Zeci de primari PSD din Gorj au dat buzna ieri la sediul filialei judeţene, nemulțumiți de listele cu candidați aprobate în Comitetul Executiv. Edilii i-au cerut lui Liviu Dragnea să renunţe la modificările impuse în şedinţa de marţi, ameninţând că nu vor depune liste în Gorj, dacă nu se va ține cont de votul dat la Târgu Jiu.
În şedinţa de marţi a Comitetului Executiv Naţional al PSD, Liviu Dragnea l-a scos din capul listei PSD Gorj pentru Senat pe fostul preşedinte al CJ Gorj, Ion Călinoiu (condamnat la 4 luni de închisoare cu suspendare) şi l-a înlocuit cu Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu. Modificări au existat şi pe lista pentru Camera Deputaţilor, care este deschisă de Victor Ponta. Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, care se afla iniţial pe locul al doilea, a fost înlocuit de actualul deputat Mihai Weber, care se afla pe locul cinci. Motivele de integritate invocate de conducerea centrală la schimbarea listei nu i-au convins pe pesediștii gorjeni, mai ales că lista pentru Camera Deputaţilor este deschisă de Victor Ponta, trimis în judecată în dosarul Turceni - Rovinari și pus sub control judiciar în dosarul Tony Blair. Asta a stârnit furia pandurilor gorjeni care s-au revoltat împotriva deciziei luate la centru. La sediul PSD Gorj au ajuns ieri și Florin Cârciumaru, președinte PSD Gorj alături de președinte executiv Ion Călinoiu, care au încercat să calmeze spiritele. Protestatarii l-au sunat pe Victor Ponta, care le-a spus că el ar fi de acord cu listele inițiale, dar că Liviu Dragnea este cel care ia decizia. Cum Dragnea nu le-a răspuns la telefon, primarii din Gorj s-au urcat în maşini şi au pornit de urgenţă spre Bucureşti pentru a discuta cu şeful PSD la sediul din Kiseleff. Potrivit presei locale, în organizația din Gorj umblă vorba că Victor Ponta este cel care ar fi impus modificarea listelor iniţiale, fostul premier încercând de ceva timp să scape de Ion Călinoiu. Motivul? Călinoiu l-ar fi sfidat pe Ponta impunându-l ca președinte al Consiliului Județean pe Cosmin Popescu, fost președinte al PDL Gorj, cel care ca deputat a depus o interpelare parlamentară ce a contribuit la constituirea dosarului penal Turceni – Rovinari, în care Ponta are calitatea de inculpat alături de Dan Şova.
“Nu a făcut nimic pentru judeţ!”
De altfel, Ponta a refuzat să-şi facă apariţia la Târgu Jiu chiar și la depunerea oficială a listelor de candidați ai PSD Gorj, programată ieri, liste pe care el însuși le deschide, deținând prima poziție pentru Camera Deputaților. Deși este deputat de Târgu Jiu, anul acesta Ponta a venit o singură dată în colegiul său, în interes strict electoral, în ziua alegerilor locale. Într-o scrisoare deschisă adresată fostului premier, social-democraţii gorjeni îl fac praf pe fostul lider PSD.
“Aţi fost parlamentar, dar şi prim-ministru. Investiţiile pe care le-aţi adus în Gorj însumează: ZERO! Nici măcar cu un drum expres nu aţi legat Gorjul de restul țării”, a fost mesajul transmis lui Ponta, comparat apoi cu fostul premier liberal Gheorghe Tătărăscu.
“Din fericire, Gorjul a mai avut un prim-ministru, Tătărăscu, de numele căruia se leagă dezvoltarea şi modernizarea judeţului. Din nefericire, v-am avut şi pe dumneavoastră, de al cărui nume – Ponta, se va lega eşecul, disperarea, adică falimentul acestei regiuni. Mereu ne-aţi tratat cu dispreț, ne-aţi sedus în fiecare campanie, apoi ne-aţi abandonat. Dacă alegerile nu ar fi pe listă, cu siguranţă nu aţi mai intra în Parlament”, au fost acuzaţiile aduse lui Ponta de pesediştii revoltaţi.
Mihai Weber, deputat PSD: ste exclus ca Liviu Dragnea să mai schimbe lista și apoi, nu înțeleg ce mai vor primarii. Au un reprezentant de-al lor în fruntea listei? Au! Sigur Liviu Dragnea nu va modifica lista. Lucrurile sunt bătute în cuie
Citește pe Antena3.roCum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Deşi este născut în Bucureşti, fostul premier Victor Ponta este de 12 ani deputat de Gorj, candidând în judeţ la alegerile din 2004, 2008 şi 2012.
Şi liberalii s-au revoltat împotriva Alinei Gorghiu
Revolte după stabilirea listelor parlamentare au existat şi în interiorul PNL după ce mai multe nume grele din fostul PDL (Gheorghe Ialomiţianu, Traian Igaş), dar şi liberali cu ştate vechi în partid au rămas pe dinafară (Ludovic Orban, Petre Roman, Puiu Haşotti). “Dacă oamenii noi sunt fata lui..., fratele lui..., nepoata lui..., mama lui..., consiliera lui..., secretara lui..., prietenul lui..., protejatul lui... etc. nu am facut mare brânză. Înainte de a te gandi la înnoire, trebuie să te lupti să păstrezi ce ai valoros. După aceea, trebuie să te uiţi atent ca oamenii noi pe care îi promovezi să nu fie chiar nou-nouţi. Trebuie să fie liberali, să aiba merite şi competenţe certe, să fie sprijiniţi de bază şi nu doar de şefi, să aibă calităţile necesare pentru a face performanţă în activitatea parlamentară. Dacă arunci la gunoi un Mercedes pentru că este vechi de doi ani, dar îl înlocuieşti cu un trabant scos din ţiplă sau cu o tricicletă vei ajunge mult mai încet la destinaţie”, a răbufnit fostul vice liberal, Ludovic Orban.