţă”, dezvăluie Ioana Petrescu. Deşi nu-l numeşte pe ministrul în cauză, postarea îl vizează pe fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov.

 

×
Subiecte în articol: panama papers